Dag 30, Santiago de Compostella naar Nieuwegein

16 april 2023

 


Het zit er weer op, ik ga weer naar huis, ook daar heb ik zeker weer zin in. Vandaag is het prachtig weer in Santiago, ik neem dat wel mee naar Nieuwegein en omstreken.
Al wandelend door de rustige straatjes in Santiago richting het busstation. 

 


Het busstation is bij het station van Santiago, daar vertrekken de bussen naar alle windstreken. Pelgrims in overvloed met de rugzak op, wachtend op de bus. En dan ook nog een mooi uitzicht.

 


Feiten en cijfers

 

Dan nu even de feiten en de cijfers:

 

Was het een mooie tocht?

Daar zijn de meningen bij alle pelgrims die vanaf Lissabon hebben gelopen niet anders over. Het is een tocht met wel vaak omhoog lopen maar nooit extreem. De eerste vier dagen vanaf Lissabon zijn niet geweldig, veel industrie en één dag de hele dag langs een spoorlijn lopen. Tot Coimbra is het niet de mooiste tocht die ik heb gelopen, ook vaak lang lopen langs een drukke weg, dat was ook twee dagen voor Porto het geval. Na Porto in het noorden van Portugal werd het echt mooi. En ook het gedeelte in Spanje was erg mooi.

De hele route is van Lissabon tot Santiago bijzonder goed aangegeven.

 

Was het de moeite waard?

Ja dat was het zeker, omdat pelgrimmeren altijd een geweldige ervaring is, waar je ook loopt. Dat komt met name ook door de vele ontmoetingen en gesprekjes die je met mensen van over de hele wereld hebt. Je hebt allemaal hetzelfde doel met de mooie dingen, de ontberingen en de pijntjes die erbij horen.

 

Wat is mijn ervaring met Portugal?
Met de Portugesen is niets mis mee, ze zijn allemaal vriendelijk en behulpzaam.

Ik kreeg het gevoel dat het gebied tussen Lissabon en Coimbra geen rijk gebied is, dat schreef ik al vaker, de erg kleine huisjes, de dorpjes waar de helft van de woningen vervallen en niet bewoond zijn en de zelfs compleet onbewoonde dorpjes. Voorbij Coimbra wordt dat beter en vanaf Porto is het gevoel heel anders, een rijkere streek.

Wat mij ook erg verbaasde dat ik vanaf Lissabon tot Coimbra toiletpapier niet mocht doorspoelen maar in een afvalbak moest gooien, dat kende ik van Thailand en de Filippijnen maar niet zozeer in Europa. 
Water uit de kraan heb ik nergens gedronken dat ruikt fiks naar chloor.

Ontbijten buiten de deur, maar toch anders dan in Italië, hier zijn minder bars en soms zijn ze niet eens vroeg open.

Het eten, over het algemeen is het eten wat eentonig, ik ben niet iemand die snel vis neemt, meestal vlees, en dan is het altijd een klomp brood, wat sla, vlees en bijna altijd frites. Ik zal niet in de beste keukens gegeten hebben, behalve de Francesinha die mij speciaal werd uitgelegd en geadviseerd, en ik heb ook wel eens een heerlijk mals biefstukje gegeten, maar toch.

Gisteren heb ik een vader en moeder met drie zonen zien eten, de visgerechten kwamen maar op tafel en de hele familie zat te smullen, het is wat je gewend bent. Papa bleef maar bijbestellen. 

 

Cijfers

Ik heb met de extra wandelingetjes erbij totaal 678 km gelopen.

Het klimmer totaal komt overeen met 550 trappen beklimmen, ongeveer 1750 meter.

Ik heb 1.046.869, zegge één miljoen, zesenveertig duizend en achthonderd negenenzestig stappen gemaakt.

Elke wandeldag kocht ik twee flessen water van 1,5 liter, dat is totaal 78 liter water, en ik weet zeker dat ik onderweg af en toe nog bij heb gekocht.

 

Het weer

Wat een mazzel met het weer heb ik gehad, dat had ik zelf niet verwacht. In Portugal één keer een dag met motregen, verder hoge temperaturen en veel zon. Noordelijker in Spanje was het weer iets minder, wat minder zon in de ochtend en twee keer het begin van de dag motregen. Ik ben op mijn armen en hoofd dan ook best wat gekleurd.

 


En dan zit het er nu weer echt op. De bus naar Porto staat klaar in Santiago, in 3 uur was ik weer in Porto, de bus stopte om half twee Portugese tijd ook bij de luchthaven, dat wist ik niet. Ik ben mooi mee doorgereden naar het centrum van Porto, daar even rond gebanjerd met weer 24 graden en zon en lekker geluncht. Later ben ik met de metro naar de luchthaven gegaan. Nagenoeg allemaal pelgrims, de rugzakken in het onderruim van de bus.

 


En wat heb ik met de lunch genomen, gelijk mijn diner van vandaag, Francesinha. Wel minder lekker dan de vorige.

 


Uiteindelijk ben ik veel te vroeg naar mijn zin op het vliegveld van Porto, ik kon gelijk mijn bagage afgeven en door de security, dat ging allemaal heel snel. Het is een behoorlijk groot vliegveld. Gisteren had ik al online mijn boardingpas geregeld. Kat in het bakkie. Vandaag kreeg ik wel bericht dat door operationele problemen bij Transavia zij de vlucht niet zelf uitvoeren maar een andere maatschappij. Voor de thuisblijvers, het vluchtnummer en de tijd blijven hetzelfde.

 

Nogmaals allemaal heel erg bedankt voor het meeleven en de vele reacties.

Mijn volgende lange tocht komt er echt weer aan maar waar en wanneer, ik weet het nog niet. Waarschijnlijk loop ik het Marskramerpad af en loop ik zeker de Nijmeegse Vierdaagse en zeker de Heuvelland Vierdaagse. En daar zal nog wel wat bijkomen.

 

Ver todo (Spaans)

Ver tudo (Portugees)

Tot ziens

 

Chris