Dag 3, 20 mei 2019; Reims - Coole

Vandaag de eerste wandeldag, niet vanuit Reims maar vanuit Chalons en Champage naar Coole. Het ging niet goed met de eerste overnachtingsplekken, maar nu gaat het verder goed, ondanks dat bijvoorbeeld in Coole en Donnement nagenoeg geen slaapplekken zijn te vinden. Vandaag overnacht ik ook in Chalons en Champagne, en ben met een taxi heen en weer vervoerd, niet echt pelgrimachtig maar het is niet anders. Châlons-en-Champagne is een stad en gemeente. De stad is de prefectuur van het departement Marne en was de hoofdstad van de voormalige regio Champagne-Ardenne. Het aantal inwoners in 2015 bedroeg 45.268. Van de Franse Revolutie tot 1997 heette de stad Châlons-sur-Marne. Châlons-en-Champagne ligt niet ver van Reims. Het centrale plein is bijna helemaal opnieuw prachtig bestraat, en bijzonder zijn de vele vakwerkhuizen, ik wist niet dat die ook in de Champagne streek staan. Deze staan aan het centrale plein.


Vanaf dit plein ben ik vanmorgen gestart na even wat brood bij de bakker te hebben gehaald. Snel de juiste route gevonden (dacht ik). Al snel kom je bij het kanaal Latéral à la Marne en staat de route aangegeven. Eerst een mooie waterversnelling.

De bewegwijzering lijk de rood witte streep van de GR routes en even verder krijg ik een bevestiging dat ik op de Via Francigena zit. Daarnaast gebruik ik altijd een GPX trekker om te controleren of ik goed loop.


Wat kan er misgaan? Vrolijk fluitend door het mooie land vaak langs het kanaal en tussen de koolzaadvelden door, mooier kan niet, het lopen ging goed en de rugzak was geen belemmering.

Maar het ging deze eerste dag wel fout, mijn GPX route is niet de juiste, die bleef ik samen met de rood witte markering volgen tot ik er achter kwam dat ik zo nimmer in Coole zou aankomen. Ik heb ook een geweldige gids van Ben Teunissen met route kaartjes die me duidelijk maakten dat ik verkeerd zat. Ik moest een behoorlijk doorsteek maken om alsnog in Coole aan te komen. Dan is het weer handig dat je kaarten op je telefoon hebt om de route te bepalen. Het is gelukt maar vraag niet hoe. Het eerste kaartje is een afdruk van mijn GPX waarbij de route boven het kanaal blijft. Het tweede plaatje is uit het boek van Ben Teunissen, en daar zie je dat ik ergens het kanaal had moeten oversteken. Ik heb flink doorgestapt en verder geen enkele foto meer gemaakt.Niet dat ik stevig loop te balen, maar blij dat dit de eerste dag gebeurde. Ik heb een andere GPX route die wel goed is, en toch maar vaker de kaarten van Ben raadplegen. Ik merk al direct dat ik zuidelijker zit want voor 19 uur kun je hier niet eten, daarom maar eerst mijn blog gemaakt ondanks dat ik best trek heb. Morgen weer met goede moed verder van Coole naar Donnemnet, de route heb ik al goed bestudeerd.