Tweede deel, Dag 16; Sarzana naar Marina di Massa,

5 oktober 2021.


Gisteren is het echt noodweer geworden, hevige onweer met felle lichtflitsen, veel gedonder en harde regen. Mijn kamer lichtte telkens helemaal op bij zo'n bliksemschicht. Maar vanmorgen was het droog en rond de 20°. Ontbijten moest ik weer buiten de deur en om een uur of half negen was ik weer op stap. Sarzana uit en direct een stuk fiks omhoog. Over een kiezelpad omhoog en omlaag, maar wel met keien die vast lagen. En terugkijkend naar Sarzana.


Nu ik in Toscane zit, en zeker het stuk richting zee, valt het op dat er eigenlijk altijd huizen staan, ik loop geen lang stuk meer zonder huizen. Niet dat dat erg is maar het is anders. Af en toe kom je wel echt door een dorpje met barretje en kleine winkels.

Wat ook opvalt is het landschap. De hele route heel veel bamboe en veel olijfbomen, iedre huis heeft eigenlijk wel een olijfboom. Daarnaast zie je ook de druivengaarden voor de wijnproductie. Ook wijnproducenten en verkopers zie je veel.

Vandaag heb ik de lange historische route genomen en kom je langs overblijfselen uit de Romeinse tijd. Eerst kom ik langs het fort van Sarzanello, net voor het verderop gelegen Luni. Ook de Romeinen kende deze hooggelegen plek. De Romeinen noemde de stad Luna i.p.v. Luni, en vestigden daar een toevluchtsoord met een compleet amphitheater. Er is ook een groot archeologisch museum en tot op de dag van vandaag is men bezig met archeologisch onderzoek. Hieronder een impressie van de opgravingen tijdens mijn tocht.


Een stuk verder kom ik langs de opgravingen van het amfitheater, het is bijna net zo groot geweest als het Pantheon in Rome. Maar het niet meer zo herkenbaar dat moeten de eropvolgende plaatjes doen. Ook hier waren de gladiatoren in gevecht.

Verderop een ander natuurlijk wonder, een 100 zwarte geiten die verplaatst moeten worden, de geitenhoeder vroeg mij nog of ik onderweg naar Rome ben, ik heb ja geantwoord en hij wenste mij veel succes.

Vandaag vaak langs een kanaal gelopen, liep erg prettig. Je kon wel overal nog veel schade zien aan de natuur van het noodweer van gisteren.

Om ca. half één kom ik aan in Carara, de stad van het marmer wat dan weer Carera heet? Eerst even lekker geluncht. Daarna een andere route gekozen richting kust. Ik wilde zien waar al die vrachtwagens met die grote marmer blokken heen gaan. Ik loop dan door het gebied waar het marmer bewerkt wordt. Een serie blokken uit dezelfde groeve met dezelfde structuur moeten bij elkaar blijven. De blokken worden hier verzameld en voornamelijk in grote platen gezaagd. Het kan natuurlijk ook in andere maten maar veel marmer wordt voor gevelbekleding of voor vloeren gebruikt.

Die blokken komen aan de andere kant van Carara uit de groeves. In Carara zijn alle stoepbanden en stoeptegels van marmer. Ook veel tekens van de Via Francigena natuurlijk.

"

Ik overnacht iets van de route af in de badplaats Marina di Massa. De zee is vandaag onstuimig door de harde wind die er staat, de vlaggen op het gebouw staan strak. Duitsers, Belgen, Fransen dieen Zwitsers zie ik, waar is de Nederlandse vlag? En wat een donkere lucht richting bergen.

Inmiddels schijnt hier de zon, houden zo. Morgen loop ik naar Camaoire. Ik heb de etappes van Sarzana naar Lucca in drieën geknipt. Anders had ik vandaag tegen de 35 km moeten lopen en daarna nog 32 km. Nu is het nagenoeg gelijk verdeeld in telkens iets meer dan 20 km.