Dag 23; Orbe - Lausanne, 9 juni 2019

Een lange dag voor de boeg, regen voorspelt, wat moet dat worden? Het zal ook moeilijk zijn de dag van gisteren te overtreffen. Nee, en dat is zeker niet gelukt, het was een verschrikkelijk eind, vanaf half elf regen die niet meer ophield tot aan Lausanne, en vandaag had mijn rechtervoet er ook iets minder zin in. Maar ik ben in Lausanne en blijf morgen hier. Dan kan alles weer even herstellen. Vandaag geen filmpje en weinig foto’s in de regen.

Om half acht ontbeten, dat was al een compromis voor de Pinksteren, maar het brood was er, kopje koffie, wat jus d’orange, vandaag geen confiture maar kaas en ham. Zelf nog even voor onderweg broodjes gehaald bij de bakker om de hoek. Het was niet koud en mooi droog. Om acht uur was ik echt op stap. De route ging langs de kerk Saint Jean Baptiste, direct de trappen af naar beneden. Die trappen wilde ik gosteren niet af voor de foto, maar nu moest het en heb ik de torens zelf op de foto vastgelegd. Het onderste deel van de kerktoren is van de oude stadsmuur.

Ik kon vandaag verschillende routes kiezen, een van ca 45 km en een van ca 30 km. Ik heb natuurlijk de laatste gekozen. Het nadeel was wel dat ik erg veel op beton weggetjes liep. In Nederland zie je tegenwoordig dat er veel fietspaden van beton worden gemaakt, dit waren net zulke paden alleen soms iets breder zodat er ook een tractor overheen kan.

Toch wel wat andere dingen gezien dan korenvelden. Het is toch geweldig dat iemand iets van zijn houtopslag maakt. Het is echt alleen houtopslag, maar bij de ramen had hij het hout iets terug gelegd. Gisteren heb ik William 2 filmpjes geappt van machines die van hele boomstammen direct gekloofd haardhout maakt. Misschien is dit ook een idee voor zijn houtopslag. Ziet er wat vriendelijker uit.

In het begin gaat de tocht wel wat omhoog, niet erg steil, maar geleidelijk aan. Dan terugkijkend zie je het Jura gebergte waar ik de laatste dagen door heen ben getrokken. Het stadje in het midden is Orbe. Vanuit dit punt zie de Jura er best indrukwekkend uit.

Nog net voor de regen begon kon ik mezelf, nog zonder jas, op de foto zetten in grote spiegelruiten die in een gebouw zaten. Vol bepakt en de jas nog aan de rugzak, mijn zonnehoed had ik vandaag niet op. Ik had graag ook van andere pelgrims foto’s gemaakt maar die heb ik wederom niet gezien.

En toen begon de regen, eerst af en toe een drup maar later ging het gestaag door. Regenhoes om de rugzak en mijn jas aan. Tijdens de regen niet veel foto’s gemaakt. Picknicken moest vandaag in de Abri van een bushalte. Dan zie je een, lijkt een kerktoren, maar blijkt het het gemeentehuis te zijn. Zag er wel mooi uit, dus toch even op de foto gezet.

Verder blik op oneindig, op naar Lausanne. Veel stedelijk gebied, trams......heel eerlijk ik heb laatste stukje de tram genomen naar het station. Ik had het even helemaal gehad. Bij het station een hamburgertje bij de Mac, en dan op zoek naar mijn slaapplek. Als je voor het station staat realiseer je je dat Lausanne de stad is van het internationale Olympisch comité. Op het station wordt dat duidelijk kenbaar gemaakt.

Lausanne ligt op een heuvel aflopend naar het meer van Genève. Het sation ligt beneden, even weer de stad in klimmen. In de verte zie je al de de kathedraal de Notre Dame. Die staat voor morgen op het programma. Maar alvast een verregende blik.

Vlak bij mijn hotel is de marktplaats, daar is vandaag in de regen een foodmarkt, zoiets als eten op rolletjes, vanuit trucks zoal we dat ook in Nederland kennen. Daar toch eerst even over heen gelopen. Even bij een workshop gezeten en hapjes geproefd. Ook hier pech met de regen.


En uiteindelijk toch mijn slaapplek opzoeken. Eerst even rusten, siësta. Maar inmiddels zijn mijn shirts, onderbroeken en sokken weer gewassen, hier heeft alles de tijd om te drogen. Straks ga ik nog wel even de stad in, waar ik overigens al zit, een eenvoudig eettentje zoeken en het programma voor morgen bekijken. Morgen meer over Lausanne. En weer bedankt voor de vele reacties, met zelfs een pelgrimslied, vandaag met Pinksteren gezongen in de kerk.