Dag 6, San Gimignano naar Monteriggioni

18 april 2022

Vanmorgen even lekker ontbeten om rond de klok van acht uur op pad te gaan voor de dag van vandaag. Eindelijk is het een beetje fatsoenlijk lopen in San Gimignano, er zijn haast geen mensen. Maar toen ik de stad uitliep kwamen de eerste busladingen al binnen. Even verderop een camping voor campers die barstensvol stond er stonden ook allemaal campers langs de weg.


Ik zag wel een beetje op tegen de dag van vandaag best weer een lange afstand, misschien wel of misschien niet veel omhoog en omlaag, maar dat viel allemaal heel erg mee het was eigenlijk een heerlijke wandeling vandaag. Het weer was hier goed, de lucht volledig blauw geen wolkje te zien en de wind was weg. Niet dat het daardoor heel warm was, het was een heerlijke wandeltemperatuur. En het uitzicht terug op San Gimignano is toch geweldig, de stad heeft nu 14 torens vroeger waren het wel tegen de 60 torens.

Net voor Santa Lucia gaat de officiële Via Francigena route naar rechts, zij hebben ook een alternatieve route maar die begrijp ik niet helemaal een gedeelte daarvan heb ik wel gelopen. Vandaag heb ik de route van de Franken gelopen van Ben Teunissen, en inderdaad dat was een mooie route vandaag over veel zand in grindwegen, bospaadjes en af en toe een drukke weg. En door één grote stad daar straks meer over. Wie had gedacht dat ik ooit nog eens in Santa Lucia zou komen, het dorpje waar een lied over is ik zing het wel eens onder de douche, galmt lekker. In Santa Lucia duik je een pad in dat even later fiks naar beneden gaat, meestal is het zo dat naar beneden later ook weer naar boven, maar dat was vandaag niet zo. En verder nog wel scherpere afdalingen vandaag.

Ondanks dat het niet de officiële route is blijven aanwijzingen ook op deze route komen van de Via Francigena. Ook voldoende watertappunten onderweg. Het enige nadeel van deze route is dat je nagenoeg geen pelgrims tegen komt, wel op het laatste stuk omdat dan alle routes bij elkaar komen. Weinig ontmoetingen vandaag.

Onderweg liep ik langs een kleiwand waar volop gaten in zaten voor de oeverzwaluwen. Je zag ze in en uitvliegen.

Halverwege de route kom ik bij stadje Colle di Val d'Elsa. Als je de plaatsnaam leest dan lijkt het of je op een berg terecht komt maar dat is zeker niet zo, je komt juist in een dal terecht het dal van de rivier Elsa. Deze stad is nu een dromerige stad in Toscane en ongewaardeerde middeleeuwse stad. Maar deze stad wel bekend om is, is de kristal industrie, het wordt ook wel de Kristal stad genoemd. Moeilijk te concurreren met twee plaatsen vlak naast deze stad San Gimignano en Monteriggione. Desondanks ben ik op het centrale plein in de stad een kop koffie gaan drinken met een flesje water erbij. De stad kom je in lopen via een de oude spoorlijn die nu wandel en fietspad is. Het voordeel van dit soort paden is dat het altijd redelijk vlak is.


Na de koffie het centrum uit en loop je een hele tijd over en was lelijk stuk met wat oude industrie, winkels en langs razende auto's. Dat loopt wel snel lekker door. Na een tijdje ga ik linksaf weer landbouwgebied in, mooie weggetjes, mooie grindwegen, mooie afdalingen, om het eindelijk uitgekomen in het plaatsje Strove. Nu is dit wel een idyllisch gelegen plaatsje en verder niets bijzonders, mooi pleintje maar wel een hele grote geschiedenis. Hier stond ( en staan nog gebruikte resten) vroeger het Castel Petraia dat in die tijd al op de route van de Via Francigena stond. Misschien woonde daar wel kruisridders die de pelgrims beschermen. Het staat er vanaf de 13e eeuw dus later dan de tijd dat Bisschop Sigeric de tocht naar huis gelopen. Het kasteel is nu een restaurant. Het pleintje vond ik de mooiste plek om foto's te maken.

Blijft lekker zonnig vandaag, soms zon op de rug en soms de zon van voren, op de rug geeft wel een mooi effect als je loopt. Net na deze foto was er op het grindweg een ernstig ongeluk gebeurd ik zag al een tijdje een helikopter rond vliegen en het bleek dat die geland was bij dat ongeluk op mijn route. Gelukkig was alles weg, de helikopter vloog net weg en zag ik alleen nog maar een auto staan die gecrasht was. Je zou op dat moment daar hebben gelopen. Waarschijnlijk iemand die wat harder reed en de bocht op de grindweg te hard heeft genomen en daar vol in de berm is geschoten. Maar toch even de foto van de schaduw. Dag, dag.

En opeens doemt in de verte de vesting Monteriggione zich op. Eerst nog even langs de Abbadaia a Isola, een voormalige abdij, maar daar tegenover een veel mooier plaatje vind ik, een gecombineerde wijnbar, benzinepomp en winkel van Sinkel, een prachtig gezicht en onvoorstelbaar dat dat kan.

En dan op de heuvel de Monta Ala, ligt een van de best bewaarde middeleeuwse plaatsen in Italië. Als een vesting omringd door 560 m muur met daarin twee poorten en daar tussen 14 torens doorstaat deze vesting al meer dan 1200 jaar geschiedenis. Er wordt hier nog volop geleefd en gewerkt maar dat komt mede door het toerisme, ook hier was het vanmiddag een gekkenhuis. Veel barretjes, restaurants, souvenirs winkels, sieraden, etcetera. Ieder jaar rond half juni is hier ook een middeleeuws festival. De trotse bewoners in middeleeuwse klederdracht geven een speciaal tintje aan dit spektakel. Het bijzondere aan deze vesting vind ik dat er ook helemaal niets omheen gebouwd is, de vesting staat helemaal vrij.

Ik slaap vannacht in de vesting ik heb een leuk plekje gevonden met mooi uitzicht vanuit mijn raampje. Het was nog even een stevige klimmetje om boven in de vesting te komen maar dat was de enige stevige klim van vandaag.


En binnen in de vesting alleen maar toeristen, toeristen en backpackers van de Via Francigena. Ik had even wat werk om de slaapplek vandaag binnen te komen, het telefoonnummer werkte niet ik kan hen dan ook niet whatsappen, hoe kom je dan binnen? Naar enig navragen in de buurt bleek dat ik naar een restaurantje verderop in de straat moest, daar weet men er meer van, en zo ja daar wisten ze mijn naam en konden ze de sleutel geven. Altijd even spannend als het telefoonnummer niet klopt en je geen contact kunnen krijgen.

Morgen gaat de dag naar weer een mooie plaats Siena . Dan loop ik weer de officiële route en de afstand is maar een 16 km. Waar ik daar slaap heb ik al contact met de host gehad en aangegeven dat ik een hoop rond een uur of twee er te zijn. Als ik eerder ben zal ik me echt niet vervelen in Siena .