Dag 11, Vessem naar Oirschot

Vandaag gestart voor de laatste vijf etappes van het Kloosterpad, Van Vessem naar Den Bosch, nog vijf dagen wandelen.Het beloofd deze week prachtig weer te worden vandaag is het nog wel behoorlijk fris maar uitstekend wandelweer. Om op zondag in Vessem te komen is nog niet zo handig de buurtbus van Eindhoven naar Vessem rijdt niet op zaterdag en zondag. Ik had een andere bus nodig vandaag en dat is de bus van Adie geworden, zij heeft mij naar Vessem gereden om daarna bij haar zus in Son op bezoek te gaan. Dat laatste was een toevallige combinatie.

Vessem is het pelgrimsdorp van Nederland, Ik was hier al geweest met het Pelgrimspad en vandaag heb ik ook regelmatig de route van het Pelgrimspad gekruist of een stuk gelopen. Vessem uitlopend, eerst langs de molen en later zie je dat het net carnaval is geweest.Al redelijk snel kom ik aan bij de Landschotse heide. Deze heden ben ik ook over getrokken met het pelgrimspad. De routes komen af en toe samen maar ik heb nu weer een ander stuk van dit gebied gezien. Het is best wel druk vandaag op de heide, het voordeel daarvan is dat je nogal eens gesprekjes heb onderweg.Er is erg veel water op deze heide, een groot gebied is vroeger landbouwgebied geweest en om gevormd tot een groot natuurgebied.

Voorbij de heide kwam ik tussen de bossen en de weides een apart beeld tegen. Het is het beeld van de Beerse strijkster. In 1865 op witte donderdag sloeg de bliksem in de kerk van Middelbeers. Op dat moment waren er een aantal vrouwen aanwezig wat voor één van hen dat fataal werd. Maar één van hen kreeg als gevolg van de bliksem helende krachten. Mensen kwamen van heinde en verre om door haar bestreken te worden. Door mijn hand tussen haar handen te bewegen kan dit wellicht verlichting hebben gegeven. Ik liep als een kievit verder.Langs een boskapelltje liep ik verder naar de kapel van de Heilige Eik.ook daar ben ik met het Pelgrimspad geweest. Het is een komen van gaan van bezoekers die een kaarsje aansteken en een klein schietgebedje doen, heel bijzonder. Ik slaap vandaag bij Tiny en Harrie een Vrienden op de Fiets plek. Tiny gaf aan dat iedere dag daar al vanaf zeven uur mensen komen. Ik zit toch bij veel mensen een diep geloof dat dit ergens goed voor is. Tiny gaf ook aan dat nu met Oekraïene het nog drukker is.


Met deze link https://caminosantiagochris.nl/blog-pelgrimspad/dag-13-haaren-naar-middelbeer s kom je bij de beschrijving van de kapel tijdens het Pelgrimspad.

Hier vandaan is het niet ver meer naar Oirschot, langs de Heras hekken fabriek kom ik onder de snelweg A58 door in Oirschot aan. Al snel loop je langs het klooster Nazareth.

De congregatie Zusters Franciscanessen is niet weg te denken uit Oirschot. In de twee eeuwen dat de zusters er wonen, hebben ze een grote invloed gehad op zorg en onderwijs. Van oorsprong verdiepten de zusters zich vooral in gebed. Aan het einde van de negentiende eeuw veranderde dat behoorlijk en gingen de zusters werken in de zorg en het onderwijs.

Aan het begin van de twintigste eeuw paste het gebouw niet meer bij de omvang en activiteiten van de orde. De zusters kozen voor nieuwbouw en gaven architect Jan Stuyt de opdracht. Deze architect had een bijzondere stijl en liet zich inspireren door de christelijke architectuur van het Midden-Oosten. Dat is in het huidige klooster Nazareth terug te zien.

In de jaren zestig werden veel taken in zorg en onderwijs overgenomen door lekenorganisaties. Er traden minder zusters in en groepjes religieuzen verlieten het moederhuis om in kleinere gemeenschappen elders samen te wonen. Het klooster werd een jas die steeds ruimer kwam te zitten. In een aantal gebouwen kwamen woningen en een zorginstelling. Hieronder een foto van een klein deel van het oude gebouw.


Inmiddels zit ik in mijn zomerhuisje van Tiny en Harrie, ale restaurants hier zitten vol dus het wordt vandaag de snackbar die hier om de hoek zit. Morgen loop ik volgens de beschrijving naar Berkel-Enschot maar ik zit dichter bij Tilburg. Ik zit net achter het klooster waar La Trappe gebrouwen wordt, morgen meer.