Dag 10; Mormant - Langres, 27 mei 2019

Nog even voor de zekerheid de dag van gisteren is helemaal aangepast. Ik heb geen knop gemaakt voor 1 dag terug maar als je de knop hoofdpagina neemt, onderaan dit blad, kun je de link van dag 9 aanklikken en dan door naar deze pagina.

Vanmorgen al om 7:30 uur het ontbijt, een compromis, François wilde om 7 uur en ik om 8 uur. Annick had het ontbijt klaar gezet en kwam er iets later ook bij om de afwas te doen. Op tafel, stokbrrod, jam, het cakebrood wat over was van gisteren, jus d’orange, melk en de tafel gedekt met een bord en een grote kom. Wat ik toen meemaakte, de koffie pot werd op tafel gezet, er stonden geen kopjes, en François begint de koffie in die grote kom te schenken, daar een klots melk bij, 6 suikerklontjes en je kan je brood hierin gedoopt eten. Later dronk hij de kom nog leeg. Frans ontbijt. Ik heb maar om een kopje gevraagd voor mijn koffie en mijn brood besmeerd met boter en jam, kaas of vleeswaren zijn er niet. Zo maak je wat mee van de gebruiken van het land. Volgens Annick hebben we vandaag een zware tocht om dat we de “monts de Langres” op moeten. Het weer is wat minder geworden, bewolkt en het lijkt een regenachtige dag te worden. Op naar het eerste dorpje Leflonds. Mijn jas had ik al na een half uur uitgedaan, het was warm en op de eerste motregen na is het verder de hele dag droog gebleven met zelfs af en toe de zon tussen de wolken door.

Onderweg mooie plaatjes en vergezichten. Ik zit nu in de Bougogne, maar hier alleen koren en koolzaad. Het bloeiende koolzaad levert wel mooie plaatjes op.

Onderweg nog wat richting aanwijzingen om mij te helpen, voor de beklimmingen kwam ik in Saint-Martin-les-Langres, een plaatsje dat ook op op een heuvel ligt. Bij het dorp een oude wasplaats, met binnen en buiten een wasplek. In de wasbakken zwemmen nu goudvissen. Maar een mooi plekje om er tegenover zittend op een muurtje even rust te nemen voor drinken en wat noten.



Vanuit dit dorpje loop je steil naar benden om daarna de eerst berg op te gaan, eigenlijk maar 200 meter omhoog maar lang met steile stukken. Ben je boven dan kun je wel je einddoel zien van vandaag, Langres. Wel een probleem, je moet eerst 200 meter naar beneden om daarna weer 300 meter te klimmen.

Het is een geweldig gezicht daar die oude ommuurde stad Langres te zien liggen, maar de weg daar naartoe was erg pittig. Ik kwam François tegen, die even lag te rusten, boven op de eerste berg. Die sprak van een “petite mont” die we hadden gehad en wees ook naar de volgende. We gaan achter elkaar aan weer gewoon eerst naar beneden ook met mooie vergezichten.

Het was echt hijgen, zweten, etc om weer boven te komen. Ik was er bijna en er stond een bankje, eerst maar even bijkomen voordat ik de laatste hindernis neem om er te komen. Net na dat ik deze foto had gemaakt zag ik François zwaaiend naar mij de vesting inlopen, jammer ik miste hem net voor de foto. Maar uiteindelijk na weer wat bijgekomen te zijn, de vesting in, op zoek naar mijn slaapplek om snel een douche te kunnen nemen. Francois was via een andere route het laatste stuk gelopen.


Langres is gelegen op het Plateau van Langres waar verschillende rivieren ontspringen, zoals de Seine, de Marne, de Aube en de Maas. De versterkte binnenstad wordt omringd door 12 torens en 7 poorten. Ten zuiden hiervan ligt de negentiende-eeuwse citadel waarvan de restauratie in 2007 volledig afgerond is. Langres was de geboorteplaats van Denis Diderot, de hoofdbewerker van de Encyclopédie die een mijlpaal van de Franse Verlichting zou worden, en van Jeanne Mance, een van de stichters van de Canadese stad Montreal. Van hun beiden heb ik in de stad een standbeeld gevonden.

En dan heb je natuurlijk de kerk, de kathedraal. De kathedraal St. Mammès, waarvan de bouw is gestart in 1150 en voltooid in het eind van die eeuw, was een kathedraal van een groot bisdom, gelegen tussen de Champagne en de Bourgogne. Het is het laatste grote bouwwerk in de stijl van de Romaanse abdij van Cluny, gebouwd aan het einde van de 11e eeuw. De kathedraal is op vreemde wijze een samenhang de Romaanse stijl en de gotische stijlen. De imposante voorgevel , gereconstrueerd in 1768, bestaat uit twee torens met daartussen een uitbouw met een fronton. Elk van de drie niveaus van de torens komen tot hun recht door de kolommen in respectievelijk Dorische, Ionische en Corinthische stijl. Hier zelfs dus nog een bouwelement van de Grieken toegepast. Ziet er apart uit, deze kerk.


Weer even genoeg cultuur. Morgen vertrek ik weer uit Langres naar Chalindrey, er gaan verschillende route naar toe, morgen kies ik er een. Het weer lijkt morgen wat natter te zijn maar dat zou het vandaag ook zijn.