Het Marskramerpad

Dag 1, Bad Bentheim naar Oldenzaal, 22-02-2023

Gisteren met de trein naar Bad Bentheim gegaan. Om 14:00 uur vertrokken met de tram en om 18:00 uur in mijn hotel. Het laatste stuk vanaf Hengelo was een hele onderneming. De trein die ik gepland had van de Duitse Bundeschbahn reed niet. Uiteindelijk ben ik met de internationale trein naar Berlijn gegaan want die stopt ook in Hengelo en ook in bad Bentheim omdat daar de locomotieven gewisseld moeten worden. Na een uur wachten in Hengelo kon ik gratis met die trein mee naar Bad Bentheim. Maar ook die trein reed regelmatig stapvoets, waarom geen idee. Maar goed ik ben er gekomen. Inmiddels was het al donker aan het worden en het was nog een hele tippel naar mijn slaapplek.  En nog even een foto gemaakt van het kasteel achteraf maar goed ook want de volgende dag was het heel mistig in de ochtend.   

 

 

 

Het marskramerpad begint in Bad Bentheim. Ik ben Bad Bentheim ligt op een rots midden met op het hoogste punt de Burcht. De Burcht is gebouwd met het bekende Bentheimerzandsteen. Het Bentheimer goud wordt al eeuwen in de omliggende groeve gewonnen. En de gelige steensoort is goed te bewerken en werd tot ver over de grens gebruikt. Een goed voorbeeld in Nederland is het paleis op de Dam. De plaats staat ook bekend om zijn kuuroord met thermaal bronwater. Daar stamt het woord Bad voor Bentheim vanaf. En dan niet nog te vergeten de beroemde kunstschilder Jacob van Ruisdael. En hij legde de Burcht maar liefst 12 keer vast op tekening.

 

Jammer dat het vanmorgen bij het vertrek erg mistig was, bad Bentheim ligt op een rots en ik weet dat je ver naar beneden kan kijken, maar niet vandaag. Ook de Burcht was niet echt mooi op een foto te zetten door de mist. Ik heb wat geprobeerd.

 

Mooie kiekjes van mooie straatjes, dat is ook Bad Bentheim.

Vandaag naar Oldenzaal, ik heb de route opgepakt maar in Duitsland is zijn de aanwijzingen altijd anders, niet de bekende rood-witte maar een witte T op een zwarte ondergrond of als T op een boom geschilderd. Dat is de routeaanduiding die ik moet volgen tot aan Nederland. Even wennen maar uiteindelijk ging dat ook goed. Natuurlijk heb ik ook hier de route op gps op mijn telefoon. De eerste plaats waar ik langs kom is Gildehaus.

 

Gildehaus kent een echte Hollandse molen, de Ostmule, helemaal draaiend gemaakt maar niet in de winter. Geen grootse zaken onderweg, wel nog een molen met, het lijkt wel, een afbeelding van een pelgrim en dat trekt mij aan. Geen wieken.

Even flink doorstappen en kom ik bij de nietszeggende grens tussen Duitsland en Nederland, en nog even verder steek ik het riviertje de Dinkel over. Gelukkig geen hoog water in de Dinkel anders had ik een alternatieve route moeten nemen.

Verderop zie ik een overdaad van sneeuwklokjes en krokussen, lente? Waarom hier een overdaad? Komt dat misschien door de Mariakapel die ernaast staat, zorgt zij voor deze vruchtbaarheid? Ik ga daar maar van uit. En natuurlijk hier weer een simpele legende.

 

Houd de dief tegen
In 1980 werd de Maria-icoon, die oorspronkelijk in de kapel hing, gestolen. Een gipsen beeld van de Maagd Maria werd de vervanger.

25 jaar later vond een van de beheerders van de kapel een zwarte plastic zak
met de gestolen Maria-icoon achter de kapel. Misschien is het dat met het
50-jarig jubileum van de Mariakerk in Zuid-Berghuizen de dief de icoon heeft teruggebracht.

Wie zal het zeggen. Pastoor van Breemen had er geen oren naar de naam van de dader achterhalen. "Het symbool is terug in de gemeenschap en zijn er enthousiast over. Blij dat
dader zijn buit heeft teruggegeven - in uitstekende staat." De icoon bleef eerst lang in de dagkapel van de Maria parochie, maar het is nu terug op zijn oude plek.

En nu door naar Oldenzaal. Oldenzaal is voor oorsprong en stad met veel katholieken en daardoor een grote carnavalsstad. De resten zijn nog zichtbaar. Café eigenaren zijn druk aan het schoonmaken en andere zaken gaan weer volgens het normale leven.

 

In het midden staat de Plechelmus basiliek, de rechterzijde is gotisch en de linkerzijde Romaans, de toren is van onderen Romaans en hoger Gotisch. De opervlakte van de toren is zeker net zo groot als de basis van de Domtoren. Deze toren is zeer laag, ik denk dat de oorspronkelijk ambities hoger waren dan de werkelijkheid.

Het eind van deze dag liep ook niet vlekkeloos, ik was ca. 15:30 in Oldenzaal, je wil dan niets liever dan je schoenen uit en een lekkere douche. Ik heb een adres van Vrienden op de Fiets. Ik kreeg steeds sms berichten van Marjan dat ze met haar man vandaag naar het ziekenhuis in Enschede moest. Ze wilde iemand inschakelen die mij binnen kon laten. Om 13 uur kreeg ik bericht dat ze er zo was en wel even op de bank in de tuin kon uitrusten. Ik berichtte terug dat ik er zeker niet voor 15 uur zou zijn. Zij berichtte weer dat ze met zo, 18 uur bedoelde??? Dan maar Oldenzaal in, een toast gegeten, lang gezeten, een kop koffie bij de Hema gedronken en kijkend of er een andere overnachtingsplek is, nee dus. Toen een sms dat de bus niet terug reed, ja staking vandaag. Maar net na zessen kreeg ik bericht dat ze thuis was. Uiteindelijk heb ik een complete woning tot mijn beschikking met alles erop en eraan, zij woont zelf drie huizen verder. Ach ja het zij zo.

 

Morgen gaat de tocht naar Hertme, vlakbij Borne. Ik ga het hotel testen waar Jan en Jannie al jaren verblijven met het Afrika-festival. Er is dan ook maar 1 overnachtingsplek daar in dat gehucht.