Dag 24; Lausanne, 10 juni 2019

Rustdag, de regen valt regelmatig met bakken uit de hemel. Lekker “uitgeslapen” om 9 uur gaan ontbijten en om 10 uur maar eens op stap naar de kathedraal de Notre Dame. Vlak bij mijn hotel zit de egilse de Notre Dame, een groot complex met een basiliek, bibliotheek, school, zalen etc. En dat is nu juist de bisschopskerk van Lausanne en niet de kathedraal. Gisteren heb ik ook even een viering meegemaakt in de Eglise de Notre Dame, de baseliek. In de kathedraal worden geen katholieke erediensten gehouden. De eerste foto is van de baseliek en de tweede van de kathedraal.

De bouw van de kathedraal begon in 1175 en hij werd ingezegend in 1275, door Paus Gregorius X. Tijdens de middeleeuwen kwamen veel pelgrims op de kathedraal af om te bidden voor de "Gouden Maagd", waar de kathedraal aan gewijd is. De kathedraal diende toentertijd ook als wachttoren om over de stad te waken, om branden en vijanden te herkennen. Van 10 uur 's avonds tot 2 uur 's nachts riep de wachter naar beneden de tijd: C'est le guet; il a sonné l'heure. Tot op heden wordt deze traditie voortgezet. In 1536 verloor de kathedraal vanwege de Reformatie al zijn decoraties, waaronder altaren, beelden en schilderijen. De schat van de kathedraal werd gestolen. In de 18e eeuw werd de kathedraal weer gedecoreerd met standbeelden, schilderijen en andere decoraties. In de 19e eeuw begon architect Eugène Viollet-le-Duc met het restaureren van de kathedraal.

De aanbidding van de “Gouden Maagd” wordt nu gedaan na ierdere eredienst in de baseliek. Ook dat was gisteren het geval.

De kathedraal is een Gotische kerk, met een toren rechts van het schip. Ik heb plaatjes gezien dat er oorspronkelijk twee torens zouden komen net als de Notre Dame in Parijs. De kerk bezit een orgel, dat niet heel oud is, met maar liefst 7000 pijpen. De organist zit gewoon beneden in de kerk.

Hieronder een blik op het orgel.

In ierdere kerk speur ik ook naar tekens van pelgrimages. Zowaar in de kathedraal twee tafeltjes met stukken over de Camino Santiago en de Via Francigena. De tafel was onbemand maar er stond zelfs een stempel die je zelf in je pelgrimspaspoort kon zetten. Mooi, nu eens niet van een hotel. De Camino kent heel veel aanloop wegen die kom je overal tegen. Triest trouwens dat er een vrouw uit Utrecht op de Camino is omgekomen, door een auto die haar en haar vriendin heeft aangereden. Dat is op de eerste etappe na León, ik heb daar ook gelopen. Schrikken, je let altijd driedubbel op, als een auto je tegemoet komt en hij wijkt onvoldoende uit stap ik altijd de berm in, voorzorg. Maar hieronder de attributen in de kerk.
En hier het huidige bewijs van waar ik overal geweest ben. Het kleine wat vage stempeltje rechts boven is hier uit Lausanne.

De kathedraal staat op een hoog punt in Lausanne, je hebt vanaf daar een mooie vieuw op Lausanne richting het meer van Genève. Jammer dat het weer slecht is, dat geeft niet het mooiste vergezicht.

Vanaf dit punt, lopend langs een mooie fontein, iets afgedaald naar een metrostation om de metro te pakken naar het meer. Af en toe onweert het, en het is rustdag. Bij het meer kom je in de olympische buurt, daar is het olympisch museum en de klok voor de start van de eerstvolgende olympische spelen in Tokyo. Verder was het ook daar slecht weer, geen zin in het museum wel zin in een kop koffie. Na nog in de regen een blik op het meer van Genève ben ik weer terug gegaan naar de oude stad.
Achter de foodtrucks markt staat een heel mooi gebouw, helaas kun je het van afstand niet mooi fotograferen omdat die foodtrucks ervoor staan. Mijn lunch heb ik wel even bij die foodtrucks genomem, lekker iets Thais, het smaakte perfect, niet duur en ze hadden een tent waar ik droog kon zitten, aan tafel met 4 Thais, die vonden het lekker begreep ik van hen.

Maar nu verder dat mooie gebouw op de achtergrond, dat is het paleis “de Rumine”, normaal op maandag gesloten maar op tweede Pinksterdag gaat de deur gewoon open en is het bezoek ook nog gratis. Dit gebouw is wat vergelijkbaar met de ambities van het echtpaar Kröllet Müller, ook hier heeft een echtpaar, Catherina en Gabriel de Rumine dit laten bouwen om daar voor het volk kunst te kunnen tonen. Het gebouw is pas in 1906 voltooid. In het gebouw zijn 4 musea, een kabinet van medailles en de universiteits bibliotheek is er gevestigd. De musea, zoölogie, archeologie, geologie en moderne kunst. De bieb was gesloten. Het is echt als een paleis gebouwd, met een statige trap naar boven.

Ik had vandaag wat tijd, en rusten was een must. Ik heb een heel korte samenvatting gemaakt van de eerste 3 weken van Reims naar Lausanne, die staat weer onderaan. Morgen ga ik weer lopen en wel naar Vevey. Het weer wordt iets beter maar nog nat. Geen probleem, en gelijk goed gekleed op pad. De volgende rustdag is 20 juni maar dan schiet ik al aardig op.