Dag 2 Aalsmeer naar Nieuwveen, 25-01-2021.

Het heeft vannacht gevroren, ik ben vertrokken onder een helblauwe lucht met een temperatuur van -3. Ik dacht dat ik een foto had met de temperatuur maar het is toch de tijd.
Maar wat zijn een aantal mensen toch een rel aan het schoppen, verschrikkelijk. Laten ze een LAW pad gaan lopen en zo genieten van je vrijheid en al het moois in ons land. Ik heb gelukkig gisteren in Amsterdam er niets van meegekregen. Dit gedicht hieronder trof ik aan op een flat in Aalsmeer, harmonie en samen zijn we een.


Vanmorgen kon ik mijn ontbijt ophalen bij het restaurant. Veel me niets tegen, voldoende broodjes en beleg, verse jus en fruit. Zoveel dat ik nog wat voor mijn lunch kon maken. Gelukkig heb ik een zakmes bij me, want met het bijgeleverde houten wegwerp bestek had je de broodjes niet open kunnen snijden. Net voor tienen op pad naar Nieuwveen. Richting de Westeinderplassen bij Aalsmeer. Als ik op de dijk kom loopt de route ca. 2,5 km gelijk met het Waterliniepad waar ik een aantal weken terug heb gelopen, gelukkig loop ik nu de andere kant richting De Kwakel.


Op de dijk langs de Westeinderplassen kun je de watertoren niet missen. De 51 meter hoge watertoren ontworpen door ir. H. Sangster werd in 1928 opgeleverd. Ontworpen in Art-Deco stijl en rijksmonument. De gemeente wil geen commerciële exploitatie, buiten coronatijd is de toren wel te bezoeken. En let eens op die mooie lucht. Desondanks is hier in Aalsmeer en ver daar buiten veel lawaai van landende en stijgende vliegtuigen, dat gaat continu door. De Aalsmeerders zullen het wel niet meer horen.


Wat een mooie blauwe hemel.


Wat een plaatsnamen kom je tegen, Vrouwentroost, Kudelstaart, De Kwakel, Vrouwenakker, zo leer je nog eens je topografie. Vanaf de watertoren loop je naar De Kwakel, en kom je bij Fort de Kwakel, een van de vele Waterlinie en Stelling forten. Daar splits de route weer van het Waterliniepad en stelling van Amsterdam. Net voor Vrouwenakker ga ik naar het Jaagpad langs het Amstel-Drecht kanaal, dit kanaal was voor de tijd van het Amsterdam Rijnkanaal de vaarroute van Amsterdam naar Rotterdam, nu is het een toeristisch kanaal.

Het Jaagpad is in onderhoud, het is afgesloten voor fietsers staat er, gelukkig ben ik een wandelaar. Men was over kilometers lengte aan het werk, de laatste fase, de ondergrond wordt verhard en geegaliseerd voor het aanbrengen van de eindlaag. Het was best redelijk lopen, ik moest me af en toe wel vasthouden aan machines om te passeren, de medewerkers verleenden alle medewerking. Ik kon de route richting Bilderdam dan ook gewoon volgen. Het zal niet zo lang meer duren voordat het helemaal weer af is.


Aangekomen bij de Tolhuissluis, een opdracht van koning Willem 1, kom je bij de plek om richting Bilderdam te gaan, hier is het Jaagpad al helemaal af. Bilderdam is een erg mooi plekje. Bisschop Bilder uit Utrecht heeft hier ooit een Dam laten maken. Dat was de tijd voor de reformatie, alles en iedereen was katholiek. Hoe is het pelgrimmeren onder protestanten? Veel geloven kennen Pelgrims- en Bedevaartplaatsen, die zijn allemaal in Europa katholiek gebonden. Komt het doordat de Statenbijbel is geschreven? Of komt het door Luther waardoor bijna 200 jaar er geen pelgrimage was? Ik denk het laatste. Gelukkig maken nu pelgrims van alle religiën pelgrimages. Pelgrimmeren is tegenwoordig meer de louterende werking van onderweg zijn.

En ineens kom ik in Bilderdam een teken van pelgrimage tegen, zomaar op een oud huis een pelgrimsgebed in een mooi lijstje op de muur.


Bij de Bilderdam is nu een brug die ik over ga om aan de andere kant van het kanaal richting Nieuwveen te lopen, het laatste stuk van vandaag. Er staat bij de brug een nieuw kunstwerk van twee schaatsende, volgens mij varkentjes, maar het zal wel een ander beest zijn.


Vandaag slaap ik bij de Sfeerstal bij Nieuwveen, dat op de route ligt. Eten weer via thuisbezorgd, het ontbijt mag ik wel opeten in het restaurant, ik kan daar ook onbeperkt koffie zetten en drankjes pakken. Even de drankjes noteren natuurlijk. Morgen is het plan naar Reeuwijk te lopen