Dag 18 Weert naar Thorn, 12-04-2021.

Redelijk geslapen in mijn Pipo wagen, het werd wat koud dus halverwege de nacht toch maar even het kacheltje aangezet. Het was wel een aardige klus om het bed op te maken, tafel naar beneden, kussens vlak leggen, top matras uit een van de twee banken halen en uitrollen, hoeslaken eroverheen, en hoeslaken over dekbed wat me niet lukte. Maar geslapen onder het laken met daarop het dekbed. En dit allemaal kruipend op je bed. Een Pipo wagen is dan ook erg klein want tijdens het opmaken van het bed moet je alles op de grond leggen op een zeer klein oppervlak. Maar het is allemaal gelukt. Toen ik opstond scheen de zon en tijdens het ontbijt een hagelbuitje. Daarna weer zon en kon ik vertrekken over het bospad met zon, om weer op mijn route te komen.


Je kan merken dat je in Limburg loopt, het pelgrimspad staat vandaag vol met kruizen en kapelletjes, dat geeft wel meer het Pelgrimspad gevoel. Wat vandaag ook erg leuk was dat ik met een vrouw uit Vught twee derde van de etappe heb gelopen, zij was in Weert vandaag begonnen en wilde tot Ell lopen. Zij heeft de Camino vanaf Porto gelopen en heeft het Pieterpad gelopen, en laten we beiden ook nog van hetzelfde bouwjaar zijn. De kapelletjes en kruizen heb ik maar in een collage gezet, op een van de foto's zie je mijn wandelpartner van vandaag.


Op het heideveld van Tungelerwallen kwam ik mijn wandelmaatje tegen, we maakten beiden een foto van dit heideveld, klein maar heel mooi, met dat mos ertussen en die frisse berken op de achtergrond. En dan nog de combi van de blauwe lucht en de donkere wolken. Er groeien bijzonder mossen waarover Pionier Jac. P. Thijsse al melding maakte.


De route loopt door naar Tungelroy maar is vandaag slecht bewegwijzerd, ik heb mijn GPX vandaag regelmatig moeten gebruiken omdat er geen aanwijzing stond of dat de aanwijzing zo verouderd was dat die niet meer goed zichtbaar was.

Toevallig is Tungelroy nu in het nieuws omdat Molukkers die hier gezeten hebben een herdenkingsplek willen hebben.

We (mijn wandelmaatje en ik) hebben ook wel eens een stukje terug moeten lopen. De foto's van de kapel waar mijn wandelmaatje op staat is in Tungelroy. Dan is het nog ca. 6 km naar Ell waar mijn wandelmaatje zou overnachten, dat was om 10 over een toen we daar waren. Ze baalde er zelf ook van dat ze dat verkeerd had berekend want vaak kun je op die tijd niet op je overnachtingsplek terecht. Ze overwoog nog om met mij te lopen naar Thorn maar zag daar toch maar vanaf, dat is nog ca 2,5 uur verder lopen, wat ik wel heb gedaan. Inmiddels was de zon weg en zag je zwarte wolken, de hagel en later sneeuw kregen wij ook op ons kop. Ik heb ca een uur met hagel en vooral sneeuw gelopen. Na de sneeuw weer zonneschijn en overal zag je de damp van velden en daken komen, een prachtig gezicht.Richting Thorn kom je eerst nog door twee plaatjes, Hunsel en Ittervoort. Van Ell naar Hunsel heb ik door de sneeuw gelopen in Hunsel scheen de zon, weer goed voor een korte pauze. Dat is de plek waar ik die foto met de waterdamp heb genomen. Ik hield daar rust op een bankje bij een monument ter nagedachtenis aan een neergestorte Lancaster in 1944 waarbij 7 Engelse militairen om het leven kwamen, bij de kerk in Hunsel liggen zij begraven.


Onderweg kwamen wij ook nog een wens-speukensteen tegen, verstopt op een bankje. Daar zijn tegenwoordig heel veel mensen mee bezig, je mag de steen meenemen of ergens anders weer neerleggen. In dit geval hebben we de steen laten liggen.


Als je Ittervoort voorbij bent snuif je al aan Thorn, het pad loopt langs de Belgische grens, ik kwam daar een mooie oude eik tegen, zeker als je naar de voet van de boom kijkt, die gaat al wat jaartjes mee.En dan het einddoel van vandaag het monumentale witte stadje Thorn, als ik de landerijen uitloopt loop ik de oude kern binnen juist bij de plek waar mijn B&B van vandaag is, opa had hier vroeger een smederij en inmiddels woont hier de derde generatie Geelen. 12 jaar geleden hebben zij het huis weer in oorspronkelijk staat terug gebracht nadat zijn vader het ernstig verminkt had zoals Jo Geelen zelf zegt. Ik wordt ontvangen in de ontvangskamer met een kop koffie en chocolaatjes. Jo gaat op zijn praatstoel zitten meer dan anderhalve meter van mij af en vertelt over het huis, Thorn, hoe ik het beste morgen kan lopen en waar ik eten kan bestellen, hij wil het zelfs voor mij ophalen in Ittervoort, in Thorn is vandaag niet veel beschikbaar. Hieronder de ontvangskamer en de koffie. Het ontbijt is in de Delfts Blauwe kamer maar vandaag heeft hij ook voor mij daar gedekt voor het afhaaldiner. Met het Limburgs Dag lad erbij en een karaf water. Ik betaal hier € 12 meer dan mijn Pipowagen van gisteren, dat is het zeker waard met de badkamer ook op mijn kamer natuurlijk, geen toiletgebouw.Ook natuurlijk even door Thorn gewandeld met als middelpunt de mooie abdij kerk, was helaas gesloten, schijnt erg mooi te zijn van binnen. Thorn heb ik al vaker bezocht, het is en blijft een mooi plaatsje. En zie hoe mooi het weer weer is!!!


Morgen gaat de tocht door België via Maaseik naar Grevenbicht. Mijn wandelmaatje ben ik kwijt want zij loopt morgen van Ell naar Thorn.