Dag 2, 19 mei 2019;Reims

Vandaag om ca 10 uur op pad om naar de stad te gaan, vandaag met de bus omdat ik waarschijnlijk nog genoeg rondslenter vandaag. Op tijd bij de kathedraal om de mis van 11 uur bij te wonen. Toeristen moeten achter in de kerk blijven, maar als kerkganger zit je vooraan. Een mooi begin van mijn pelgrimstocht om gezegend op pad te gaan. Ook hier net als in Santiago de Compostella zingt een zuster met een prachtige stem voor. Het was een mooie dienst geheel in het Frans. Mooi is altijd het elkaar de vrede te wensen, dat gaat ook in Nederland zo, maar hier wil iedereen om je heen je echt even een hand geven. Tijdens de dienst heb ik geen foto’s gemaakt, dat paste nu niet. Ik heb wel na afloop een foto gemaakt van het prachtige roosvenster met nog zichtbaar de handenschuddende priester. In de kerk moet ik me ook nog aanmelden als pelgrim, maar dat kan pas in de middag.

.

Na de mis naar het naast gelegen museum Paleis van Tau. Het Paleis van Tau (Frans: Palais du Tau) is het aartsbisschoppelijk paleis in de Franse stad Reims. In 1991 werd het Paleis van Tau samen met de kathedraal van Reims toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebouw werd opgetrokken tussen 1498 en 1509 en gedeeltelijk herbouwd in 1675. De Franse koningen, die in de kathedraal van Reims gekroond werden, verbleven er gedurende de kroningsfeesten. Want Reims is de stad in Frankrijk van de koningen, hierbwerden die gekroond. De laatste echte koning was koning Karel X, die in 1830 naar Engeland vluchtte, er is nog een nietszeggende koning Lodewijk Filips de burgerkonig geweest die uiteindelijk ook naar Engeland vluchtte, in 1852 liet Napoleon zich tot keizer kronen, maar dat was in 1870 ook weer voorbij. Het blijft wel bijzonder wat hij allemaal heeft geregeld, achternamen, straten en huisnummers etc. Maar veel te veel slechte dingen gedaan. De banketzaal staat op video die je onderaan kan bekijken.

Nu nog eerst even de stad bezoeken, alle winkels op zondag dicht, een “dooie” boel. Wat mij opvalt is dat Reims geen mooie stad is, een beetje stoffig, zeker als je net iets buiten het centrum komt. Bijvoorbeeld het gebouw van de opera ziet er slecht en stoffig uit. Er is een redelijk nieuwe tramlijn, die bijzonder, in het centrum geen bovenleiding heeft, daarbuiten weer wel. Dat ziet er wel weer top uit. D e stroom komt dan van een lijn tussen de rails.

Dan heb je de “Ramblas” van Reims met alleen maar restaurants en twee fonteinen.

Weer op weg naar de kerk, en ja dat zat nu de man die mij hartelijk als pelgrim ontvangen heeft. Hij heeft mij ingeschreven in het register, ik heb in het gastenboek geschreven en hebben we wat gesproken over mijn tocht. Het viel hem op dat er toch veel Nederlanders deze tocht lopen, de Via Francigena. Was een leuk gesprek en mijn eerste stempel staat in mijn pelgrimspaspoort. Met toestemming van hem heb ik een foto van ons beiden gemaakt.


Nog een afscheid van de kathedraal en nog het museum Beau Art bezoeken. Daar was niet zo veel aan, ouderwets gepresenteerd en van alles door elkaar.

De foto hieronder heb ik als panoramafoto gemaakt en toen gekanteld, geeft vind ik een grappig effect.

Morgen echt op pad, tot Besancon zonder onderbreking en iedere dag lopen, het begin gaat wat vreemd ivm wat moeilijkheden met overnachtingsadressen maar na twee dagen loop het gesmeerd. Morgen naar Coole.