Dag 6, Groot-Ammers naar Hardinxveld-Giessendam,

23-02-2021

Nel van de B&B had vanmorgen een heerlijk ontbijt klaar staan, dat is een goed begin van de derde dag van deze serie pelgrimspad. Weer fris op pad, nog steeds langs de Ammerche Zoom, ik loop eerst nog wat verder langs dezelfde waterkant als gisteren, ga dan een bruggetje over en loop aan de andere walzijde weer een stuk terug richting Groot-Ammers. Dan naar links en 4 km over een graspad. Verderop ligt een in gebruik zijnde eendenkooi. De eigenaar heeft een oud recht om vanaf het hart van de eendenkooi een gebied van 1120 meter af te palen. Op Terschelling heeft een boswachter de werking van de eendenkooi uitgelegd, aan een zijde lage begroeiing en richting de kooi hoge bomen. Dat zie je hier ook.


Deze route kent niet het passeren van veel mooie dorpjes of plaatsjes, ik ben Bleskensgraaf wel even in gelopen om boodschappen voor het eten van vanavond te doen. Verder buiten het gehucht De Donk geen plaatsen. Veel natuur vandaag. Volgens de omschrijving in mijn routeboekje overwinteren in dit gebied duizenden kolganzen uit de Biesbosch. Dat klopt, er zitten en vliegen ontelbare hoeveelheden kolganzen.


Tegen het eind van het lange graspad zie je het gehucht De Donk aan de andere kant van het water liggen. Om daar te komen moet je naar een brug lopen ca. 600 meter verder en aan de andere kant van het water weer terug. De Donk ligt op 6 meter boven NAP, volgens de overlevering een terp ontstaan in de ijstijd. Waar???? Het dorp met ca 10 huizen heeft een B&B en een Gasterij die helaas door de week geen koffie to go heeft.


Na De Donk gaat de tocht over asfaltwegen naar Bleskensgraaf. Tijd even voor rust op een bankje. Komt er een dame op mij af met de vraag of zij mag interviewen, zij werkt voor het NRC, en wil vandaag in Bleskensgraaf 10 mensen interviewen met vragen over de komende verkiezingen. Mij best, begin maar, als je het niet erg vindt dat ik water drink en een yoghurtje nuttig. Ach weer een ontmoeting, best leuk. Het kan zijn dat ze mij nog bellen om een foto te maken gaf ze aan, ik wacht het af. Let dus op het NRC. Ik heb gevraagd of ik deze ontmoeting mocht vastleggen voor mijn blog, akkoord.


Hierna het centrum van Bleskensgraaf ingelopen voor het avondeten, dit keer een magnetronmaaltijd. Biertje mee en iets voor toe. De rugzak wat zwaarder maar ik heb het, hierna kom ik niet meer bij een plaats. Na Bleskensgraaf over een mooi boog bruggetje en dan weer 2,5 km over gras langs water. Ben niemand tegengekomen.


In de verte zie ik de Betuwelijn lopen, over asfalt die kant op. Net voor de spoorlijn ga je weer een Tiendweg op, in dit geval ca. 4 km. Je loopt evenwijdig aan de Betuwelijn over een smal pad, wel zonder hekjes, en tussen twee sloten in.


Twee jongens waren met niet verzekerde brommers over het pad heen in weer aan het scheuren, maar bij mij hielden ze zich zeer gedeisd. Aan het eind van dit Tiendpad ga je de Betuwelijn over. Ik loop niet helemaal naar Hardinxveld Giessendam omdat net daarvoor mijn B&B zit voor vandaag. Hieronder op de foto de overtocht over de Betuwelijn met in de verte bij de knotwilgen en de molen het Tiendpad waar ik vandaan kwam.


Aangekomen bij de B&B blijkt dat de magnetron stuk is. Maar Margreet, de eigenaar lost dat wel op, geef je maaltijd maar mee en hoe laat wil je het hebben? Top, en ik kreeg ook nog een biertje van haar. Mijn eten wordt zelfs warm gemaakt. Morgen de laatste dag van deze serie van 4, ik loop naar het station van Gorinchem en pak daar de bus naar huis. Donderdag en vrijdag hebben we kleinkinderen te logeren en te onderhouden, ook erg leuk. Over een week of twee weer verder in 4 dagen van Gorinchem naar Den Bosch.