Dag 20, van Barcelos naar Ponte de Lima

6 april 2023

 


Vandaag volgens het boekje een pittige tocht voor de boeg, een afstand volgens het boekje van 33,8 km en in werkelijkheid precies 35 km in 51.517 stappen. Daarnaast geeft de hoogtekaart dat de route op en neer gaat, maar dat vond ik wel meevallen. Behalve de Amerikaanse pelgrims, die vinden het zwaar, na het tweede klimmetjes gaf hij aan dat het nu nog even naar beneden lopen was naar Ponte de Lima. Ik vertelde hem wel dat het nog ruim 10 km lopen was, daar schrok hij erg van.

Je merkt dat wel aan de vele pelgrims van over de hele wereld dat ze het zwaar vinden, daarbij heeft bijna niemand de afstand gelopen vanaf Barcelos, maar hebben een tussenstop ingelast. Trainen vooraf staat bij niet veel pelgrims op hun lijstje.

 

Vanmorgen om 7 uur aan het ontbijt op de vierde verdieping. Naar buiten kijkend wordt er een hele grote markt opgebouwd, gisteren stond het daar nog vol met auto’s maar nu de markt. Iedereen spant zelf zijn zeil. Echt een onherstelbare grote markt die niet alleen op Witte Dondedag is maar iedere donderdag.

 


Om kwart over zeven de rugzak op en op pad voor de lange dag, uiteindelijk was ik tegen vier uur in Ponte de Lima. Het is weer een warme dag, blauwe lucht en op de top van de dag 26 graden.

Herr Heinrich aus Dorn appte mij nog even dat de slang die ik gisteren had gezien geen adder maar een ringslang was. Dank voor de verbetering.

 

Veel pelgrims op de route maar weer allemaal anderen voor mij.

 

Langs allemaal mooie plekjes gaat vandaag de route. Het landschap is totaal anders dan van Lissabon naar Porto, veel meer mooie dorpjes, mooie wegen en paden en een mooiere natuur. Gisteren gaf in een bar een vrouw dat ook aan, en ook dat zij het beste water van Portugal hebben en daardoor de koffie ook lekkerder is. Het leek mij wat chauvinisme maar ze krijgt denk ik toch gelijk.

 


Ook merk je steeds vaker dat de Romeinen ook invloed. hier hebben gehad, veel oude Romeinse weggetjes en vooral bruggen.

 


De Camino leeft hier veel meer, dorpen stralen uit dat ze een plek in de route hebben en uiten zich dat op vele manieren.

Ook heel veel waterpunten op de route, wel lekker met 26 graden.

 


De Aronskelk is in het voorjaar de nationale bloem van Portugal. Die groeit en bloeit echt overal van Lissabon tot hier. Op sommige plekken langs de route zie je alleen maar Aronskelken. 
 


Ik denk dat de scholen dicht zijn op Wiite Donderdag, overal zie ik kinderen, zelfs spelend in het water van een beek, het is ook net zomer hier. En weer bij een Romaanse brug.

 


Via landweggetjes sta ik ineens bij de Rio Lima en zie de Ponte de Lima in Ponte de Lima. Het wordt nu wel duidelijk dat alles is vernoemd naar de rivier Rio Lima. Die mooie brug valt direct op, maar wat jammer dat er een grote parkeerplaats voor ligt en de brug niet goed is te fotograferen.

 

Het is de Ponte de Lima-brug, ook wel Ponte Velha genoemd, bevindt zich over de rivier de Lima in Ponte de Lima. Het is sinds 1910 geclassificeerd als een nationaal monument.

 

Geschiedenis

 

Het dateert uit de periode van de Romeinse invasie van het Iberisch schiereiland, mogelijk gebouwd in de 1e eeuw onder het bewind van keizer Augustus. Later is de brug  herbouwd in de Middeleeuwen, mogelijk toen de stad op 4 maart 1125 haar oorkonde ontving van D. Teresa de Leão.

 

Gelukkig kon ik net bij de brug de auto’s wat ontwijken.

 


En als je een cabriolet hebt, kun je net voor Ponte de Lima druiven plukken op de weg, je rijdt een paar honderd meter onder de druiven door, gewoon een openbare weg.

 


Morgen gaat de Camino naar Rubiães, een kleine 20 km verder maar wel naar de Alto de Portela Grande de hoogste top op 400 meter. Nagenoeg geen bars onderweg, dus voldoende water meenemen.Dat wordt de één na laatste dag in Portugal.