Dag 29, Santiago de Compostella

15 april 2023

 


Leuk om gisteren heel veel reacties te ontvangen via Whatsapp, op Facebook en op de mail via de reactiepagina van mijn website. Allemaal heel erg bedankt voor de felicitaties bij mijn aankomst in Santiago.

Vandaag ook hier weer leuke ontmoetingen, de 4 vrouwen van eerder, de Filipijnen, en nog vele anderen die je ook nog ontmoet.

 

Vamorgen eerst tot bijna 9 uur op bed gelegen, het ritueel alles weer inpakken was vandaag niet nodig. Ontbijten moest ik ook hier buiten de deur. Zo rond de klok van half elf begon mijn leven verder vandaag.

Eerst mij, even zittend de stad laten rondleiden, dat viel wat tegen want echt speciale plekken buiten de universiteit om heb ik niet gezien.

Om 12 uur naar de pelgrimsmis in een afgeladen kathedraal. Dit ter afsluiting van de tocht. Daar ontmoette ik de 4 vrouwen. (Ik noem ze maar zo maar het zijn de vrouwen waarmee ik een nacht in hetzelfde huis heb geslapen daar waar we door de kelner met een busje werden opgehaald)

Helaas ging de Botafumeiro (wierookvat) vandaag niet op en neer. Achteraf stom van me maar ik had gisteren om 19:30 naar de pelgrimsmis moeten gaan, alleen op feestdagen en vrijdag om 19:30 uur zwaait het vat door de kerk. Waarschijnlijk was 2018 een heilig jaar, want toen was het direct wel raak bij de pelgrimsmis. Ik heb het ooit meegemaakt.

Wel een mis met 5 priesters en natuurlijk een groot welkom aan de pelgrims. Er stonden twee gast koren klaar om te zingen, de zingende non van 2018 miste ik ook.

 


Gisteren zijn er maar liefst 1381 pelgrims aangekomen kan ik op de site van het pelgrims bureau zien.

Boven het pelgrims bureau zit de huiskamer van de Lage Landen. Een initiatief van het Nederlands Genootschap van Santiago uit Utrecht, die daar aan de zijkant in de Janskerk zitten op het Janskerkhof.
Hier hebben ze van 1 april tot ongeveer eind oktober een huiskamer waar je je als pelgrim kan melden. Vandaag zaten daar Joke en Jan om mij te otvangen, kopje thee met een koekje en even bijpraten over de tocht. Je schrijft je daar ook in in een register. Je kan ook even kijken of je een bekende ziet. Ik zag Stasja staan die twee dagen eerder is aangekomen, dat klopt wel want een dag voor Porto heeft zij een wandeldag overgeslagen om eerder in Porto te zijn. De vrijwilligers die deze huiskamer bemensen doen dat telkens voor twee weken. De week voor Pasen kwamen er volgens Joke en Jan wel 2000 pelgrims per dag aan.

 


Inmiddels liep het al tegen twee uur, tijd voor de lunch. Keuze zat in het toeristische Santiago. Na de lunch nog even wat te drinken gekocht (water) voor op mijn kamer. En nog even speciale choco pasta uit Spanje voor Susanne, die je alleen maar in Spanje kan kopen. Ook nog een magneetje met Santiago 2023 erop, ik heb er ook een met 2018 erop.

 

Toen op pad naar het museum van de kathedraal, in 2018 niet geweest maar 30 jaar geleden wel. Het museum is tegenwoordig over drie verschillende plekken bij en onder de kathedraal. Ik moest een kaartje kopen, de dame vroeg of ik pensionado was of pelgrim, ik gaf aan beide en verwachte dat ik dan niets hoef te betalen, maar toch 4 euro entree betaald.

 

Het museum laat allerlei originele beelden, schilderijen, gobelins en zilveren en gouden objecten te zien, mooi om in een galerij te laten zien.

 


Een paar zaken springen eruit, bijvoorbeeld het originele wierookvat, in de kerk hangt een kopie, het vat is 1,5 meter hoog, weegt 53 kilo en deze versie is van zilversmid José Losada die het in 1851 maakte.

 


Dan twee mooie opvallende schilderijen, het bezoek van de maagd Maria aan Sint Elisabeth en de droom van Sint Jozef. Beiden geschilderd door Gregorio Perro in 1809. Ze hebben een diameter van ca. 1,5 meter.

 


Dan kun je de catacomben bezoeken onder de hoofdentree van de kerk. Met de laatste restauratie is hier veel archeologisch onderzoek verricht. Er is hier heel veel gevonden een waardevolle zaken en belangrijk voor de historie. Men heeft na de restauratie alles eronder in tact gelaten en daar een afneembare stenen vloer opgelegd.

 


Dan museum entree drie, hier staan stukken die vervangen zijn met de restauratie maar zeker nog waardevol zijn. Verder is hier wat moderne kunst en een verzameling schilderijen uit 1929 van Juan López. Ik had er eerder een gezien dat het lijk van Jacobus uit het bootje bij Padrón wordt gehaald. En hier zag ik een schilderij dat hij op een boerenkar naar Santiago wordt vervoerd. De eerste foto is dus niet van Juan Lopéz, maar van Rainmundo de Madrazo en is in 1841 gemaakt.

 


De dag vliegt weer voorbij, inmiddels als ik dit schrijf is het al weer zes uur geweest. Vanavond nog even Santiago in.

Morgen weer naar huis, ook wel weer heel lekker. Ik vlieg niet terug vanuit Santiago maar vanuit Porto. Morgen kon ik alleen maar ingewikkelde vluchten vinden met meerdere tussenstops. Ik heb een bus geboekt die mij om 11:30 uur in 3 uur naar Porto brengt, midden in de stad. Dan heb ik nog even wat quality time in Porto, want ik moet uiterlijk 18 uur op de luchthaven zijn. Daar kan ik rechtstreeks met de metro naar toe. Ik vlieg met Transavia en mijn vlucht gaat gewoon. Inmiddels heb ik al online ingecheckt. Ik krijg wel weer even te maken met het uur tijdsverschil in Portugal. Ik hoop dan weer Nederlandse tijd rond middernacht op Schiphol te zijn waar Adie mij staat op te wachten.

 

Morgen wil ik nog een blog maken met feiten en cijfers over mijn camino Português.