Dag 3 Nieuwveen naar Reeuwijk, 26-01-2021


Afgelopen nacht en vanmorgen regende het behoorlijk, maar bij het vertrek vanaf de Sfeerstal in Nieuwveen, om ca 9 uur was het gelukkig droog, in de buurt van Zwammerdam heb ik wat regen gehad maar niet veel. De afgelopen drie dagen was het geweldig wandelweer. Vandaag gaat de tocht door het Groene Hart van Nederland, het gebied tussen de grote steden, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Al jaren vecht men voor het behoud van dit gebied om het niet vol te gaan bouwen. Wat je om je heen ziet is groen.


De tocht naar Arlanderveen gaat over de Hogedijk, links de diepe polder 5,8 min NAP en rechts de veel hoger gelegen watergang met bebouwing. Over de hele lengte wordt op dit moment de dijk verstevigd. Het is mooi om te zien, aan de andere kant van het water, hoe iedereen zijn tuin mooi gemaakt heeft. De dijk is ca 5 km lang maar is allesbehalve saai lopen.

Voorbij Aarlanderveen, een mooi dorpje, kom je langs een vijtal molens. De Molenviergang Aarlanderveen is uniek. Het is de enige nog werkende molengang in de wereld. Het overtollige water vanuit de diepe polder van Aarlanderveen wordt stukje bij beetje de Oude Rijn in gemalen. Daar komen alleen wieken en wind aan te pas én vier deskundige molenaars.Het pelgrimspad loopt over de grasdijk langs de 4 molens richting de Oude Rijn. Mooi om even van heel dichtbij de werking van de oer-Hollandse poldermolens te zien. Van internet heb ik even een tekening en plaatje gehaald die duidelijker maken wat deze poldergang is dan ik op en foto kan zetten.Het Pelgrimspad, als je in Amsterdam start, loopt van rechts naar links. Tijdens mijn tocht draaiden ook alle molens.

Aangekomen bij de Oude Rijn loop je naar de eerste wat grotere plaats Zwammerdam, ik was daar al rond de klok van 12 uur. Inmiddes lunchtijd, de route loopt wel langs een bakker (helaas geen koffie to go) maar ik had nog brood van het ontbijt bij me. Even tijd voor een stop in Zwammerdam.

Vanuit Zwammerdam loop je de spoorlijn naar Alphen over en iets verder ga je onder de N11 door, de snelweg van de A12 via Alphen naar Leiden. Dan kom je in het kwekers gebied van Boskoop dat iets ten westen van de route ligt. Alleen maar kwekers van planten en bomen. Één kweker heeft een mooi tafereeltje voor zijn bedrijf gemaakt.


De tocht gaat verder door de Tempelpolder bij het plaatsje Tempel, weer een plaatsnaam die ik niet kende. Het is een vreemd verkavelde polder, alle kavels lopen verwaaierd taps toe richting Oud Bodegraven, en heel veel slootjes om het vele water af te voeren naar de Ringdijk. Het zal een vruchtbaar geboed zijn voor de plantentelers. Na de polder kom je bij Oud Reeuwijk een smal weggetje met te veel verkeer richting de A12. Mijn eindhalte voor vandaag net onder de A12 door de OudReeuwijkseweg, met de bus naar Bodegraven en vandaar met de trein naar Utrecht en de tram naar Nieuwegein. Het was vandaag niet echt een Pelgrimspad maar de route is wel zeer boeiend. De tocht gaat over veel leuk te lopen dijken, wandelpaden, fietspaden etc. Hieronder het fietspad langs De Wijk over en lengte van bijn 1,5 km. Trouwens geen fietser en wandelaar tegengekomen.


Binnenkort ga ik weer verder naar Haastrecht en verder. De eerste 64 km van het Pelgrimspad zitten erop.