Dag 1, Nieuwegein naar Lissabon 

18 maart 2023

Vanmorgen vroeg door Adie naar Schiphol gebracht voor mijn vlucht naar Lissabon. Het vliegtuig vertrok mooi op tijd.

Vanuit het vliegtuig was de brug over de Taag ook goed te zien, later heb ik nog even op de achtergrond een foto van de Taag brug gemaakt die ik in de verte zag.

Vanaf het vliegveld ben ik met de metro naar de binnenstad gegaan. Mijn doel was om eerst naar de kathedraal te gaan. Dat is uiteindelijk de start van mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Hier heb ik mijn eerste stempel voor mijn pelgrims paspoort ontvangen.

De Kathedraal van Lissabon (Portugees: Sé de Lisboa)  

Op de plek van de nieuwe kerk zou een 12e-eeuwse moskee hebben gestaan.

Het heeft vele aardbevingen doorstaan, waarvan de zwaarste in 1755 was. Hierbij liep het gebouw zware schade op. In de eeuwen daarop is het gebouw verschillende malen gerenoveerd.

Het is een sober gebouw, maar wel met een grote gobelin, een piëta, veel schilderijen en zilver. Het is natuurlijk de 40 dagen tijd voor Pasen, dan zijn kerken altijd al soberder. 
 

Het is de drukte van jewelste in de stad, de oude trammetjes rijden nog steeds er rijden heel veel Tuk tuks, heel veel taxi’s, elektrische stepjes en nog, veel meer. Het is natuurlijk zaterdag en daarbij zijn er veel toeristen. Ik ben . met tram 28 even naar boven het kasteel gegaan, de tram slingert zich door heel nauwe straatjes omhoog

 

En dan nog een kleine greep uit andere mooie plekken, voor 1 dag kom je niet overal. .

 

 

Rossio is de populaire naam van het Pedro IV-plein in het centrum van Lissabon. Het is al sinds de Middeleeuwen een van de hoofdpleinen van de stad. Eerder stond het bekend als plaats voor executies, stierengevechten, demonstraties en als ontmoetingsplek.
Het bijzondere aan dit plein is bijvoorbeeld het straatwerk , je hersens denken dat het heuvelachtig is gemaakt, nee het is gezichtsbedrog het is gewoon vlak. Mijn overnachting’s plek is vlakbij dit plein een aantal jaar geleden zijn Adie en ik hier ook geweest en sliepen we ook hier vlakbij.

'

De Santa Justa-lift (Portugees: Elevador de Santa Justa) is een 45 meter hoge lift in  Lissabon.

De lift verbindt de Santa Justa-straat, in het centrum van Lissabon, met het hoger gelegen Carmoplein.

Het is een belangrijke toeristische attractie in de stad.

De lift is een ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard. De bouw begon in 1900 en

in 1902 was het bouwwerk klaar. De constructie is geheel uit ijzeropgebouwd en rondom versierd met neogotische figuren.. 

 


Praça do Comércio is een groot plein in het centrum van Lissabon, vlak bij de Taag.
In 1974 was dit plein het toneel voor de Anjerrevolutie, die een einde maakte aan het bewind van Marcello Caetano.

 

En dan natuurlijk de Pastéis de nata of Pastéis de Belém (letterlijk: pasteitjes uit Belém/pasteitjes van room; enkelvoud: Pastel de Belém/nata) zijn een van de bekendste zoetigheden uit de Portugese keuken.

De eerste Pastéis de Belém werden al in 1837 verkocht in Belém, wat in die tijd nog ver buiten de stad lag. De Pastéis de Belém groeiden uit tot een van de populairste lekkernijen van Portugal. Traditiegetrouw worden de Pastéis de Belém warm gegeten met kaneel en poedersuiker en een espresso.

 

morgen loop ik verder dan wat bedacht was, Alpriate, daar is geen overnachringsplek meer. Ik ga een stuk verder.