Tweede deel, Dag 7; Piacenza naar Fiorenzuola d'Arda,

26 september 2021.

Gisterenavond was het een zwoele zomeravond. De terrassen buiten zaten vol, ik kon wel eten maar dan in de kelder van het restaurant. Ik was niet de enige want ook daar zat het tjokvol. Ik heb heerlijk gegeten, ik ben geen pasta eter, maar in Italië hebben ze ook heel veel ander lekker eten. Ik heb gekozen voor de heerlijke gebakken zalm, weer eens wat anders dan een pizza. Wat eerder op de avond toen het nog licht was ben ik nog even de kathedraal van Piacenza ingelopen. Van buiten weer metselwerk, maar in dit geval wel netjes afgewerkt en van binnen weer pracht en praal. Ik heb soms wel het idee dat er om de 100 m meter er een kerk staat.


Vanmorgen in Piacenza droog van start gegaan. Gisteren gaf ik al aan dat de weersverwachting voor vandaag slecht is, regen. Piacenza was nog uitgestorven maar alle bars zijn al open. De Italiaan ontbijt niet thuis maar buiten de deur, altijd een croissantje en een espresso dat is het. Ik heb ook mijn ontbijt bij een bar gehad. Bij verschillende overnachtingen inclusief ontbijt ligt er vaak een kaartje klaar van een bar waar je 's ochtends kan ontbijten.

Verder op de route en Piacenza begon het zachtjes te regenen in de verte hoor ik gedonder, onweer. Dat gedonder en onweer heb ik verder de hele dag gehoord tot in het hotel aan toe.Het laatste uur van de tocht van vandaag met het echt slecht, harde regen. De temperatuur was nog steeds hoog. Met een regenjas aan,hoe goed die ook is, is het altijd warm. Halverwege moest ik ook mijn regenbroek aantrekken zodat mijn sokken en schoenen droog blijven. Nou dat is gelukt maar verder was ik gewoon doorweekt. Gisteren gaf Danilo aan om de route niet te lopen zoals die is uitgezet maar langs de Hoofdweg. Het was zondag, en het zou dan niet druk zijn, en de route is dan vele malen korter.Ik heb een stuk op die weg gelopen maar het was gewoon hartstikke druk. Ik ben dus de route gaan lopen zoals die is uitgezet. Dan is de tocht wel ongeveer 30 km.

Het was een landelijke route, in deze streek worden tomaten gekweekt, de rijstvelden zijn verdwenen. Gisteren zag ik al vrachtwagens vol met tomaten rijden en vandaag weer. De meeste tomaten zijn al geoogst en de velden zijn al omgeploegd. Het is vieze vette klei en daar het omploegen liggen er grote blokken klei.

Maar ik heb ook een aantal velden gevonden waarop tomaten groeien. De tomaten groeien gewoon in de buitenlucht zijn lage plantjes maar zitten barstensvol tomaten. Ik heb ree er een geproefd, en dat smaakte heerlijk, het is een tomaat die helemaal tomaat is niet met die geel groene stukken erin zoals je normaal ziet bij tomaten.Zeer smaakvol maar ik denk dat ze allemaal naar Bertoli gaan. Op iedere pizza zit tomatensaus. De tomaten liggen ongeveer 1,5 m hoog in die vrachtwagens ik vraag me af hoe de onderste tomaten dan zijn.

Wat me ook opvalt in het landelijk gebied is dat iedere 10 huizen een eigen kerk heeft. Of de kerk nog gebruikt wordt?? Het lijkt mij dat er in Italië ook een stuk ontkerkelijking is. Onderweg stuitte ik wel op een trouwerij helaas in de regen onder de parapluutjes.

Nog een kasteeltje.

De laatste foto van vandaag; De weg naar beneden naar een beekje, maar als voetganger kun je er met droge voeten overheen. Er liggen stapblokken, datzelfde heb ik ook in Spanje op de Camino meegemaakt. Vanaf dit punt ging het hard regenen en ben ik gestopt met het maken van foto's dat ging niet meer.

Rond 16:15 uur was ik Fionzuola d'Arda, tijd voor de douche. Alle spullen weer laten drogen.

Morgen gaat de tocht niet zo lang worden, 16 á 17 kilometer. Ik ga niet vroeg weg, want dan is het droog, volgens de weersverwachting. Morgen loop ik naar Fidenza. En overmorgen ben ik daar ook want ik ga een rust dag nemen. Het internet is hier bar slecht dus dit blog maken was niet eenvoudig. Maar er staat wat.