Dag 23, van Valença naar Porriño

9 april 2023

 

 


Wat een verschil met gisteren in Valença, gisteren kon je over de koppen lopen maar vanochtend kon je een kanon afschieten en zou je niemand raken. Ook ale bars en restaurants zijn gesloten, geen ontbijt hier.

 


Dan maar de rivier de Minho over naar Tui in Spanje. Eerst de vesting uitlopen door de poorten.van de vesting. De poorten van Gaviarra uit de 17e eeuw.

 


Uit de vesting sta je snel voor de internationale brug, zoal die heet, met een spoorlijn, een weg en voetpaden. De brug verbind Valença en Tui. Gebouwd in 1884 door Pelayo Mancebo een volgeling van Guustave Eiffel.

 


En dan sta ik direct in Spanje, in Galicië en in de provincie Pontevreda.            
                                 


Nog wel even terugkijkend naar die mooie vesting van Valença, uit te spreken als Balenka.


Voor me, boven op de heuvel zie ik de kathedraal van Tui staan. Ook voor veel pelgrims een startpunt. 
De kathedraal in Romaanse stijl met Gotische toevoeging is in 1125 gereed gekomen na 105 jaar bouwen?? Maar ook hier rond de klok van negen alle deuren gesloten, ik heb helaas niet binnen kunnen kijken.

 


Maar ook in Tui geen bar of wat dan ook open. Er liepen mensen naar een kloosterkerk van de Clarissen om daar de Heilge mis bij te gaan wonen op eerste Paasdag. Ik was op het verkeerde moment in Tui.

 

ik ontmoette een man uit Australië, hij had ook nog niet ontbeten. Had ook geen water. Na iets meer dan 3 km zagen we niet ver vanaf de route een bar die open leek, en ja hoor. Alles moest met handen en voeten besteld worden want ze kenden geen enkel woord Engels. Maar het is goed gekomen, koffie met een broodje kaas. Ik kende nog wel de woorden pan = brood en queso = kaas.

 

Inmiddels ben ik er ook achter gekomen waarom bij die brug gisteren de Romeinse cijfers XIX stonden. Ook vandaag kwam ik die tegen. Heel simpel het is gewoon een Romeins wegnummer zoals wij de A12 bijvoorbeeld kennen. Ook nu weer van die mooie Romaanse bruggetjes over.

 


Vandaag op de route was het echt eerste Paasdag, geen eieren zoeken maar heel veel lopers op de route, hele groepen tegelijk met veel met een dag rugzakje. Ook bij de bars een komen en gaan van pelgrims.


De route was vandaag zeker niet verkeerd, veel door bossen waar je dan weer over Romaanse bruggetjes loopt. Van de zon ook niet veel last gehad omdat het veel lopen in de schaduw was.

 


En kunstenaars gaan los op de Camino , het lijkt net of er voor de kunstwerken een trap zit maar ook die is 2D getekend. Er zijn hier drie mooie schilderijen gemaakt, links volgens de beschrijving de eerste pelgrim. Rechts hangen veel kranten artikelen over dit kunstwerk.

 


Rond half twee kom ik al aan in Porriño. Een stad met veel industrie maar als binnenstad gezellig. Op zondag alle winkels dicht en de stad gaat pas weer om half zes leven met mensen op straat.  Er staan ook een paar mooie kerken maar veel van hetzelfde.

 

Wat opvalt is het prachtige stadhuis van Porriño. Het is een prachtig gebouw uit de 19e eeuw gebouwd in marmer uit deze gemeente, aangezien Porriño internationaal bekend staat om zijn steengroeven, dit gebouw, die door zijn vorm doet denken aan een paleis, bevindt zich in het centrum van de stad.

 


Het was vanmorgen even wennen aan de nieuwe tijd, om 7 uur is het nog donker,dan maar niet meer eerder dan 8 uur vertrekken.

 

Het inchecken bij mijn slaapplek ging vandaag wat traag, ik moest me melden in een bar, maar daar waren ze erg druk. Toen lukte het maar kreeg de vraag een half uur te wachten want de kamer was niet gereed, dat half uur werd drie kwartier en uiteindelijk werd ik naar een plek 500 meter verder begeleid want daar slaap je. Een bepaald moment ben ik ook aan de bel gaan trekken dat het nu wel mooi was. Op hun site staat dat de kamers al vanaf 12 uur gereed zijn maar inmiddels was het bijna half drie. Maar goed dat hoort er ook bij.

 

Morgen weer verder naar het Noorden naar Redondela, weer een korte tocht dus rustig aan morgen. Er komen steeds meer pelgrims bij omdat de kustroute zich ook toevoegd.