Dag 4, 21 mei 2019; Coole - Donnement

Gisteren alle routebegeleiders op een rijtje gezet, omdat de verkeerde route volgen mij geen tweede keer gaat gebeuren. Vandaag ging het dan ook perfect, ten eerste het was zonnig, ten tweede de route GPX die ik nu gebruikt klopt en dan als derde mer het boek van Ben Teunissen, de weg van de Franken. Er was geen reden meer te bedenken waarom het vandaag fout zou gaan. Nog een andere bijkomstigheid vandaag was, dat het een rechte route was, grotendeels over boeten grindwegen met af en toe een dorpje er tussendoor, links korenvelden, rechts korenvelden soms afgewisseld met koolzaad. Dat ik op de juiste weg zat kon ik ook zien aan enkele aanwijzingen van de Via Francigena, ik heb er maar een collage van gemaakt.

Dit zijn dan ook alle aanwijzingen die ik vandaag gezien heb, met andere woorden het is slecht bewegwijzerd. Maar met de eerder genoemde huidige hulpmiddelen gaat het nu goed komen denk ik. De grote foto in de collage is prachtig, brood voor hongerige pelgrims verwacht ik. De boer stond me na te kijken met een gedachte van “weer een gekke pelgrim”.

Vertrokken uit Coole, een gehucht met wat huizen.

Zoals ik eerder schreef recht toe recht aan vandaag. Lijkt vervelend maar dat valt wel mee, je kunt echt genieten van de vergezichten. Het loopt niet altijd even gemakkelijk over het grind, je probeert de meest vlakke stukken met weinig grind te lopen.

Onderweg ontmoetingen met een handzwaai en bonjour voor de boeren en andere mensen die je tegenkomt, iedereen zwaait terug, maar pelgrims nog nul komma nul. Ondanks dat ik in Reims, met me daar te regristreren, heb gezien dat er al veel pelgrims vertrokken zijn, maar die lopen dan voor of achter mij. Wie ik wel tegenkwam was Mark, een Duitser met twee honden en een kar met bagage. Hij loopt al 4 jaar door Europa. Zijn honden zijn nu negen jaar en lopen alle jaren met hem mee. In de kar zijn slaapspullen en daarop een zonnecellenmat om zijn apparaten op te laden. Dat is toch weer heel wat anders. Hij is trouwens op de terugweg naar Duitsland en komt nu uit Santiago de Compostella. Toch een beetje pelgrim. Ik heb gevraagd of ik hem op de foto mocht zetten, geen probleem. Let niet op zijn shirt want dat hangt met gaten aan elkaar. Hier was een watertappunt, ik had net mijn flessen weer gevuld, en Mark moest ook water hebben. Weer een leuke ontmoeting.

Bij elk dorpje probeer je even te drinken en soms te eten. De hele route geen winkel en geen café, je bent echt op je eigen proviand aangewezen. Maar gelukkig is in elk dorpje een kerk en vaak een bankje.

Op de tweede foto zie je mijn rugzak staan, Weegt ongeveer 11 kg, aan het begin van de dag, want dan heb ik veel water bij me. Hier onder en wat meer gedetailleerde foto van mijn rugzak, ik zal uitleggen wat er allemaal op zit.

Het bovenste teken is van de Camino Santiago het linker teken is van de Zwitserse via Francigena , Daarnaast het teken met de twee sleutels is van de Engelse organisatie, persoonlijk vind ik die het mooist, daaronder het vignet van de Nederlandse organisatie, pelgrimsroute naar Rome. En een goede kijker ziet ook dat al mijn kleinkinderen met mij mee lopen. Deze herinneringen hebben ze allemaal zelf gemaakt en heb ik afgelopen donderdag van ze gekregen.

Morgen loop ik van Donnement naar Brienne le Château. Het wordt zoals het er nu uitziet weer een zonnige dag. En ieder nog bedankt voor de meelevende reactie op de route van gisteren, uiteindelijk heb ik niet veel km meer gelopen maar het was geen mooie route met langsrazende auto’s.