Dag 14, Middelbeers naar Riethoven, 23-03-2021

Yes, de zon schijnt vandaag, met uiteindelijk 27 km voor de boeg is het wel heel lekker lopen met de zon op je kop. Natuurlijk weer een heerlijk ontbijt, ik moet zeggen dat is in een B&B altijd goed geregeld, en wat ook lekker is dat je altijd een goede stoel hebt om weer even bij te komen. Eerst van Oostelbeers naar Middelbeers lopen om weer op de route te komen. Nog even terug gekeken naar Middelbeers met zijn twee kerktorens.


Al snel kom ik weer in een prachtig natuurgebied, de "landschotsche heide" zeker zo mooi als gisteren "Kampina" maar veel kleiner. Ik denk dat de volgende foto wel aangeeft dat dit een mooi gebied is.


Vandaag wel veel ontmoetingen met wandelaars, maar over het algemeen korte oppervlakkige gesprekjes. Het volgende dorp op de route is Vessem, een plek voor pelgrims die met name naar Santiago de Compostella gaan. In Vessem is de Jacobshoeve en de Pelgrimshoeve, beide zijn plekken voor pelgrims. In de Jacobshoeve zitten kringloopwinkels en een wereld winkel. Daarnaast is er een stiltecentrum. Broeder Fons van der Laan , kwam samen met zes medebroeders in 1979 in Vessem op Kafarnaüm wonen. Broeders van de congregatie Broeders van Dongen. Broeder Fons ontwikkelde het concept “Pelgrimshoeve” naar aanleiding van zijn eerste voettocht naar Santiago de Compastela in 1989. Hier onder foto's van de Jacobshoeve en de Pelgrimshoeve.


Bij de Jacobshoeve staat in de tuin een Cruz de Ferro, een ijzeren kruis op een steenberg. Op je tocht naat Santiago kom je dit groots tegen, pelgrims leggen een steen die ze vanuit huis hebben meegenomen onder het kruis. Hier in de tuin zie je het in het klein. Pelgrims die vanuit Nederland vertrekken starten vaak hier. Waarom het nu twee hoeve's zijn die ook niet naast elkaar liggen is mij niet duidelijk geworden. Bij de Pelgrimshoeve is een informatie en ontmoetingspunt van de tocht naar Santiago. Daar is in de tuin een labyrint, een zeven paden labyrint, een wandelpad met een ritmische structuur. Ik heb het gelopen waarbij mijn aandacht viel op de wespenkasten.Het Labyrint

  • De heenreis heeft als kenmerk: LOSLATEN
  • In het centrum heeft als kenmerk: ONTVANGEN
  • De terugreis heeft als kenmerk: TOELATEN

Ik heb op deze plek wel mijn lunch genuttigd op een bankje tussen de kerk en de Pelgrimshoeve. Beide hoeve's zijn ontmoetingsplekken waar de koffie altijd klaar staat, helaas in deze Corona tijd niet.

Ik zit nog niet op de helft van de route van vandaag. Eerst ca. 7 km lopen naar het volgende dorp Knegsel. Knegsel is een esdorp met een brink. Met de zon op mijn kop had ik zin in een ijsje, maar na een kwartier wachten veel bellen kwam er niemand. Voor mij reden om maar gewoon door te lopen, jammer. Ik moet nu richting Steensel en kom eerst langs een plek die op een oude begraafplaats lijkt, maar nee hier stond tot 1800 een middeleeuwse kerk, die door de Fransen is verwoest. Er staat nu een soort grafmonument.


De tocht verder naar Steensel gaat helemaal door de bossen, ik passeer weer een snelweg, de A67 van Eindhoven naar Eersel. Net als je de snelweg over bent valt het oog op weer een kapelletje, maar deze is nieuw, deze kapel is pas in 2002 gereed gekomen en ingezegend. Gebouwd door giften van de bevolking van Eersel, de Gildes, en fondsen. De glas en lood ramen komen van de gesloopte kerk Engelbewaarders in Den Haag, het kruisbeeld aan de binnenzijde boven de deur komt uit een erfenis van een pastoor. In de omschrijving geeft men aan dat de kapel staat op de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Er staan veel picknick banken naast om even uit te rusten. Toch bijzonder dit soort initiatieven in deze moderne tijd.


Van Steensel nog even 3 km door naar Riethoven waar ik mijn overnachtingsplek heb in een mooi vrijstaand huisje dat precies aan de route staat. Ik moet nog wel boodschappen doen voor het eten, gelukkig kon ik even een fiets lenen om naar het plaatselijke supermarktje te gaan, het lopen had ik even gehad voor vandaag.


Inmiddels deze 3 dagen al 75 km probleemloos gelopen, morgen naar Heeze nog ca. 20 km op het Pelgrimspad.