Dag 22, Rubiães naar Valença

8 april 2023

 


Gisteren weer eens even ouderwets met een groep pelgrims samen gegeten. Om 18 uur kwam de kelner met een busje en kon ik samen met 3 vrouwen die ook op de plek overnachten waar ik ben op pad. Er kwam ook nog een Amerikaans stel die sliepen in het huis ernaast. 
Het is weer een restaurant met een pelgrimsmenu van € 12, soep, eten, toetje en drinken. Ik zat aan tafel met een Deense vrouw, één Engelse vrouw, twee Amerikaanse vrouwen en een Amerikaanse man. Ik moet altijd erg wennen aan het Amerikaans, het beste kun je het vergelijken met een echte Volendammer. Alsof ze iets achter in de keel hebben zitten.

Het restaurant zat binnen en buiten vol met pelgrims.

Na het eten heeft de kelner ons weer keurig teruggebracht, top geregeld.

 

De dames zijn vanochtend om 7 uur met stille trom vertrokken, ik heb ze niet gehoord. Ik ben om 8 uur vertrokken en heb met gastvrouw Heidi nog even een kop koffie gedronken.

 

Vandaag naar Valença, de laatste stad in Portugal. De eerste 5 km is constant omhoog lopen maar zeker goed te doen. De route kenmerkt zich vandaag vooral met dat het een oude Romaanse route is. Veel over keien paden en veel Romaanse bruggetjes.

 


Bij Fortoure, een kilometer of zeven op pad, heb ik mijn eerste pauze gehouden, wat eerder dan normaal maar ik had nog niet echt ontbeten. Ook hier weer veel pelgrims. Een lekker broodje, verse orange en een kop koffie. En dit tegenover een weer mooie kerk.

 


De Caminho leeft hier behoorlijk, er is pas een nieuwe weg aangelegd maar ook voor de Camino wordt speciaal een brug over die weg aangelegd.  Waarom die de Via 19 heet is mij niet duidelijk geworden.
 


De eerste 7 km was omhoog lopen, daarna veel omlaag met af en toe nog een kort klimmetje. Je komt van boven en hebt een prachtig uitzicht.

 


De hele dag kom je pelgrims tegen die je eerder ontmoet heb, soms in polonaise achter elkaar. De Amerikaanse man en vrouw haalde ik al redelijk snel in, en de dames uit het zelfde slaaphuis kwam ik ook al snel tegen ondanks dat zij een uur eerder zijn vertrokken. Het kan zijn dat ze vaker rusten.

Af en toe mooie plekjes, een pad met weer een water er langs, een totaalbeeld van een kerk, monument en richtingaanwijzer en een groot scala aan afstanden naar plaatsen over de hele wereld.

 


Ik was vandaag al om 13 uur bij Valença. In eerste instantie kom je in een grote stad, drukte en hoogbouw. Maar daar doorheen kom je in het oude Valença, de vesting. Redelijk goed vergelijkbaar met Naarden

Valença is een stad aan de grens, gelegen aan de rivier Rio Minho, die omgeven wordt door stadsmuren. De stad heeft nog de oude kenmerken van een vestingstad uit de 17e-18e eeuw in de stijl van de Franse militaire architect Vauban.

De eerste naam van Valença was "Contrasta", dat betekent "plaats tegenover" omdat de plaats tegenover de Galicische stad Tui, aan de overkant van de rivier Rio Minho, lag.

Tegenwoordig is het een stad met een bloeiende handel, waar de zeer gewilde lokale kunstnijverheidsproducten het belangrijkst zijn en daarnaast de stad voor Spanjaarden om kleding, bedlinnen, handdoeken en dergelijk te kopen, veel goedkoper dan in Spanje wordt er beweerd.

Waarom er auto's naar binnen mogen? Bij de poort staat een stoplicht maar het verkeer zet zich muurvast.

 


Mede door Pasen en het mooie weer is het hartstikke druk, de terrassen zitten overvol en de straten hangen vol met kleding. Mensen lopen ook met grote tassen met gekochte kleding.

 


Ik heb even een foto van internet gehaald om te laten zien hoe de vesting eruit ziet.

 


Mijn overnachtingsplek is midden in deze vesting, weer tegen een lage prijs. Het ging wel mis met de tijd. Ik was in de veronderstelling dat ik me om half twee melde om in te checken. Maar dat was eigenlijk half één. Apple had de tijd al omgezet naar de Spaanse tijd die wel hetzelfde is als de Nederlandse tijd. Maar ik mocht naar binnen en kon me gaan opfrissen. Hieonder mijn optrekje.

 


En dan nog onderweg de vele kapelltjes, en kerken. Hoe actief dat leven hier nog is kan ik geen goed beeld van krijgen, behalve dan dat mensen een kruis met paarse doek op hun voordeur hadden zitten.

 


De Romeinen hebben op de route ook nog mijlpalen neergezet die ik vaker gezien heb, ook in Valença staat er een. Wel een originele paal maar later hier neer gezet.

 

Hieonder een Romeinse mijlpaal. Cilindrische monoliet van ongeveer 2,15 m hoog en 54 cm in diameter en met bovenaan de volgende inscriptie: "Tiberius) CLAUDIUS. CAESAR/AUG(gustus) GERMANICUS / PONTIFEX. MAX(imus). IMP(erator) V / CO( n) S(ul) Ill, TRIB(unicia) POTEST (ate). / Ill. Pater) P(atriae) BRACA(ra) / XLII". Het werd gebouwd door keizer Cláudio, toen hij verbeteringen aanbracht aan de Via IV van Antonino's Itinerário.
Verplaatst naar de huidige locatie in 1680.

 


Morgen de Rio Minho over, die hier pal naast loopt, en ben in Spanje om daar via Tui naar Poirriño te lopen. Dan geen Bom Dia meer maar gewoon Holla.