Dag 1 van Amsterdam naar Aalsmeer, 24-01-2021.

Ik heb er veel zin in om weer een paar dagen te gaan lopen, heerlijke ontspanning en je ziet zo veel onderweg. Vanmorgen om 9 uur de tram genomen en om 10 uur stond ik al voor het Centraal Station van Amsterdam. In tram en bus lekker rustig, je zit altijd alleen en hebt altijd ruimte op een stoel voor je rugzak. Thuis nog wel even goed ontbeten met een warm stokbroodje, een eitje van mijn eigen kippen en koffie en jus d'orange. Voor Adie ook alles klaar gezet maar die kwam wat later uit bed, maar heeft me goed uitgezwaaid voor de komende 3 dagen.


Met wat blauwe lucht en een vinger op de foto voor het station, inmiddels 10 over 10. De route is in de stad helemaal niet aangegeven, dat wist ik al van te voren, de GPX is dan je redder zodat je op de route blijft. Pas vanaf het Amsterdamse bos begint pas echt een goede bewegwijzering met de rood witte strepen.

Op Pelgrimstocht kom je vandaag direct in een pelgrimsverhaal, het Mirakel van Amsterdam.

Van Wikepedia: Het is 15 maart 1345, enkele dagen voor Palmzondag, als een stervende man in de Amsterdamse Kalverstraat een hostie uitbraakt. Kort hiervoor heeft hij het sacrament der zieken ontvangen. De uitgebraakte hostie wordt in het vuur geworpen, maar het wonder wil dat deze in het vuur blijft zweven. Een vrouw steekt hierop haar handen in de vlammen en pakt de ongeschonden hostie. Ze brandt haar handen hierbij niet en legt de hostie in een kist naast de zieke.

De pastoor van de parochiekerk, de heilige Oude Kerk, wordt er al snel bijgehaald. Hij neemt de hostie mee naar de kerk, maar de volgende dag ligt de hostie tot ieders verbazing weer in de kist. De pastoor wordt er opnieuw bijgeroepen en hij neemt de hostie voor de tweede keer mee terug naar de kerk. Dit blijkt echter geen zin te hebben: de volgende dag ligt de hostie opnieuw in de kist bij de zieke.

Stille Omgang

De gebeurtenis wordt lange tijd jaarlijks herdacht. Katholieken houden rond 15 maart een sacramentsprocessie door de Amsterdamse straten. Hieraan komt in 1578 een einde als het bestuur van de stad overstapt op het gereformeerd geloof. In 1881 wordt de processie, ook wel Stille Omgang genoemd, weer in ere hersteld.

Helaas is er wegens coronamaatregelen niet veel van te zien, veel is gesloten. Nog wel een foto gemaakt van het museum Onze Lieve Heer op Solder waar je een complete schuilkerk kan bewonderen, maar niet nu. Hetzelfde geldt voor de Mirakelkapel in de Begijnhofkapel, ook dicht.



De route loopt dwars door het Vondelpark van noord naar zuid, dat gedeelte heb ik al vaker gelopen met de Amsterdam City Walk, een prachtige tocht startend in het olympisch stadion en helemaal door de stad 26 km lang. Maar vandaag, wat een drukte, het park was vol wandelaars, joggers, ouders met kinderen, fietsers, het was er echt druk.niet dat je niet coronaproof kan wandelen.


Maar dichter Vondel kijkt vanaf zijn sokkel rustig toe, dat geeft vertrouwen. Voor de koffie to go, rijen met mensen.


Na het Vondelpark is de drukte, lijkt het weer even weg, de route vanaf daar loopt anders dan met de City Walk, dat is mooi, af en toe begin je rood witte strepen te zien. Een groot deel van dit stuk richting snelweg de A10 loopt over een jaagpad van stoeptegels langs de mooiste van de mooiste woonboten, traditioneel maar ook heel modern ontworpen, soms met 3 bouwlagen. Ik kwam op dat pad twee mannen tegen die mij voorbij wilde laten lopen, ze wisten al dat ik richting het Amsterdamse bos aan het lopen was, terwijl dat nog wel een stuk verder was.

De tocht voert verder langs de oude niet meer gebruikte Haarlemmermeer spoorlijn. Het is nu een niet gebruikte vervallen tramlijn. Dan kom ik in het Amsterdamse Bos aan, het eerste wat je tegen komt is de Bosbaan, de 2,2 km lange baan voor nationale en internationale roeiwedstrijden is gegraven in 1934, de crisistijd, waarbij men van alles verzond om mensen aan het werk te krijgen. De eerste wedstrijden werden in 1937 gehouden. De bosbaan ligt in het Amsterdamse Bos waarvoor ook in 1934 de eerste spade in de grond ging. Mijn menig is dat het een bos is, waar bos, bruggen, paden etc. veel onderhoud nodig hebben, er wordt het een en ander gedaan maar.... maar ik was, buiten een bezoek aan het openlucht theater, verder nog nooit in het Amsterdamse Bos geweest, toch weer een ervaring rijker, het bos loopt tot Aalsmeer.

En ook hier druk, druk, allemaal frisse lucht scheppen, er stonden honderden auto's op het parkeerterrein en duizenden fietsen bij het Bosbaan paviljoen. Ik heb hier bij de to go wel even koffie gehaald en een broodje gegeten en even lekker gezeten op een muurtje. Nog even de roeiaccomodatie bestudeerd en nog even een foto van de bosbaan, gezien vanaf het paviljoen.


Vanaf hier is het nog ca 9 km naar het eindpunt van vandaag, tot op de laatste 700 meter na door het Amsterdamse Bos. Je ziet verderop Amstelveen liggen, ook hier hoort de toevoeging veen bij het veengebied dat hier was en gedeeltelijk nog is. De Poel is een oude veenplas en je loopt door de Oeverlanden een niet afgegraven veengebied.

Om ca. Kwart voor vier was ik bij mijn slaapplek in Aalsmeer, even ervaren hoe gaat het met het diner en het ontbijt in de coronatijd? Diner bestel je gewoon via thuisbezorgd en haal je op in de hal, ontbijt staat morgen beneden klaar om mee te nemen naar buiten of om op je kamer op te eten. Natuurlijk heb ik diner en ontbijt op mijn kamer gegeten en niet op een bankje in de kou buiten. Een heerlijk schnitzel gegeten, biertje erbij (ook besteld bij thuisbezorgd). Inmiddels de TV aan met podium Witteman en natuurlijk vanavond heel Holland Bakt kijken. Ik kom mijn tijd wel door. Eenzaam? Ach jammer dat je niemand spreekt maar dat doe je overdag genoeg.

Morgen naar Nieuwveen, ca. 20 km verder. Vandaag waren het 36.445 stappen alles bij elkaar.