Dag 8, Boekel naar Aarle Rixtel

Ja, heerlijk geslapen en op weg naar een ontbijt. Ontbijten bij de tweelingzussen Versantvoort, gisteren had ik één van de twee en vanmorgen bij het ontbijt de andere zus, ik snapte al niet waarom ze dezelfde vragen stelde als gisteren, bij het goedendag zeggen trof ik ze beide en viel het kwartje.

Vandaag geen zon maar een droge dag, ik ga op weg naar Aarle-Rixtel. Als eerste ga ik langs het huize Padua, het psychiatrisch Centrum in Handel. Bij het centrum is een klein museum over de geestesziekten behandeling vanaf 1442 tot heden. In Utrecht hebben we ook al een oude geschiedenis over Psychiatrie, het Willem Arntz huis is al opgericht in 1461. Vroeger sprak men niet van patiënten maar van dollen oftewel gekken. Een echte behandelmethode was er niet behoudens de patiënten vastketenen en aan hun lot over te laten. Op zondag kun je bij een aantal instituten naar de gekken komen kijken die dan buiten op een bankje zaten vastgeketend. Wat een andere tijd was dat. In die tijd werd het niet als ziekte herkent dat is pas veel later het geval toen werden de behandelingen ook heel anders. Waar zo'n museum al niet goed voor is, mêleert er altijd weer wat. Hieronder het psychiatrisch centrum en het museum.De vastgeketende dol, klaar voor de zondagse "bezichtiging".


Een aantal kilometer verder op het Kloosterpad kom ik bij het EssenDonkse Kapelleke. Dit Kapelleke stamt uit de 16e eeuw de kapel is gewijd aan Maria Magdalena. Deze kapel is een bedevaartplek voor de regio, Ieder jaar op goede vrijdag is er een bedevaart naar deze plek, de weg heen en terug moet zwijgend worden afgelegd. Het offer zou helpen tegen zweren en andere huid aandoeningen. Naar een oude traditie offert men spijkers bij het liggende Christus beeld, Waarom is er een vraagteken voor mij. De kapel wordt daarom ook wel de spijkerkapel genoemd.


En dan nu verder op pad naar het geboortehuis van pater van den elzen. Hij is de oprichter van de boerenbond met name coöperaties wilde hij oprichten. Zijn geboortehuis is nu de plek van het boerenbond museum, verkozen tot het leukste familie uitje van Brabant. Het museum is een groot openluchtmuseum.Ik heb alleen van de buitenkant kunnen genieten van het museum is vandaag gesloten.


Iets verder staat een kapelletje ter nagedachtenis aan pater van den Elzen, in 1869 koos hij als kloosternaam, Gerlachus. De Heilge Gelachus is de beschermheilige van de landbouwhuisdieren.


Dan door naar Gemert een wat grotere plaats met een kasteel. Edelman Rutger van Gemert trad tijdens zijn leven toe als ridder van de Duitse orde. De Duitse orde was een geestelijke orde. Aan het eind van de 19e eeuw werd het kasteel gekocht door de jezuïeten, in 1916 werd het betrokken door paters en broeders van de congregatie van de heilige Geest, de Spiritijnen. Ook zij hebben het kasteel inmiddels verlaten. De eerste foto is van het poortgebouw en de tweede foto van het in mensen kasteel wat nu gerestaureerd wordt.


Het beeld voor het kasteel is een monument ter nagedachtenis van gevallen van oorlogen. Het heet de Vredesmaagd.

In Gemert is het even tijd voor koffie en de lunch op het gezellige grote plein voor het kasteel. En nu op weg naar de missie zusters van het Heilig Bloed in Aarle-Rixtel. Dit klooster ligt wel wat buiten Aarle-Rixtel. Onderweg kom ik nog langs een kruis, een hagelkruis. Een hagelkruis stond midden in de akkers om hagel en andere vormen van onweer weg te houden van de oogst En zo deze te beschermen, het was een middeleeuws gebruik.


Een uur later kom ik aan bij het missie klooster Heilig Bloed. Eerder schreef ik dat de zusters van het Heilig Bloed zijn maar dat klopt niet zij zijn van het Kostbaar Bloed. Toch even iets anders. Dat Heilg Bloed blijft mij wel achtervolgen, want pas in Brugge ben ik bij de basiliek van het Heilg Bloed geweest en heb het relikwie gezien waarin het bloed zit. Of dat werkelijk zo is dat kun je je afvragen. Het complex is gebouwd naast de 19e eeuwse Langgevel boerderij daar worden nog steeds koeien gehouden maar een gedeelte is nu hotel horeca, de Brabantse Kluis. Hieronder het klooster met de deur open.Morgen wordt Eindhoven het doel.