Dag 17, Viterbo naar Vetralla

29 april 2022

Vandaag ontbeten met de vier pelgrims uit Catalonië. Ook zij gaan vandaag naar Vetralla, Ik ben hen vandaag ook verscheidene keren tegen gekomen en hebben we samen gepicknickt.

Ik verlaat Viterbo via het Pauselijk paleis, daar ga ik een trap af en komt terecht in een dal dat als een U midden in de stad ligt, het lijkt een beetje op dat wat je in de stad Luxemburg ziet.

Net bij het Pauselijk paleis schiet een pelgrim mij aan met de vraag of ze wel op de goede route zit ? Het is een vrouw uit Noorwegen die vandaag in Viterbo is gestart. Ze heeft de route eerder al vanaf de San Bernardo gelopen. Altijd samen met haar vriendin maar die kon dit keer niet mee, voor het eerst loopt ze alleen. Later op de route heb ik nog een tijdje met haar samen gelopen maar mijn tempo ligt wat hoger dus scheiden de wegen weer even.

Ik had nog geen water voor onderweg kunnen kopen met de verwachting dat ik wel langs een winkeltje zou komen. Dat was helaas niet zo maar net bij het verlaten van de stad een McDonald's waar ik drie kleine flesjes water hebt gekocht. Ook weer geregeld.

Net na de McDonald's ga ik een weg in met aan beide kanten hoge rotsen. De weg is uitgehouden tussen de rotsen, een bijzonder mooi gezicht.

Iets verder op de route kom ik weer de vier mensen uit Catalonië tegen en de vrouw uit Noorwegen en verderop weer de vijf Italiaanse dames van de taxi, zo noem ik ze maar iedere keer. Buiten de Noorweegse vrouw om, zie ik iedere dag dezelfde mensen. Jammer dat het Italiaanse echtpaar niet meer meeloopt.

Na deze weg duik ik naar links een boerenpad op, tussen de olijfbomen door kruip ik wat omhoog tot ik na een paar kilometer bij een picknickbankje uitkom. Wat wel vaker gebeurd is deze week dat als ik er zit komen de Cataloniëse pelgrims eraan. We zijn met z'n vijven lekker op het bankje gaan zitten en hebben wat gedronken en gegeten. Ook nu weer gevraagd of ik ze op de foto mag zetten en natuurlijk mag dat, later heeft een van de mannen nog een tweede foto gemaakt.Ik ben als eerste weer vertrokken, zoals je op de foto's kan zien hebben we weer prachtig weer vandaag. De route blijft langs olijfbomen slingeren, maar nu komen ook de hazelnotenbomen "hazelaars" erbij. In deze streek's worden ook veel hazelnoten gekweekt.

Uiteindelijk duik ik weer het bos in en kom daar een apart bord tegen. Op dat bord staat "adem in, lach langzaam en gelukkig". Ik begrijp de tekst maar niet helemaal waarom het op deze plek staat. Het kan zijn omdat een 30 m verder het pad ineens steil omhoog gaat. Ik houd het daar maar op.


Het lopen gaat gewoon erg goed, ik denk dat ik inmiddels goed getraind ben, ik voel me echt de vliegende Hollander, dat kreeg ik ook vaak te horen of de Camino Santiago. Ik moet wel eerlijk zeggen dat de Cataloniëse pelgrims nagenoeg net zo snel lopen, we ontmoeten elkaar iedere keer weer. De Italiaanse vrouwen en de Noorse vrouw heb ik nooit meer gezien ondanks dat ik op verschillende plekken behoorlijk lang gezeten heb.

Ik kom weer langs een historisch puntje, een oude Romeinse brug. Grappig om te zien dat er een handgeschreven bordje staat met daarop de tekst brug uit Romaanse tijd. Dan een loopplankje erbij die je op kan lopen om de oude brug te zien. En het is inderdaad zo, onder de huidige asfalt weg met de betonnen brug ligt de oude Romeinse weg met de Romeinse brug.


Geen donativo met wat eten of drinken, maar wel weer een leuk rustplaatsje met een bankje en een kistje met daarin een stempel voor je pelgrims paspoort. Daarnaast nog een boek om een leuke aantekening te maken, er is iets aan gedaan.


Op het bordje dat helemaal rechts hangt wordt verwezen naar een plek waar je heerlijk je voeten kan afkoelen. De route komt er vanzelf langs, wat jammer is, is dat ze net gisteren waarschijnlijk het gras gemaaid hebben en het water vol met gras ligt. Desondanks een mooi plekje waar water uit de bron komt. Ik heb daar een hele tijd op het bankje in de schaduw gezeten, de Cataloniëers kwamen weer langs, en verwachtte ik wel dat een van de vrouwen langs zou komen, maar die heb ik niet gezien terwijl ik daar wel een half uur gezeten heb en een telefoontje naar huis heb gedaan.

Hier vandaan is het ongeveer nog een half uur naar Vetralla lopen. Het laatste stuk van de route gaat over een wandelpad langs een asfaltweg en kom je in het centrum uit. Weer een ommuurde stad, alleen is hier er niet zo heel veel van over. Voordat ik daar kom loop ik eerst langs een openlucht museum. Het is wat het is.


Het is weer de tijd van de winkelsluiting, kerk dicht, alles gesloten. Ik ben toch even richting kerk gelopen door weer een mooi straatje en heb daar het gemeentehuis op de foto gezet (staat tegenover de kerk). Daarna weer een stukje terug naar de Via Roma waar ik eerst een plek vond voor koffie, water en de lunch.


Nog vier dagen lopen naar Rome. Nog ca. 87 km. Wat in Montefiascone allemaal ook beschreven staat, nog 100 km naar Rome, klopt niet echt, misschien hemelsbreed, maar het is vanaf daar nog 128 km, ik kan er niet minder van maken. Morgen loop ik naar Sutri, ongeveer 22 km.