Dag 14, Albergaria a Nova naar

São João da Madeira

31 maart 2023

 


Alweer de dertiende wandeldag vandaag, het weer was bewolkt en natuurlijk later op de dag weer zon erbij. Vannacht heeft het wat geregend, daar heb ik niets van gemerkt.

 

In mijn overnachtingsplek van afgelopen nacht zaten ook Stasja uit Nederland en Benjamin en Marina uit Duitsland. Er zat ook nog een Portugees maar die sprak geen woord Engels. 
We hebben even gezellig samen wat gedronken op het terrasje bij de hostel. Ik dacht eerst dat de Duitser Jens vanaf Coimbra zijn partner had meegenomen, maar dat was Benjamin, hij had mij al vaker gezien vanaf Lissabon. Marine zijn partner is degene die net als ik niet op een slaapzaal wil slapen. Het blijkt dan ook dat we voor de derde nacht in dezelfde accomodatie zitten. Zij vertrekken telkens erg vroeg. Met Marina had ik helemaal een klik wat betreft de overnachtingsplekken, ze wil mij wel iedere dag bellen waar ik mijn plekje heb.

Met Stasja ben ik later nog naar zo’n ongezellig Portugees restaurantje gelopen en hebben samen daar wat gegeten.

Benjamin en Marina ben ik vandaag nog regelmatig tegengekomen, Stasja niet meer. Ik weet wel dat zij met zijn drieën vandaag een taxi nemen naar Porto, ze willen het laatste stuk niet lopen.

Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen omdat de laatste twee dagen niet geweldig waren qua route. Ik moet zeggen dat was vandaag totaal anders, het was vandaag echt een camino route.

 

Natuurlijk bij de Pandaria ontbeten en op stap, gelijk langs een moderne kerk.

 


De smalspoor spoorlijn blijft mij ook de hele dag volgen, de route gaat regelmatig over een paadje langs die spoorlijn. Volgens mij wordt een groot deel niet gebruikt maar verder op de route is de spoorlijn opgeknapt en rijdt er ook een trein. Ik verwacht toeristen, zelfs stations zijn opgeknapt.

 


Na een poos even behoorlijk naar boven lopen kom ik in het plaatsje Pinheiro da  Bemposta. De route gaat direct van de hoofdweg af en gaat door een historisch straatje omhoog. Op de route staan allemaal uitlegborden, beschreven in het Portugees en Engels. Er wordt ook verwezen naar een mooi uitzicht maar dat kon ik niet vinden. Het begint een beetje middeleeuws te lijken.

 


Dat je meer middeleeuwse taferelen gaat zien bewijst ook wel de Romaanse bruggen die ik over ga. De eerste brug met een opbouw erop met daarin een crucifix en verderop Romaanse wegen die weer over een ander brug gaan.

 


Na dit gezwerf over Romaanse wegen en bruggen kom ik na weer een stevige klim aan in Oliveira da Azeméis, een grote stad. Wat mij opvalt dat dit een wat “rijkere” streek is, het ziet er niet verwaarloosd uit en goed onderhouden. Deze stad heeft ongeveer 75.000 inwoners. Mooie winkelstraten en natuurlijk een mooie kerk. De Igreja Matriz de Oliveira de Azeméis, een kerk die hoog in het dorp staat. Binnen in de kerk zie je dat Palmzondag aanstaande is, de start van de "Goede Week" met witte donderdag en goede vrijdag. Alle kruizen zijn afgedekt. Zelfs een graf gemaakt voor het altaar.

 


Wat wij in Nederland beslist niet kennen, is dat bij een derde van de huizen er een kruis hangt op de voordeur met ook daar een paarse doek erover. Ik verwacht in Nederland meer kransen met kuikentjes en eieren.

 


Onderweg kom ik nu ook ineens weer de voorraadkasten tegen die heel hoog staan, veilig voor ongedierte dat dan niet daarin kan komen. In Spanje op de Via Frances heb ik dit heel veel gezien. Maar nu voor het eerst in Portugal.

 


Naar São João da Madeira is het weer constant omhoog lopen, dit is echt een grote stad. De schoenenstad.
 

São João da Madeira heeft altijd een prominente plek gehad in de Portugese zakenwereld. De producten worden over de gehele wereld geëxporteerd, vooral op het gebied van schoeisel: je kunt kennismaken met de oude, handgemaakte gereedschappen en machines in het Centro de Formação Profissional da Indústria do Calçado (Opleidingscentrum voor de Schoenenindustrie) of bekijken hoe een testlaboratorium werkt in het Centro Tecnológico do Calçado de Portugal (Technisch Centrum voor de Schoenenindustrie van Portugal).

 

Maar voordat ik de stad in loop nog even een terugblik waar ik vandaan kom.

 


Het is nog een behoorlijke tippel om in het centrum van de stad te komen, je ziet hier ook heel veel flats. Het aparte is dat deze stad een zelfstandige gemeente is en 8 km2 groot is, alles vind op een klein plekje plaats. De laatste foto is het plein waar ik nu pal naast zit.

 


Vandaag weer een mooie kamer op hotel niveau, midden in de stad alleen wel wat trappen op om binnen te komen. Na de vaste rituelen als de was en mezelf wassen weer op pad voor de boodschappen. Op mijn app zag ik dat er vlakbij een Mercado Municipal zit, mooi handig even voor de boodschappen. Maar dat is weer een markthal, met vis, brood, bloemen en meer, maar niet wat ik nodig heb, zoals water.

 


Maar gelukkig zat niet veel verder een Mini Preco, mijn favoriete klein supermarktje, bewust twee keer verkleind want die zijn klein maar hebben precies wat ik nodig heb.

 

Nu nog even het blog maken.

 

Morgen en overmorgen hoef ik niet vroeg weg, de afstanden zijn niet groot. Morgen loop ik naar Grijó, mijn laatste stopplaats voor Porto. Jammer dat ik Stasja, Benjamin en Marina niet meer tegenkom, maar dat hoort erbij op de camino. Ik ontmoet vast weer anderen.