Dag 5,Gambassi Terme naar San Gimignano

17 april 2022


Vandaag is het weer wat omgeslagen wel nog een volledige blauwe lucht maar er staat veel wind waardoor de temperatuur behoorlijk lager is, niet dat ik dat heel erg vind. Vanmorgen heb ik eerst een foto gemaakt vanuit het raam van mijn slaapplek met zicht op Gambassi Terme en de blauwe lucht. Ik sliep ook pal naast de kerktoren maar die is de hele nacht tot zeven uur vanochtend stil gebleven toen begon die om het kwartier geluid te maken.

Bij het vertrek vanmorgen ontmoette ik ook gelijk twee bekende pelgrims, twee Italiaanse mannen die ik al vaker ben tegengekomen. Een stukje verder nog meer mannen, apart want de vrouwen zijn echt in de meerderheid maar die heb ik vandaag veel minder gezien of zijn veel later gestart, of ik weet het niet. Met z'n drieën zaten we snel op de route en kwamen we een wijnhandel tegen, hier staat dat we een stempel van ons paspoort kunnen krijgen, altijd interessant. De winkel was gesloten maar met wat bellen kwam de aardige vrouw naar buiten naar de shop en pakte de stempel voor in onze paspoorten. We kregen ook nog een aardig souveniertje van haar voor aan de rugzak leuk.

Het pad blijft behoorlijk heuvelachtig de route gaat op-en-neer vandaag zelfs een stevige klim erin, toen ik boven op een berg stond heb ik een foto terug genomen met in de verte Gambassi en ik heb twee pijlen gezet bij het pad wat we gelopen hebben.Dan zie je toch aardig het hoogte verschil want je moet overbruggen.

Na Hier daar gingen we nog veel hoger, over een cipressen pad om aan het einde aan te komen in Pancole.Boven in het dorpje staat natuurlijk de kerk en was op dit moment tegen half elf en begon er een viering voor Pasen. Wel kom je wel twee bijzondere dingen tegen, de weg gaat eigenlijk door een poort onder de kerk door en onder de Kerk en het plein is een grot met een kerstkribbe. Heeft natuurlijk niets met Pasen te maken maar dit is er altijd en ziet er erg mooi uit. En juist op deze plek kwam ik zowaar ook twee Nederlandse pelgrims tegen een man en een vrouw die ik nog niet eerder had ontmoet, altijd even leuk om je eigen taal een praatje te doen. Ook zij gaan maar tot Siena.


Het pad er naar toe met beelden.

Op dit punt ben ik ongeveer op halverwege de route van vandaag. Verder is iedereen zich aan het voorbereiden op de Paasmiddag een huis waar ze de oven aanr het opstoken zijn, waarschijnlijk zelf pizza's bakken en verderop heel mooi door een poort onder een huis door die ik van twee kanten heb gefotografeerd omdat aan de achterkant een man bezig was met de tuin op aanwijzingen van zijn vrouw die net gedoucht boven uit het raam hing. Zij wenste mij wel allebei een goede morgen en een bon camino.


Vanaf nu is het voorlopig naar beneden lopen even geen geklim. De route kom snel uit op een grote drukke weg die naar San Gimignano leidt. De route gaat over een smal paadje links net naast de weg en soms zelfs op de weg niet helemaal optimaal voor een route die zoveel bewandeld wordt. Wat me opviel dat heel veel auto's en fietsers stopten om een foto te maken van San Gimignano in de verte. De torens op de heuvel.

Om half één liep ik al onder de poort door van San Gimignano. Hier kun je merken dat het vandaag Pasen is, het is een drukte van belang het krioelt ervan de mensen in dit stadje.

Na eerst mijn was te hebben gedaan en te hebben gedoucht ben ik rustig de plaats ingelopen, eerst even naar de Duomo, je moet hiervoor wel een ticket kopen.De kerk is rijk beschilderd met links het oude testament en rechts het nieuwe testament, volledig uitgebeeld in allemaal vakken en beschreven. De kerk was van oorsprong een Romaanse kerk uit ongeveer 1100 de basis van de kerk is daar nog steeds van later is de kerk opgehoogd, breder gemaakt en zijn er zijkapellen toegevoegd, en dat met de gotische lichtere bouwstijl. Van de gemaakte foto's heb ik een selectie gemaakt en in een collage gezet.

Op het plein net achter de dom is het drukker dan druk, ondanks de koude wind volk zat.

Nu ga ik zo eens even kijken of het lukt om vanavond wel ergens te eten, gisteravond is dat niet gelukt de tweed restaurants zaten allebei helemaal vol en hadden geen plek. Uiteindelijk ben ik bij een kleine pizzatent gaan eten waar een ouder echtpaar de tent runde, die man maakt echt heerlijke pizza's. Bij het afrekenen bij de kassa moest ik nog even van hem een glaasje mee drinken, Limoncello, hij had ze zelf gemaakt en die moest ik perse even proeven. Toch een mooie afsluiter van de dag.

Morgen weer een lange tocht die varieert tussen de 25 en 30 km want er zijn Twee verschillende routes een lange en een korte ik ga voor de korting die al lang genoeg is. Aan het eind van de dag kom ik dan in Monteriggioni, weer een ommuurde stad, dorpje.