Dag 14, Acquapendente naar Bolsena

26 april 2022

Gisteren natuurlijk nog even Acquapendente ingegaan, ik blijf het een beetje een smoezelig stadje vinden, het moet eens goed worden afgestoft. Voor mijn slaapplek moet ik mooie trap op, en beneden aan de trap staat een kerk met daat tegenover een huis met een mooie muurschildering.

Die kerk zie ik vanuit mijn slaapplek maar ook hier bleven vannacht gelukkig de klok stil, vanmorgen om 7:00 uur de eerste slag.

Vanmorgen om half negen op pad gegaan, eerder was vandaag niet nodig, de afstand is niet zo lang als gisteren. Ik hoop nog wat in Acquapendente te zien van waarvan het bekend is, de fonteinen. Ik heb er maar één gezien misschien heb ik wat gemist? Bij het verlaten van de stad kom je wel langs de kathedraal Sansepolero. Deze basiliek heeft een Heilig Graf. De kerk heeft een crypte, het priesterkoor is ook hoger, je moet er met trappen naartoe. Sansepolero betekent in het Nederlands "Heilig Graf". Maar wie er in de crypte ligt???


Gewoon gaan afstoffen en snel verder.

Bij het verlaten van de stad kom ik een iets wat ouder Italiaanse echtpaar tegen die ik al verschillende keren ontmoet heb. De laatste keer was bij de man van het Rode Kruis met de ultramarathon. Ze spreken beiden goed Engels, lopen heel rustig aan en doen elke keer een stuk of vijf etappes. Dit keer gaan ze tot Viterbo, waar ik overmorgen ook ben. Ik heb bewondering voor ze.

De eerste 8 km van vandaag lijken een beetje op wandelen in Nederland, een lange vlakke route tussen de weilanden en akkers door. Dat is wat ik de laatste dagen ook niet meer meegemaakt had. Het weer is hartstikke lekker vandaag niet warm, zon, soms een wolkje, perfect om te wandelen.

Na dit vlakke stuk een klein beetje op een neer en kom ik aan in San Lorenzo Nuovo. De eerste plaats die ik tegenkom. Tijd voor koffie en een watertje. Op dit terras ontmoette ik vier Spaanse pelgrims, ik had hen nog niet eerder gezien, terwijl ze eigenlijk al lopen vanaf Vercelli. Dat is de plaats waar ik de vorige keer, najaar 2021, ben begonnen, vlakbij Milaan. Zij hebben er al een aardig stukje op zitten en ook zij ga naar Rome. San Lorenzo Nuovo is een plaatsje waar een doorgaande weg dwars doorheen gaat. Een mooi plein, maar die weg gaat er dwars over. Aan dat plein een mooie grote Kerk, de San Lorenzo Martire.

Na dit plein verlaat je snel de stad, een stukje verder zie ik rechts in de verte het Meer van Bolsena liggen. Naar die plaats moet ik toe maar dat is nog ongeveer 11 km. Samen met de Spaanse pelgrims hebben we hier foto's van gemaakt.

De route gaat hier naar naar boven we blijven hoog boven het meer lopen. Een lang stuk gaat over een prachtig pad door het bos. En weer in dit bos een grote bloemen pracht, wat is het voorjaar hier toch prachtig. De Spaanse pelgrims liepen inmiddels achter mij, wat ik merk is dat ze niet allemaal het zelfde tempo lopen maar iedereen zijn eigen tempo loopt, het is alleen elke keer wachten op elkaar. Daar heb ik geen last van, ik heb ze later ook niet meer gezien.

Op sommige plekken loop je gewoon in de geur natuur, de seringenbomen bloeien, volop koolzaad langs de weg, en de brem bloeit. Het is nog net niet de wc verfrisser met de lindebloesem, maar....

Het is nog steeds druk op de route met pelgrims, of misschien zijn het gewoon wandelaars, maar ze lopen wel de Via Francigena. Vandaag weer veel vrouwen, een groep van vier vrouwen in een groep van zeven vrouwen en uiteindelijk schoven die bij elkaar. Op zich iedereen is geïnteresseerd in elkaar, iedereen wil weten waar je naartoe gaat en laten weten waar zij naartoe gaan. De groep van zeven vrouwen lopen maar naar Bolsena. Alleen wandelen? Echt niet.

Ook hen ben ik voorbij gelopen ik had het gevoel dat ik nu helemaal vooraan liep, maar dat is natuurlijk niet zo. Wat me eindelijk een keer gelukt is is om een salamandertje op de foto te krijgen. Als je in Nederland wandelt dan hoor je constant kikkers de sloot inspringen. Hier in Italië hoor je telkens de salamanders voor je weg schieten de berm in. Ik probeer deze al dagen op de foto te krijgen maar die beestjes zijn zo snel, maar deze had ik te pakken.

De route naar Bolsena slingert door en over landweggetjes, lange een grote zandafgraving en kom ik uiteindelijk een beetje op en neer, uit op de doorgaande weg naar Bolsena.

Het oorspronkelijk hoog gelegen Bolsena is tegen een bergwand aangebouwd, het eerste wat je ziet bij binnenkomst is het kasteel met links daarvan natuurlijk de kerk. Langs het kasteel heen, loop je door prachtige kleine smalle straatjes. Dit is het hoge gedeelte van Bolsena. Lager gelegen is de grote stad die helemaal tot aan het Meer van Bolsena doorloopt, het heeft een beetje de allure van een badplaats.


Ook van beneden af is deze stad een plaatje, vele malen beter dan het stoffige Acquapendente.

Dan toch nog even naar de basiliek Santa Christina, het Romaanse deel van de kerk is uit 1078. Deze plek is bekend geworden daar hier het zogenaamde wonder van Bolsena heeft plaatsgevonden. Een vanuit het noorden afkomstige priester had zo zijn twijfels over de transsubstantiatie, de verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus, tijdens de consecratie, van de katholieke eredienst. Maar terwijl hij in de kerk van Santa Cristina de mis aan het opdragen was, zou de hostie ineens zijn gaan bloeden, de bewijzen worden getoond in de Basiliek en vormen de bevestiging. Die priester uit het noorden met zijn twijfels was "genezen". Ik heb alleen de imposante voorzijde op de foto omdat er een mis werd opgedragen.

Pelgrims komen af en aan op het centrale plein. Sommige lopend en sommigen hebben zich door een taxi het laatste stuk laten vervoeren, dat kan dus ook. (Was een groep vrouwen maar niet die ik gezien heb)

Ik kan zeggen dat het vandaag een mooie dag was, een mooie wandeling niet erg moeilijk en veel mensen ontmoet. Morgen gaat de tocht naar Montefiascone. Het is geen lange tocht maar wel een tocht die constant een beetje omhoog loopt, uiteindelijk ligt Montefiascone op een 600 m hoogte. Het weer morgen is ongeveer hetzelfde als vandaag, blauwe lucht met wat wolken en de temperatuur van rond de 20°.