Dag 19; Ornans - Mouthier Haute Pierre,

5 juni 2019

Mijn blog van gisteren is nu wel helemaal af, ik heb vandaag weer fatsoenlijk internet. Marjoke appte vanmorgen al dat er iets niet goed was gegaan met mijn blog maar dat kwam dus door slecht internet.

Vanmorgen pas om 8 uur ontbeten, ik voelde dat mijn voeten goed voelde, ondanks de dag van gisteren, de 18 km van vandaag moet lukken. Je weet allen niet echt van te voren hoe de tocht verloopt. Inmiddels loop ik in een bergachtig gebied. Zo lang de route langs een rivier loopt heb je geen klimwerk, maar dat weet je niet allemaal vooraf. Ik moest vandaag een stukje terug naar het centrum lopen, omdat ik over een brug over de Loue heen moet. Je ziet al een beetje het ontstaan van bergdorpjes, met in het dal een woest stromende rivier, in dit geval de Loue. Een klein stukje op weg heeft iemand een schilderijlijst gezet met daarnaast een schildersezel. Dit moet de meest fotogenieke plek van Ornans zijn. En het ziet er best mooi uit,

De rivier de Loue blijf ik volgen stroom opwaarts, soms wijk je wat af, en kom je voor een dilemma te staan met onderstaande foto, wordt hier nu bedoelt dat het Christendom een doodlopende weg is of is het een doodlopende weg die ik in moet lopen? Vaak kun je vreemde combinaties zien. Ook hebben ze vreemde verkeersborden, Adie fotografeerde toen ze met haar zussen op stap was een foto van een waarschuwing dat daar kinderen vervoerd worden.


Zoals ik al aangaf loop je stroomopwaarts, ik heb tientallen stroomversnellingen en dammen gezien om het smeltwater van de sneeuw beheerst naar beneden te laten stromen. Ook wordt er met kano’s gevaren, en ook die slaan soms om, heb ik gezien. Het blijft telkens een adembenemend gezicht om de kracht van de natuur te zien. Inmiddels zie ik weer meer toerisme, ben over 3 campings heen gelopen.


In het dorpje Vuillafans viel mij ineens iets bijzonders op, het huis van de familie Balthazar. Als ik op internet zoek dan klopt het hij, Gerards, is hier geboren. Gerards werd geboren in Vuillafans bij Besançon in Franche-Comté en heette eigenlijk Balthasar Gérard. De straat waar hij werd geboren heet tegenwoordig Rue Gérard. Zijn familie speelde in de kleine dorpsgemeenschap een vooraanstaande rol. Zijn vader sprak recht over de inwoners en zou slotvoogd zijn geweest van het nabijgelegen Châteauneuf van de familie De Bauffremont. Balthasar was het negende kind van Jean Gérard en Barbe d'Emskerque en werd streng katholiek opgevoed.

Zo kom je nog eens iets onverwachts tegen. Gisteren gaf ik aan dat ik de waterkranen gevonden heb, op het kerkhof. Maar nu ineens staan ze gewoon onderweg!! Wat een verbetering, ik hoop dat het zo blijft.

De familie Fleur was een belangrijke familie in Lods, de plaats van ook de waterkraan. Haar man overleed in 1800. Zij heeft toen het Château Forges laten bouwen om daar de administratie van het bedrijf onder te brengen. Als dank heeft ze een fontein laten bouwen, 50 meter van het Château waarmee zij Maria vereerde en bedankte. Ze liet een houten Maria beeld maken en plaatste dat boven de fontein. Helaas is de fontein nu een bloemperkje, en het beeld hoort naturel hout te zijn maar is nu beschilderd in kleur. Het Château is inmiddels geheel gerestaureerd, maar dat vergat ik op de foto te zetten.

In Lods steek ik de rivier over om aan de andere zijde steil omhoog te gaan. Je komt langs een kerkje met de deur open. Altijd even kijken. Wat ik hier prachtig vond was het “Horloge”, zondet astronomique van deze kerk. Het staat in een hoekje en werkt niet meer. Wat een grofheid vergeleken met Besancon, maar wel heel mooi.

Na de berg overgeklommen te zijn liep ik het mooie bergdorpje Mouthier Haute Pierre in. Als je de berg afloopt dan zie je waarom deze plaats zo heet, de Haute Pierre, de hoge stenen rotsen, zijn duidelijk zichtbaar. Verder smalle straatjes met bijvoorbeeld een leuke brocante die zijn spullen, ook als hij gesloten is gewoon op straat heeft staan.

De Epecirie is vanaf half een gesloten voor de siësta tot half vier, en verder alleen maar een hotel met restaurant. Ik melde me al om 13 uur dus kon nog even lunchen. Het uitzicht vanuit mijn slaapplek is mooi. Je ziet, een heel ander gebied inmiddels. Het blog van twee dagen kost even wat tijd, maar ik ben weer bij. Hieronder mijn uitzicht van vandaag.

Morgen een tocht van ca 25 km, door de bergen met een deel door de kloof van de rivier de Loue naar de klokkenstad Pontarlier.