Dag 24, Porriño naar Redondela

10 april 2023

 


Een impressie van de tocht van vandaag:


Als de route vandaag de buitenwijken van Porriño achter zich heeft gelaten, volg ik weer de oude Romeinse militaire weg XIX naar het noorden. Via landelijke wegen tussen velden en wijngaarden bereik ik het dorpje Mos. Hier volgt de route afwisselend de weg en een bospad naar het hoogste punt van deze etappe de Monte de Santiago de Antas. De route daalt dan af naar Redondela, een mooi stadje met een klein historisch centrum en schitterende vroeg- gotische kerk, gewijd aan Santiago. 
 

Niet geweldig geslapen vannacht, de kamer op zich was goed, het probleem was dat als je het raam opendeed zag je een klein binnenplekje met schoonmaak spullen en een klein rooster naar buiten. Het was dus erg benauwd vannacht. Zo hoor je geen kamer te maken lijkt mij, goed voor de review.

 

Vertrekkend vanuit Porriño zie je uit alle straten pelgrims komen, op weg naar de route. Het was geen zware route, twee keer een klim maar dat gaat best. En dat ik op de Romeinse route zit zie ik telkens onderweg.

 


Na een lekker stuk tippelen kom ik in het gehucht Mos aan, een mooi aangelegde straat, met halverwege de kerk van St Baia de Mos, een mooie kerk op een mooi plein. Pelgrims weer in overvloed vandaag en iedereen duikt even de kerk in. In de kerk een prachtig barok altaar.

 

W
Verder in Mos een restaurant, twee bars, een souvenierswinkel en een auberge die tevens dorpshuis is. Daar heb ik even ontbeten met een bak koffie erbij.

Je ziet de pelgrims maar langs komen, met velen tegelijk. Ook hier kwam ik weer de 4 vrouwen tegen die in Rubiáes op dezelfde plaats hadden overnacht. Verder kwam ik hen vandaag de hele dag telkens weer tegen.

 


Dan kom ik langs een bijzonder object op de route:  alleen het bijzondere kan ik niet meer terug halen, het had iets te maken met het dragen van de steen??? Het motto is " met wandelen met gelijkheid zullen we een einde maken aan geweld"

 


Onderweg stond er een vrouw met zelf gemaakte empandillas. Ze had de keuze van vulling met vlees en tonijn. Ze waren nog warm. Ik heb er een met vlees genomen, en lekker!!!!heerlijk.

ik denk dat ze ze snel kwijt was. De bewuste 4 vrouwen liepen wat achter mij maar kochten ze ook.

 


Ik zit in een gebied waar veel graniet wordt gewonnen en geëxploiteerd. Het is schijnbaar zo goedkoop dat heel veel woningen met graniet zijn gebouwd, ook alle erafscheidingen zijn van graniet, ik zit nu in Redondela en als ik naar buiten kijk zie ik ook alleen maar graniet.

 


De sfeer wordt alleen maar beter op de route. In het bos een grote verrassing, als je de sfeer mee wilt maken moet je die ook kunnen horen. Ik heb er maar een filmpje van gemaakt.

 


Niet veel verder kom ik rond de klok van één uur in Rondondela aan. Een wat drukkere stad tegen het meer van Vigo aan. Wat direct opvalt is de spoorlijn die hoog over de stad loopt. Op de foto met het woonblok zie je net links en rechts daarvan een glimp van de spoorlijn.

 


Ik zal vandaag en morgen nog meer mooie plekjes zien in Redondela als de camino verder gaat naar Pontevedra. Ik loop eerst 7 km redelijk dicht bij het meer van Vigo. Ik zit heerlijk voor mijn open raam met daglicht, dat komt vanavond weer goed.