Dag 5, Haastrecht naar Groot-Ammers, het achterland, 22-02-2021

Vanmorgen eerst naar de Barnabaskerk aan de Grote Haven waar het door de paus gezegende beeldje van Maria ter Weghe wordt bewaard. De kerk zelf zit op slot maar naast de kerk is een heel klein kapelletje met en grote kopie van het beeld. Natuurlijk heb ik een kaarsje aangestoken. Wat ook bijzonder is dat er een stempel Van de Camino Santiago staat. Ik heb geen pelgrimspaspoort bij me, en heb daarom de stempel in mijn route boekje gezet, toch mooi! En even een indruk met 4 foto's.

Het verhaal over Maria ter Weghe staat in mijn blog van dag 4.





Na even dit kleine ommetje te hebben gemaakt weer naar de route en de rivier de Vlist, vandaag zal de route tot aan Schoonhoven langs het riviertje de Vlist lopen. Van de Krimpenerwaard naar de Alblasserwaard. Het eerste stuk waar je over de weg "pelgrimspad" loopt is het een groot gekakel en gefluit van de vele weidevogels die in dit boezemgebied zitten, je kon niet om dat geluid heen, prachtig. Langs het pad groeit riet dat net geoogst werd. En bijzonder futuristische machine, met een rietschaar aan de voorzijde en een opvangbak voor het riet, ging deze machine over het sponzige land. Zo geconstrueerd dat die niet weg kan zakken.


En dan ca. 8 km langs de Vlist, een stukje zandfietspad en verder een smal asfaltweggetje. Je zou denken doorstappen en vlug er voorbij, maar dat zeker niet, het is een prachtige route. Bijvoorbeeld een wedstrijd baan voor polsstokhoogspringen, verderop een teken van de Camino bij iemands huis, en verder mooie gezichten van de meanderende Vlist, met heel veel mooie huizen langs de route. En weer ontmoetingen en gesprekken. Zo ben je toch zo in Schoonhoven.



Zilverstaaf Schoonhoven

Schoonhoven is, nu de Zilverstad, bijna 700 jaar oud. Nadat de kasteelheren in de 14e eeuw opdracht gaven aan de eerste zilversmeden heeft de stad zich ontwikkeld tot een uniek centrum van zilverambacht, -industrie en -kunst.
In Schoonhoven vind je het nationale zilvermuseum, 's-werelds grootste collecties Nederland en Schoonhovens zilver en de enige zilvervakopleiding van ons land.

Wat ik bijzonder vond; in de grote steden als Amsterdam en Utrecht heb je de "stolperstenen" stenen in het trottoir voor de voordeur van een huis met daarop de naam van de joden die daar gewoond hebben en weggevoerd zijn naar die verschrikkelijk kampen. In Schoonhoven liggen er ook stenen voor de deuren, maar dan met de naam van de zilversmid die daar ooit gewoond en gewerkt heeft.


Schoonhoven heeft een lange geschiedenis, teveel voor dit blog. Het was een mooie plek voor de lunch en even rust. Omdat het weer goed is kan je lekker op een bankje buiten zitten, dat maakt de Corona maatregelen wat dragelijker, een koffie en een broodje op De Dam. Je verlaat Schoonhoven onder de Veerpoort door richting het veer, cq de pont. De poort uit 1601 is nog de enig overgebleven stadspoort. In de poort zitten een soort houten sluisdeuren die bij hoog water worden gesloten, pas nog gebeurd.


De pont heeft mij naar de andere zijde van De Lek gebracht, ik ben nu in de Alblasserwaard. De tocht loopt langs Nieuwpoort, een vestingstadje. Ik ben toch even naar het midden van de vesting gelopen, de plek waar het stadhuis staat. Het is uit 1697 en gebouwd boven een watertje. Ik heb de voorzijde en de achterzijde gefotografeerd, let ook op de kleur van de lucht, totaal anders welke kant je opkijkt. Het is echt hetzelfde gebouw en vlak na elkaar op de foto gezet.



Weer terug naar het begin van de vesting waar ik even van de route was afgedwaald. Op dit punt kruisen drie LAW routes elkaar, het Floris de 5 de pad, het Grote Rivierenpad en natuurlijk het Pelgrimspad.



Nu verder naar Groot-Ammers, eerst een lang stuk over een fietspad langs een groot industrieterrein, en verder het speelpark de avonturenboerderij Molenwaard. Een wat saai stuk waarbij je aan het eind op de dijk langs de Lek komt. Over de dijk naar het stadje Groot- Ammers. Daar weer even rust en bij de COOP een maaltijdsalade, een biertje en een toetje gekocht voor vanavond.

Ik verlaat Groot-Ammers richting het Achterland ook wel Achterwaterschap, een mooi vlak kaal gebied met de Ammerse Zoom waarin het water uit de polders wordt afgevoerd. Als je die kant oploopt zie je veel molens staan, de eerste molen op de foto is de seinmolen, deze molen gaf aan dat alle molens moesten draaien om het water af te voeren. De molens voeren die taak inmiddels niet niet meer uit. Bij de vierde molen vind ik mijn B&B voor vanavond, een prachtige plek.


Morgen weer mooi weer, dan ga ik naar Hardinxveld- Giessendam