Dag 15, Bolsena naar Montefiascone

27 april 2022

Koningsdag in Nederland, ja ik vind het wel jammer dat ik daar niet bij ben, maar het was niet anders te plannen. Het is of Koningsdag erbij zijn of bij heel veel mei verjaardagen er niet bij zijn. Ik heb voor Koningsdag gekozen. Maar gelukkig word ik wel een beetje in de sfeer gebracht ik kreeg verschillende foto's van lekkere hapjes en van de verkoop op de vrijmarkt in Vreeswijk van Nina, Sebastiaan en Lisa, ondersteund door hun ouders en Adie. Helaas kon Susanne er niet bij zijn, die zit voor de tweede keer thuis geveld door corona, erg jammer. De foto met het hoedje kwam van Jannie.

Maar de Via Francigena gaat ook weer verder. Het is vandaag weer een stralende dag, blauwe lucht een een heerlijke temperatuur, super om te lopen.

Ik zie overal grote aankondigingen van het mirakel van Bolsena, 4 en 5 juni is hier over een groot feest. Dat gaat over het verhaal van de ongelovige priester waarvan de hostie ging bloeden. Ik ben bij het vertrek vanmorgen even nog de kathedraal ingelopen. Een foto gemaakt van het zijaltaar waar de ongelovige priester met verwondering staat te kijken naar zijn hostie. Daarna nog even terugkijkend een gezellig straatje in met daarboven die mooie blauwe lucht. In dit straatje heb ik gisteravond ook gegeten, in het zelfde restaurant zaten de vrouwen die zich met een taxi naar Bolsena lieten brengen.


De route begint vandaag met eerst een klimmetje, daarna heb je weer uitzicht over het meer van Bolsena. De route blijf vandaag ook grotendeels omhoog gaan niet erg stijl maar geleidelijk aan om op iets meer dan 600 m hoogte uit te komen.

Niet veel verder kom ik vandaag op een heel mooi lang smal pad door het bos. De pad slingert lang door het bos omhoog, omlaag, en over keien heen.

Ik kom uiteindelijk uit op een mooi breed bospad bij een grote picknick plaats. Van opruimen zijn Italianen niet altijd gediend, er ligt veel rommel op die picknick plaats. Even verder is een soort fonteintje. Een klein trapje af en daar is een bak met tuitje waar water uitkomt lopen. Net op dat punt kom ik de vijf Italiaans dames van de taxi weer tegen. Ik moet zeggen helaas zijn deze dames niet zo erg spraakzaam. Wat moet je ook met zo'n enge man!!


De route is inmiddels op een hoger gelegen deel aangekomen, en daar staat een picknick bankje, even rust. Wat gegeten en gedronken. Net toen ik wilde vertrekken kwamen de Spaanse pelgrims aanlopen die ik gisteren had ontmoet. Ik mag ze geen Spaanse Pelgrims meer noemen want het zijn pelgrims uit Catalonië. Ik zal er morgen rekening mee houden. En toen ik echt vertrok kwamen ook bij dat bankje de vijf Italiaanse dames aanlopen. Ik loop dus echt niet alleen. De route duikt hier het bos in en ik hoor constant water stromen van een beekje, op een plek zelfs een watervalletje. Hele andere natuur dan de natuur van de laatste twee weken.

Ik kwam nog een andere waterval tegen, maar dan kwam het water kwam uit de slang. En aan de andere kant liep het water weer naar de beek. Misschien wordt de beek op deze manier gevoed??.

Ik verlaat het land van Bolsena over een bruggetje. Daar staat aangekondigd dat ik bijna op de 100 km grens naar Rome kom in Montefiascone. Vanaf die plaats zal het nog 100 km zijn naar de Sint Pieter, volgens mij is het iets meer. Na deze plek is het nog wel ruim 5 km lopen naar Montefiascone.


Vandaag niet alleen ontmoeting met pelgrims maar ook met sneeuwwitje en de zeven dwergen. Een tuin met een thema.

Na de lange rustige klim kom ik het eindelijk op het punt met zicht op de stad waar ik naartoe moet, Montefiascone. Dat ziet er allemaal heel mooi en indrukwekkend uit.

Wat alleen erg jammer is dat de route ernaar toe, die grotendeels door de stad gaat een heel slecht voetpad heeft. Als je pelgrims wil verwelkomen ga daar dan eens wat aan doen. Het is geen echte binnenkomer.

Fiasco betekent in het Italiaans, mandje. Internationaal heeft het woord de betekenis van mislukking. De stad ligt in een echte wijnbouw streek.

In het boek van Ben Teunissen lees ik hoe men aan deze naam van de wijn uit deze steek is gekomen en aan het mandje.

In Florence vermaakte een succesvolle clown zijn publiek met een wijnfles als attribuut. Zijn optreden mislukte keer op keer en hij smeet de fles uit woede kapot. Met een mandje erom bleef de fles heel.

De wijn van deze stad/streek heet Est!Est!Est! De Duitse bisschop Johannes Fugger ging met een groot gezelschap naar Rome . Hij stuurde zijn knecht Martin vooruit om een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat hij dan op de deur van de herberg Est! zou schrijven, zou de herberg ook nog goede wijn schenken dan zou hij Est!Est! op de herberg schrijven. Even voor Montefiascone kwam de bisschop een herberg tegen waar drie keer Est op de deur stond geschreven. Dat was niet afgesproken dus dit moest wel een heel bijzondere herberg met heel bijzondere wijn zijn, de wijn heeft altijd nog die naam. De bisschop is overigens nooit in Rome aangekomen hij heeft zich in Montefiasco dood gedronken.

Uiteindelijk sta ik voor de poort van het mooie deel van de stad en ga de poort onderdoor en weer omhoog.

Om deze tijd, na één uur is een beetje stil in de stad, alles is gesloten, de meeste winkels zijn dicht tussen één en drie soms vier uur. Het is nu erg rustig in de straat en loop ik helemaal naar boven en kom daar bij een poort met weer die mededeling nog 100 km naar de Sint Pieter. Gelijk naast de poort zit de toeristinformatie en haal ik mijn stempel voor mijn pelgrims paspoort op. Morgen gaat mijn route door deze poort verder.

En Willy heeft gelijk (ik kreeg via Facebook die vraag) deze stad ligt op het hoogste punt van een vulkanische bergrug rond het meer van Bolsena.

De geschiedenis van deze stad is verbonden met zijn weldoener, paus Urbanus de vijfde. Het pauselijk hof werd door hem in het verbouwde fort op de Rocca ingericht. Vele andere pauzen hebben daar ook gewoond. De Rocca ligt op het hoogste punt van Montefiascone en heeft zicht over het land richting Rome en het meer van Bolsena. Een prachtige rustige plek.Het bouwwerk met de grote koepel dat boven de stad uitsteekt is de kathedraal Santa Margherita.

Binnen in de kerk, met de machtig grote acht hoekige koepel, prachtige schilderingen. Maar de Sint Pieter komt nog.


Nog even een plaatje van de koepel gezien van het hoge punt van de Rocca.


Morgen gaat de tocht naar Viterbo. Het lijkt een makkelijk te lopen route, en niet al te ver. Er wordt verteld dat de route over de mooiste stukken van de Via Francigena gaat. Ik ben benieuwd. En ik hoorde net dat de kinderen op de vrijmarkt voor € 120,00 hebben verkocht.