Dag 6; Brienne le Château - Bar sur Aube

30 km vandaag voor de boeg naar Bar sur Aube, gaat mijn voet het houden? En ja het het is gelukt, en het ging redelijk goed. Ben vanmorgen vroeg vertrokken, 7:45 uur en was net voor drieën in Bar sur Aube. Ik voel mijn voet wel maar het is acceptabel, morgen gelukkig een korte tocht van ca. 16 km. Sinds twee dagen gebruik ik ook mijn waterzak die in mijn rugzak zit, ik kan dan drinken zonder mijn rugzak af te doen. Dat ik dat niet eerder heb gedaan, het werkt perfect. Daarnaast heb ik ook nog twee flessen water bij me, samen ongeveer 3 liter max. En als het op raakt wordt de rugzak steeds lichter. Het was vandaag ook weer zonnig, van 19 tot 23 graden, water is echt wel nodig. Het was vanmorgen nog wat dauwig, wat goed te zien was op de korenvelden, normaal zijn die in deze tijd van het jaar groen, maar nu even grijs.

Inmiddels heb ik tot Besancon alle GPX routes op mijn telefoon kunnen downloaden, de rest volgt. Ik bekijk ze nu op de GPX die ik altijd gebruik, die geeft een nauwkeuriger beeld en weet mij altijd te vinden. Ook vandaag had ik die echt nodig, de route is niet bewegwijzerd, ik heb twee keer een route aanduiding gezien. Kom ook regelmatig de rood witte strepen van een GR route tegen maar die negeer ik volledig. Ik ga de routes vinden. Inmiddels loop ik wel in een ander landschap, glooiender, meer bos, meer dorpjes (later meer hierover) maar wel veel de D 46. Dat was de hoofdroute vandaag, wel een D weg waar je zelden een auto tegenkomt.

Onderweg kom je langs een aangelegd kanaal speciaal voor het drinkwater. Gevoed vanuit 3 stuwmeren die weer gevoed worden door de Aube, het drinkwater van Parijs komt hier vandaan.

Even verder kwam ik het dorpje Jessains, hier zou koffie moeten zijn, maar nee hoor gesloten, gelukkig was wel het huis van God open, maar daar stond zelfs het wijwater bakje droog. Zowaar deze kerk zag er wel goed onderhouden uit. Men was nu bezig de sacristie opnieuw op te bouwen. Links de gesloten kroeg.


Toen ik uit de kerk kwam stapte er direct iemand op mij af, of het de pastoor of de koster was weet ik niet, ik denk het laatste. Hij gaf me direct een hand, en vroeg of ik onderweg naar Rome ben. Ja dat ben ik, althans in de juiste richting. Hij wenste mij het allerbeste en veel succes. Even verder stond een landmeter, die weet natuurlijk de weg. Hij wees dat ik die kant op moest voor Rome. Weer iets verder wenkte mij een oudere man die achter een hek stond. Hij wilde alles weten; Je suis pelligrin, je depart aujourd’hui de Château le Brienne je arrivé aujourd’hui en Bar sur Aube. Le prochaine ans je arivé a Rome. Hij was bakker geweest, hij was al de derde generatie, of zijn zoon of dochter het bakkerszaak nog uitoefent heb ik niet begrepen. Hij was erg doof dus ik moest bijna schreeuwen. Nog iets verder stapte een vrouw op de fiets, zwaaiend en ook vragend of ik naar Rome aan het lopen was. Hier in Jessains in ieder geval belanstellend volk, erg leuk. En een gesprekje voeren lukt inmiddels ook al weer een beetje. Hij wilde wel met mij op de foto maar bleef wel achter het hek. Handenschuddend boven het hek langs namen we afscheid.

Natuurlijk onderweg verder veel gezien, wijngaarden, mezelf in een spiegel, het enige wegwijzerbordje, dat ik vanaf Brienne in een natuurpark loop, en visser midden in de Aube en een bosschuilhutje met open haard.

Het laatste stuk naar Bar sur Aube ging niet meer over de D 46, een route over grindpaden en door het hoge gras. Ik moest ergens naar rechts door hoog gras, ik heb het gevonden maar met hulp van mijn GPX.

Na 30 km liep ik redelijk snel op mijn overnachtingsplek af. Vandaag een luxe verblijf, mag ook wel eens. De ramen rechts beneden zijn van mijn kamer, het water van het zwembad lijkt mij erg fris, volgens mij is het ook nog niet in gebruik, ondanks de huidige 23 graden.


Ik ben nog even Bar sur Aube gaan verkennen, met als belangrijkste reden wat brood te eten en water voor morgen onderweg te kopen, zonder chloor. De kerk wordt gerestaureerd en is 3 jaar gesloten, de kapel Saint Jacques zit gewoon op slot. Ik heb maar 3 foto’s gemaakt, nu de grootste bezienswaardigheden. Zondag is het in Frankrijk Moederdag, speciaal daar voor zijn er bloemenperkjes voor het gemeentehuis gemaakt en is er een leeshoekje voor moeders.

Inmiddels zijn de Dijker zussen, Adie, Mieke, loes en Greet met hun dochters op hemelsbreed 22 km hiervandaan aangekomen om zicht tot en met zondag te laten verwennen. Het weer blijft tot en met zondag goed, dus daar zal het niet aan liggen. Veel plezier daar.

Ik ga morgen naar Clairvaux lopen, zoals ik eerder aangaf niet veel km, zodat ik tijd heb om de abdij van Clairvaux te bezoeken, als dat lukt. Ik slaap morgen in hotel Abbaye, dus dat moet goed komen. ( Clairvaux is goed geschreven, in Luxemburg heb je een Clairveaux met een e)