Dag 17, Porto

3 april 2023

 


Een dag rust in Porto, niet om de hele dag op bed te liggen maar ook om wat te zien van de stad. Het is een heel mooie en zeer gezellige stad. Jammer dat ze een nieuw metrolijn aan het aanleggen zijn, dat geeft op veel punten wel een rommelig gezicht.

Gisteren was het zondag, erg druk. Vandaag is het maandag, nog steeds erg druk. Heel, heel veel toeristen.

Ik heb vanmorgen eerst een ritje gemaakt met een Hop onn, Hop off bus. Je zit op je gemak, oortjes in en kijken waar de plekken zijn die bezienswaardig zijn. Ik heb wat mooie plaatjes kunnen maken.

Je ziet nog een boogbrug, maar dat is een andere dan de beroemde brug, achter deze boogbrug ligt een betonnen brug waar nu de trein overheen gaat.

 


De toren die zo boven de stad uitsteekt is de Torre dos Clérigos.

Authentiek kunstwerk in barokstijl van Nicolau Nasoni; hét visitekaartje van de stad Porto.

De kerk Igreja dos Clérigos is een écht barok meesterwerk uit halverwege de 18e eeuw, ontworpen door Nicolau Nasoni, een architect van Italiaanse oorsprong, die zijn stempel op veel monumenten in Porto en de regio Noord-Portugal heeft gedrukt. Nasoni ligt op zijn verzoek begraven in een kleine kapel.

De hele voorgevel laat een heel interessante barokke decoratie zien, die de moeite waard is om van dichtbij te bekijken.

Maar het meest opmerkelijke element van dit geheel is toch wel de toren, Torre dos Clérigos. Deze is opgebouwd uit granieten stenen en ligt aan het westelijke uiteinde van de kerk. De toren is hét visitekaartje van Porto en met zijn gracieuze 75 meter ontwikkelt en op een hoog punt in Porto staat en bekroond worden door een barokke decoratie.

In 1917 werd de Torre dos Clérigos succesvol beklommen door twee Spaanse acrobaten, Puertullanos, vader en zoon, ten overstaan van een grote menigte, die rond de toren stond. Het is een uitdaging, die bijna onhaalbaar lijkt als men van onderaf omhoog kijkt.

Met een trap aan de binnenzijde van 225 treden kunt je omhoog, waar je één van de mooiste uitzichten over de stad Porto hebt. Heb ik niet gedaan.


Porto kende voorheen een groot tramnetwerk met wel 30 lijnen, met de aanleg van de metro zijn daar er nog maar een paar van over. De trams die rijden, net als in Lissabon zijn oud en voor toeristen

 


Een van de hoogtepunten die je ook bekeken moet hebben is het station São Bento,  is een kopstation in Porto. Het is een van de belangrijkste stations van de stad, en ligt midden in het centrum. De spoorlijn tussen de stations Campanhaã en São Bento werd geopend op 7 november 1896, maar er werd in eerste instantie gebruik gemaakt van tijdelijke houten stationsgebouwen. De definitieve plannen voor het nieuwe stationsgebouw werden pas goedgekeurd in 1904. Het gebouw is uiteindelijk in 1916 gereed gekomen. Het is vernoemd naar een klooster dat op de plaats van het tegenwoordige station stond, het klooster São Bento de Avé-Maria.

In de stationshal zijn alle muren bedekt met de bekende Portugese tegels, azulejos. Hierop zijn bekende Noord-Portugese taferelen en oorlogen afgebeeld. Er hangen zo'n 20.000 tegels in het station, die verschillende historische verhalen uitbeelden.

 

Het is er een gekkenhuis, vergelijkbaar met de drukte in de Sixtijnse kapel in Vaticaanstad. Allemaal gidsen met hun groepen en een galm van jewelste. Maar ik moet eerlijk zijn die 20.000 tegels op de wanden, het is een mooi schouwspel.

 


Dan weer verder en zie ik een wachtrij van jewelste staan voor, het lijkt een winkel.

 


Het is de Boekwinkel Lello e Irmão

Deze boekwinkel aan de Rua das Carmelitas werd geopend in 1906 en is wereldberoemd wegens het interieur. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad en de toeloop van toeristen die niets kochten was dermate groot dat sinds juli 2015 een toegangsprijs van € 3 wordt geheven om de kosten van het in stand houden van het pand mede te kunnen dekken. Deze toegangsprijs wordt in mindering gebracht op de prijs indien men iets koopt. Het pand is sinds 2013 een nationaal monument.

 

Ik heb me niet aangesloten in de rij maar wel een foto bemachtigd.

 


Ik ben ook nog even naar de  Antoniuskerk geweest, zag er van buiten apart uit. 
 


In de stad kwam ik ook nog de Deense Pelgrims tegen die gisteren op de groepsfoto stonden. Ook zij zijn de stad aan het verkennen en moeten ook erg wennen aan de drukte. Inmiddels hebben we ook onze namen uitgewisseld, Naja en Jeep, uit te spreken als Jip. Zij gaan morgen ook weer verder op pad.


Mijn oorspronkelijke plan was om morgen direct met de centrale route te starten en niet de kustroute te lopen. Maar morgen loop ik één dag langs de kust naar Vila do Condo en vanaf daar ga ik weer met een doorsteek naar de centrale route.

 

Van de week had ik zo lekker gegeten met die heerlijke saus erbij, bij de man die mij aan tafel alles kwam uitleggen. Ik kreeg al te horen dat het misschien Piri Piringen saus is maar dat is het niet. Ik heb het recept gevonden, het is een echt Portugees gerecht. Hieronder het recept voor 2 personen:


FRANCESINHA

 

Saus

1  ui

1 teentje knoflook

100 ml bier

100 ml whisky

100 ml witte wijn

100 ml melk

150 ml tomatensaus

1 el aardappelzetmeel

1 tl mosterd

1 mespuntje zout

 

Saus
Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten. Voeg het bier, whisky, witte wijn, melk en de tomatensaus toe en breng het geheel aan de kook. Meng het aardappelzetmeel met een beetje water tot een papje, roer door de saus en kook kort door. Breng op smaak met een beetje mosterd en zout. Pureer de saus glad met de staafmixer.
 

Francesinha

2  dunne biefstukken

6  merguezworstjes

6 plakjes bacon

0.5  ongesneden wit casinobrood

8 plakjes kaas

2  eieren

 

Francesinha
Verhit een grillpan. Besprenkel de biefstukken met olie en gril de biefstuk om en om circa 4 minuten. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Besprenkel de worstjes met olie en gril de worstjes rondom in circa 5 minuten gaar. Snijd de worstjes doormidden en halveer ze vervolgens in de lengte. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Besprenkel de bacon met olie en gril tot de plakjes krokant zijn.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd het brood in 6 plakken van circa 2 cm dik en rooster ze goudbruin. Beleg een plak toast met de worst, vervolgens met de bacon en sluit af met de biefstuk. Herhaal dit nog een keer en eindig met een plak toast. Pak de sandwich met behulp van plasticfolie rondom in met de plakken kaas. Zet de kaas eventueel vast met cocktailprikkers. Zet de sandwich circa 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de eieren om en om in circa 5 minuten gaar. Laat de dooiers heel. Schenk de saus over de Francesinha.

Vaak wordt de Francesinha geserveerd met een gebakken ei en/of frietjes.

 

Eet smakelijk, hieonder nog even de foto van toen, met chips erbij.