Dag 4, van Villa Franca de Xira naar Azambuja

21 maart 2023

 


Weer een nieuwe dag op de camino Portugués, na een lekker ontbijt vertrokken richting Azambuja. De andere pelgrims waren denk ik allemaal al weg, ik heb ze vandaag nog niet gezien. Heel vroeg vertrekken heeft niet altijd zin omdat je dan niet op je overnachtingsplek terecht kan.

In ieder geval weer een dag met zon, ik voelde de zon af en toe goed branden. Mijn overnachtingsplek zit pal naast de overdekte markt, de markthal. Daar heb ik eerste foto gemaakt met blauwe lucht. Ik ben even door de markthal gelopen en nu stonden er ook een aantal vishandelaars.

 


Naar de route was het niet ver lopen maar ik heb er toch een half uur over gedaan. Ik moet een spoorweg overgang over en daar heb ik 20 minuten voor staan wachten. In die tijd zijn er 6 treinen gepasseerd. Lang gebeurt er niets en denk je waarom niet oversteken? Gisteren viel mij al op dat er constant twee volwaardige politieagenten staan, met aan beide zijden van de spoorbaan een hokje waar ze bij slecht weer kunnen wachten. De bewaking dat er niemand oversteekt is hun enige taak en iedereen blijft keurig 20 minuten wachten, wel met veel zuchten als er weer een trein langs komt en de bomen dicht blijven. Er zullen hier wel te vaak

ongelukken zijn gebeurd.

 


De route van vandaag was niet echt geweldig, eigenlijk de hele weg naar Azambuja langs de spoorlijn waar ik zo lang voor moest wachten. Over brede asfaltwegen waar nagenoeg geen verkeer is, over smallere asfaltwegen, over zand-grindwegen, enz. De felle zon op de rug. En twee keer de spoorbaan over gestoken bij een station. Ik las later in mijn boekje dat de route zo liep en dat je eenvoudig een stuk kon skippen omdat je langs alle station loopt. Hieronder een samenvatting, de spoorlijn zie je niet altijd maar loopt altijd links. En voor het bezoek van één plaats moest ik twee keer via het station de spoorlijn over. 
 


Het enige plaatsje waar ik door liep was Vila Nova da Rainha. Ik kreeg net vanuit Utrecht een foto van een lunch en bewolking. Ik zag wat anders dan bewolking. In deze plaats heb ik een barretje even koffie en water genomen met wat eten erbij. 
 


Onderweg kwam ik langs een grote wijn “fabriek” , toch iets bijzonders gezien. Meestal wordt wijn bewaard in grote RVS tanks, maar hier doen ze dat anders, in grote gemetselde ronde bakken. Op internet kan ik helaas niets vinden van het bedrijf. 
 


Blik op oneindig en doorstappen van station naar station. Net voor Azambuja moest ik door een tunneltje onde de spoorlijn door en zowaar over een honderd meter ander soorig pad. 
 


Net voor twee uur liep ik Azambuja binnen. Gelijk langs weer een stierengevecht stadion. Niet een net zo mooie als gisteren waar ik geen foto van heb gemaakt. Dat is in dit gebied nog een gebruikelijke activiteit. Ze hebben hier geen Partij voor de Dieren. 
 


Ik kon direct terecht op mijn prachtige overnachtingsplek met behulp van allerlei codes die ik

eerder vandaag had ontvangen. De was had ik gisteren al even gedaan, dat kan nog even wachten. Boodschappen gedaan, iedere dag twee 1,5 liter flessen water voor de volgende dag. Ik zit in een oud huis met grote hoge kamers. Een keuken waar ik zelfs mag bakken en braden. Op de foto de voorkant van het betegelde huis, mijn deuren staan open. En dat voor € 32. Een biertje kost € 1,20, koffie € 0,70, heel andere prijzen dan in Utrecht. 
 


Morgen gaat de tocht naar Santarém, een lange tocht van rond de 30 km. Niet langs de spoorlijn. Ik loop weer richting de Taag die in het Portugees Rijo Tejo heet?? Die vertalingen begrijp ik niet altijd, waarom is het voor ons de Taag? De Taag loopt het grootste deel in Spanje waar die op berghellingen in het oosten ontspringt. In Spanje heet de rivier Tajo, en dat zal hem zijn , het antwoord. Inmiddels luidt de kerkklok 5 uur, bij jullie dan 6 uur. Het staat er weer. Tot morgen!!!!!