Dag 5; Donnement - Brienne le Château

Gestart in Donnement. Een plaatsje met 80 inwoners wat neerkomt op acht bewoners per vierkante kilometer,geen bar, geen winkel maar wel een kerk. En daar ben ik vanmorgen gestart, maar na eerst de kerk ook even van binnen bekeken te hebben. Dat was even schrikken een verschrikkelijk slecht onderhouden binnenzijde maar wel in gebruik. Eigenlijk zien alle kerkjes in deze dorpjes er zo uit, geld voor restauratie zal er wel niet zijn. En de lucht is blauw, helder blauw, het wordt weer een warme dag.


Vandaag heb ik maar één keer een bordje gezien met de route-aanduiding via Francigena , ik moet geheel vertrouwen op mijn omschrijving in het boek en op de gpx route. De route is dus gewoon slecht bewegwijzerd, vandaag heb ik in één keer wel alles goed gelopen. Morgen wordt het weer oppassen, want er staan waarschuwingen in het boek dat je af en toe een andere GR route tegenkomt.

Meestal begin ik ‘s morgens met het voltappen van mijn flessen met water uit de kraan maar het water waar ik nu zat, zit vol met chloor, en is niet te drinken. Maar bij een van die slecht onderhouden kerkjes is ook een kerkhof met een watertappunt. Even het water geproefd, en zo ja dit was goed water. Flessen leeg gegooid en water uit de kraan gehaald.

Vandaag ben ik 1 pelgrim tegengekomen, maar die kwam via een andere weg op dat punt aan. Er zijn dus vele wegen die naar Rome leiden. Vandaag een korter stuk grindweg en soms een pad? Maar goed dat het gras gemaaid was.

Maar na dit pad, heb ik tot Brienne le Château alleen maar asfalt gehad. Mijn rechtervoet (De voet van het ooit verbrijzelde hielbeen) begon vandaag wat op te spelen, het was dus een beetje afzien. Het voordeel van asfaltwegen is dat je een café tegenkomt, tijd voor een bakje koffie, de eerste keer dat dat lukte.

De route vandaag was niet zo erg lang om 2 uur was ik al in Brienne le Château. Een prachtig gezicht als je aankomt in de verte zie het kasteel. En als ik voor mijn hotel sta kan ik het kasteel zien liggen.

Brienne le Château is bekend vanwege Napoleon. Op de plek van een burcht werd in de achttiende eeuw door Fontaine een kasteel gebouwd, waarnaar de gemeente is genoemd. In het voormalig klooster werd een militaire school ingericht, waar Napoleon Bonaparte tussen 1779 en 1794 studeerde. Op 29 januari 1814 slaagde Napoleon erin de Pruisen uit de stad te verdrijven, maar moest zich al na enkele dagen terugtrekken. En nog een bijzonder feit is, is dat Napoleon hier zijn eerste heilige communie heeft gekregen. Als jonge keizer heeft hij nog geprobeerd in 1805 het Château de Loménie te bemachtigen. Hij wordt hier wel in gedachte gehouden, voor het stadhuis staat een beeld van Napoleon. Voor het beeld stond een podium met steigers je kunt hem nog net links op de foto zien

Morgen een lange tocht naar Bar sur Aube, hoopt dat mijn voet weer meewerkt, maar komen ga ik er.