Tweede deel, Dag 8; Fiorerzuola d'Arda naar Fidenza,

27 september 2021.

De tocht van vandaag is wel langer dan ik gisteren dacht het werden 22 km. Vandaag was het droog en in de middag zon en 23 graden. Wel weer veel asfalt vandaag. Je trekt door landbouwgebied en er zijn geen paadjes tussendoor, daarnaast moet je elke keer water oversteken of een snelweg of een spoorlijn en leidt de route daar naar toe, Zat vanmorgen pas om 9:00 uur aan het ontbijt en om 9:30 uur ben ik vertrokken.Als je het stadje uitloopt dan zitten alle terrasjes al weer barstensvol met ontbijters. Ook op maandag morgen of juist op maandag

Ieder straatje wat je er in kijkt, een kerk.

Je ziet onderweg heel veel tekens van de Via Francigena. Ook de bewegwijzering is uitstekend er zijn weinig punten waar je aarzelt welke kant je op moet. De bewegwijzering is wel elke keer anders uitgevoerd maar duidelijk. Nog even zitten Facetimen met Ellen, die krijgt vandaag haar nieuwe keuken. Later een foto gezien en het begint er mooi uit te zien. Tijdens het FaceTimen kwamen en net twee pelgrims langslopen, toevallig ook twee Nederlanders. Ze wonen in Zeist. Zij zijn ook gestart in Vercelli maar drie dagen eerder dan ik. Ze hebben al wel een rustdag gehad die ik pas morgen heb. Ook zij lopen dit keer naar Luca. Iets verder kom je onder een poort door een achter die poort zie je een kerk, dat is de Kerk van de abdij Di Chiaravalle Della Colombia. Een abdij nog gebruikt en bewoond door monniken. Je komt er een mooie kloostergang tegen, een winkeltje, en natuurlijk een prachtige kerk. Het verbaast me dat je door de vele vertrekken heen mag banjeren. Aan de monnik in de winkel heb ik gevraagd of hij een stempel voor mijn paspoort had, hij ging een andere ruimte binnen en kwam terug met een stempel en zette die netjes in mijn paspoort.

De abdij van Chiaravalle della Colomba is een cisterciënzer klooster, gelegen in de Italiaanse gemeente Alseno in Emilia-Romagna, aan de Via Emilia tussen Parma en Piacenza. De abdij is in 1136 gesticht op uitnodiging van de bisschop van Piacenza door monniken uit Clairvaux, waaraan de naam Chiaravalle nog herinnert. In een oorkonde van 11 april1136 wordt voor het eerst melding gemaakt van de abdij, als de bisschop haar de eerste gronden toekent. De naam van de abdij heeft dan al de toevoeging della Colomba. Volgens een legende zou een duif (Columba in het Latijn) de monniken hebben laten zien waar zij het klooster moesten stichten, door de omtrek met takjes aan te geven.

"

De monnik zat onvermoeibaar te schrijven toen ik binnenkwam en na het zetten van de stempel ging hij daar gelijk weer zitten en weer verder schrijven. Verder heeft hij geen woord gewisseld.

De abdij heb ik samen met het Nederlandse paar bezocht. Daarna gaat iedereen weer in zijn eigen tempo verder. Ik liep voorop en onderweg ben ik zo niet meer tegengekomen. Weer liep ik langs tomaten velden, ik heb er weer twee geplukt en opgegeten. Van een van die tomaten heb ik een foto gemaakt met een hap er af, je kan nu goed zien dat het echt een tomaat is. Ik denk dat we dat in Nederland vleestomaten noemen.

Verder was de route gewoon flink door stappen naar Fidenza. Nog even op een terrasje een kopje koffie gedronken en een fles water gekocht die daar grotendeels opgedronken en het restant meegenomen in mijn rugzak. Een stukje verder op de route ben ik gaan zitten bij een boerderij op het muurtje bij een droog slootje. Jammer want iets verder was een rustplaats, daar werden de pelgrims ontvangen, helaas heb ik daar niemand gezien, jammer. Het Nederlands echtpaar die ik later toch weer tegen kwam hadden ook net daarvoor geluncht en waren ook bij het bankje geweest waar niemand was.

Hier schrok ik wel van het aantal kilometers naar Fidenza, 11 km terwijl ik al 11 km gelopen had. Eerst dacht ik foutje maar dit was de werkelijke afstand. Nu blik op oneindig en doorstappen naar Fidenza. Ik wil snel met mijn overnachting's plek en een heerlijke douche maakt alles weer goed. Daarna ben ik even naar het centrum van Fidenza gegaan. Bij het eerste terrasje heb ik een biertje besteld, en die komen aanlopen de Nederlanders. Natuurlijk zijn we snel bij mekaar gekropen en hebben samen ervaringen uitgewisseld over deze tocht en de andere tochten. Zij hebben ook het Pelgrimspad in Nederland gelopen waar ik ook dit jaar ben geweest. Mijn biertje hebben zij ook nog betaald. Vanmorgen bij de bakker krijg ik ook een broodje gratis ja als Pellegrino heb je wat nodig. Ik ben nu wel in de provincie Parma, de stad Parma ligt hier niet ver vandaan. En de hammen hangen in de winkel.

Morgen blijf ik Fidenza om mijn voeten en benen even wat rust te geven. Of dat geholpen heeft weet ik pas overmorgen. Dan twee dagen nog vlak lopen waarna ik de Apennijnen in ga of op ga.