Etappe 26  Strabeek naar Sint Pietersberg 17 km, 09-02-2018


Op naar de Sint Pietersberg vandaag. Na een weer super ontbijt, met speciale roerei dat ik moest eten op eigen gebakken speciaal brood, een heerlijk zelfgemaakte kruidkoek en nog veel meer lekkers, de rugzak weer op en in het zonnetje met vriesweer op pad. Raar gevoel op weg naar het eindpunt vannhet Pieterpad. Ook de dame van de B&B had dit gelopen en zo ja ook de Camino Frances naar Santiago. En weer enthousiaste verhalen. Inmiddels was ze gestart met de Eifelsteig, waarvan ik laatst ook twee etappes heb gelopen.bij vertrek nog even een foto van mijn uitzicht gemaakt, op de hooglopende A 73 de spoorlijn en de rotonde. De achterzijde van deze woning had echter een magnifiek uitzicht, een zeer lange tuin en zicht op een verre bosrand.


De tocht ging verder door een schitterend Limburgs gebied. Langs de Geul en langs veel mergelgroeven. Op naar Bemelen, waar we in 1979 nog hebben gekampeerd. Hoe weet ik dat nog? Ellen was pas een paar weken oud.De niet meer in gebruik zijnde mergelgroeven, twee van de velen.

Over de landerijen tussen de meidoorns door en dan ineens sta je al in Bemelen, maar 100 meter verder staat ook al het bord Maastricht.


Niet denken dat je er dan al bent want je bent pas op de helft van de tocht vandaag.

Maar dan na een lange rechte weg over stoeptegels kom je via het station van Maastricht bij de Maas. Over de Servaasbrug kom je in de oude stad. Maastricht ook helemaal klaar voor de vastloavond, zoals carnaval in Limburg heet.


Maar je ziet druk is het nog niet.

op naar het onze lieve vrouwenplein, de bekende plek voor de carnavalsvierders maar ook voor devotie.


Ik heb maar weer twee kaarsjes aangestoken en het gebed tot de “Sterre der Zee” gelezen. Daarna een kleine lunch met een kopje koffie en een spaatje.

Het laatste stuk van de tocht nadert, op naar de Sint Pietersberg en naar het eindpunt van het Pieterpad.

Als eerste tref je het fort Sint Pieter aan, met zeer mooie vergezichten richting Maastricht.


En dan naar het eindpunt, gelukt.Dit is het huidige eindpunt van de route, voorheen was dat bij fort Sint Pieter. Mooi gezicht je staat echt boven de afgraving van de Enci. In deze krater past de binnenstad van Maastricht.

Hier vandaan loopt het Pieterpad nog een stukje verder weer via een omweg naar chalet Bergrust. Hier wachten met een biertje (die kon nu) op de komst van Adie. En als grote verrassing kwam Mieke ook nog daar naar toe. Je ontvangt daar de oorkonde dat je het Pieterpad hebt volbracht. 

497 geweldige kilometers, echt een aanrader. 

Nu op naar de Camino santiago, de route Frances, bijna 800 km in zes weken, ik kijk er naar uit.


Etappe 25  Sittard naar Strabeek 22 km, 08-02-2018

Zo, vandaag op pad naar Strabeek/Valkenburg. Eerst lekker ontbeten, volledig alles biologisch en toen op stap naar de markt in Sittard waar ik weer verder kan met het Pieterpad.


Op de markt zie je direct waarom gisteren het podium met verlichting opgebouwd werd, vandaag was er markt en konden ze nooit opbouwen. Heel veel lapjes, net als op de Breedstraat in Utrecht. En je ziet een nagenoeg strakke blauwe lucht. Op naar de Putstraat en op naar de Limburgse heuvels. De Putstraat gaat al direct geleidelijk omhoog.


De Putstraat uitkomend, start je bij een klooster waar je tot bezinning kan komen (als wandelaar niet echt nodig), maar daarna mag je gelijk de kruisweg beklimmen naar de top van de Kollenberg, alle staties, staan lopend naar boven,  links van je tot het leggen van Jezus in het graf. Maar ben je boven op de Kollenberg dan tref je een kapel aan die weer niets met de kruisweg te maken heeft. Hier staat een kapel die aan Rosa van Lima is toegedragen. Rosa is de stadspatrones van Sittard, zij is in 1669 aangeroepen door de sittardenaren om hen te verlossen van de dysenterie-epidemie. En het is gelukt, deze zuid Amerikaanse vrouw heeft Sittard gered en is zalig/heilig verklaard. Wil je het meebeleven ga dan de laatste zondag van augustus hierheen dan is er een processie ter ere van haar.


Ben je over deze hoogvlakte heen dan zie je wederom de vergane glorie van het katholicisme, grote en veel kloosters die allemaal buiten gebruik zijn. Hieronder een echt immens groot klooster, nu in gebruik voor opleiding van sporters.Links de voorkant met kerk, en op de volgende heuvel heb ik nog een foto gemaakt, het gebouw is zo immens groot.


 T.    

Toen was het nog goed zonnig, als ik zulke lange benen had was ik nog sneller in Valkenburg. (Later werd het bewolkt)

Op naar de volgende hoogvlakte, hier ben je op het hoogste punt van het hele Pieterpad, maa liefst 130 meter, wel mooie vergezichten, maar ook van het andere Limburg, de rook en damp pluimen van DSM/Chemelot of hoe dat tegenwoordig heet.Beneden weer van de heuvel af een aardig tafereel voor pieterpadlopers, helaas niet werkend in de winter.


En maar goed dat er ook moeders zijn die boos kunnen zijn en de uitbreiding van vliegveld Beek wisten tegen te houden.


Ben nu in Strabeek, wat tegen Valkenburg aanligt. In Valkenburg is het vanavond al een gekkenhuis, want daar is het oude wijven avond, oorspronkelijk carnaval voor de vrouwen, maar nu al direct met het manvolk erbij. Vroeger liepen de vrouwen gemaskerd en mochten laat op de avond de mannen hun ontdekken, ontmaskeren.

ik zit niet in mijn gereserveerde B&B omdat daar het riool verstopt was en alles nog opgeruimd moest worden, maar de vrouw van mijn gerserveerde B&B heeft mij keurig naar een andere B&B gebracht, perfect. Morgen dan het laatste stuk van het Pieterpad het zal even afkicken zijn. 

Etappe 24  Montfort naar Sittard 24 km, 07-02-2018

Een mooie wandeldag vandaag, beetje vorst maar veel zon, dus het perfecte wandelweer. Vandaag is Mieke meegelopen, erg gezellig was dat. Vanmorgen om net voor half tien vertrokken uit Montfort, eerst 7,5 km alleen tot Pey, vlak bij Echt. En de volgende 16,5 samen gelopen.

Bij  vertrek uit Montfort kom je snel langs de ruïnes van “ De Heerlickheid van Montfort” met steun van vele fondsen wordt dez ruïne gedeeltelijk hersteld. Ervoor is een grote tuin gemaakt a la de tuin van het Loo, Apeldoorn, waarom op die nietszeggende plek????ik weet het niet.


Verder de route langs vele akkerbouw velden en bosranden, best een erg mooie route voor een typerend landschap.


Weer veel stormschade, maar waarom iemand zijn Lourdes souveniers op een omgezaagde boom zet, weer????? Niet meer dan dit was daar.

De route loopt gedeeltelijk door Duitsland , dat is ook niet zo vreemd omdat hier Nederland maar 6,7 km breed is, het smalste stuk van Nederland. Dit is ook weer zo een stuk grond wat eerst Duitsland was, na de oorlog Nederlands en in 1963 weer Duitsland. Een man wonend in het Duitse deel wist ons dat haarfijn in Nederlands,Duits en Limburgs uit te leggen. Hij kon ook alles vertellen welke kroegen ik in Maastricht moest aandoen, ondanks dat hij maar 3 a 4 keer per jaar in Maastricht komt. Gisteren was hij nog even in Aken geweest waar hij ook nog hulprechter is, je maakt wat mee.....


Door naar Sittard, met een heel mooi gezicht op  de Dominicaanse Sint Michaelskerk, lopend op een pad langs de Geleenbeek.


En dan nog even naar de markt in het Sittard van Toon Hermans, nog even een koffie en een spatje met een hapje. Even buiten gezeten kijkend naar de opbouw van een groot podium voor de vastelaovond feesten die hier vrijdag al beginnen. Maar later snel naar binnen gegaan naar de warmte om de spieren niet te veel te laten afkoelen.Mieke bedankt voor de gezelligheid deze dag.


Nog twee etappes naar het einddoel. 39 km naar het einddoel, morgen naast Straabeek/Valkenburg. En zo als het er nu uitziet, weer zon.

Etappe 23  Swalmen naar Montfort 21 km,

06-02-2018

Op naar de laatste 4 etappes, naar het einddoel van het Pieterpad, de Sint Pietersberg. Vroeg op met tram en treinen naar Swalmen waar deze week de tocht verder gaat. Het wordt een frisse week net als met de start een jaar geleden. Maar droog en zon, dus dat moet goedkomen.

Met tram en trein naar Swalmen, waar ik net over elf aankwam voor de tocht naar Montfort. Mooi droog weer, niet koud en het voordeel van dat het gevroren heeft dat de blubber geen blubber is, ook lekker.

Op de markt in Swalmen de gerustellende wegwijzer welke kant ik op moet en dat het nog 83 km naar de Sint Pietersberg is.Net buiten Swalmen nog een mooi kasteel dat helaas niet bezocht kan worden. Het is kasteel Hillenrath, 14 e eeuw van de heren van Swalmen en Asselt. Ook hier heeft graaf Metternich gewoond, toevallig dezelfde familienaam als slot Reinhartstein in Robertville, België. op dit moment woont er nog steeds de gravin van Metternich.


Wel veel mooier dan Reinhartstein maar op een minder mooie plek. (Reinhartstein staat op een rots)

De sporen van de storm van 18 januari zijn nog duidelijk zichtbaar, honderden bomen liggen om en het Pieterpad wordt nog regelmatig een “hordeloop”.Bij Roermond kom je de zogenaamde “IJzeren Rijn” tegen,.met de aanleg van de nieuwe rondweg van Roermond is deze niet in gebruik zijnde spoorlijn gespaard. Dit om geen politieke rel met België te ontketenen, omdat België deze spoorlijn hersteld en voorzien wil hebben van elektra, dit om een “Betuwe lijn” voor de Belgische haven te hebben naar Duitsland. De Nederlanders negeren al jaren alle wensen van België maar durven de niet in gebruik zijnde spoorlijn niet te verwijderen.En natuurlijk Limburg is al helemaal in de ban van carnaval of te wel  “vasteloavond” in allle dorpen hangen de rood, geel, groene vlaggen, en alle café’s zijn al leeg gehaald en versierd. Hierboven het café onder mijn B&B vandaag, geen herrie vandaag want vanavond is het café gesloten.

ik ben in Montfort.......Morgen naar Sittard, en heel leuk, mijn schoonzus Mieke loopt morgen mee.

Etappe 22  Venlo naar Swalmen 23 km, 09-12-2017


Vandaag de laatste etappe van deze week, op naar Swalmen. Vertrek na een wederom heerlijk ontbijt om ongeveer kwart voor tien. Venlo was wit, het bos was wit.


Weer een ervaring rijker wandelen door de sneeuw en af en toe ook sneeuw. Tot voorbij Tegelen was de tocht mooi, maar daarna ruim 15 km met weinig variatie en recht toe recht aan. Sleen - Coevorden was niet geweldig maar deze dag grotendeels ook niet. Verder onderweg weinig neerslag gehad en verder was er ook geen sneeuw meer. Met de eigenaren van de B&B uit Tienray mee te gaan, Jacobus heeft me er vandaag doorheen gesleept

maar het allerlaatste stukje bij Swalmen was weer iets mooier maar dat over 2 km. En weer zicht op het katholieke zuiden, wat ook in verval is, ik kwam langs een groot Trappistenklooster maar zonder Trappisten, nu met de Emmaus, ook goed.

En wat is het grootst in Swalmen?

DE KERK.


nu in de trein bijna in Eindhoven en om half zes weer thuis. Op naar de laatste 4 etappes, dan Nederland. Van noord naar zuid gelopen, wel een apart gevoel.

Etappe 21  Swolgen naar Venlo 21 km, 08-12-2017

Zo, weer een stuk verder naar de Sint Pietersberg, vandaag naar Venlo.

De avond hiervoor had nog een verassende wending, bij terugkomst bij de B&B, bleek dat de gastvrouw en heer ook de Camino hebben gelopen, wel bijna 15 jaar terug maar wel vanuit Tienray. Ze hebben echt gepelgrimmeerd, met de hulp van Jacobus zijn ze er in 100 dagen gekomen. Soms geen slaapplek, soms geen eten, maar Jacobus heeft hun altijd geholpen en het kwam goed. Gaat me iets te ver maar goed om te horen dat hij kan helpen.

Maar na een goed ontbijt en nog even met gastheer Jan napraten toch op stap naar Venlo. Weersverwachting voor vandaag niet geweldig, kou, sneeuw, hagel etc. Maar de eerste 2 uur bleef het nog droog, zelfs af en toe met een flauw zonnestraaltje. Adie appte al een foto met hagel vanuit Nieuwegein, maar dat herkende ik nog niet. Maar ook ik kon er niet aan ontkomen, verder bijna continue sneeuw. En het ergste de slechte paden met heel veel modderpoelen. Maar er was door te komen, vooral het laatste stuk langs de Maas was erg slecht, daar ben ik ook maar iets van de route afgeweken en over de grasdijk gelopen.


Dit was nog net voor de sneeuwbuien, het Schuitwater tussen Swolgen en Zwaartenhaike. Een groot bos moeras, schitterend mooi.


Maar na dit gebied begon de sneeuw tot Venlo aan toe. Via Houthuizen naar Grubbenvorst een mooie plaatsje met heel veel asperge teelt en een echt Klooster met zusters Ursilinen. Wij hebben even ooit in Vianen op de Ursilinenhof gewoond, dus de naam was bekend, volgens de gastvrouw van de B&B kon ik daar wel lunchen. Toch maar niet gedaan maar wel heerlijk in het centrum een uitsmijter gegeten met warme koffie, daar was ik aan toe.

Hierna Grubbenvorst uitgelopen naar de Maas, en voor de derde keer met een pont de oversteek maken. De pont was helemaal versierd, de pont was nieuw en zou volgens de schipper vanmiddag worden gedoopt, een grote pont en nieuw en mij als voetganger helemaal alleen overgezet voor 30 cent. De schipper vond het slecht weer en wilde mij niet laten wachten. Zwaaiend naar hem de pont aan de andere zijde verlaten.


En toen langs de Maas met alleen maar sneeuw naar Venlo. Ik slaap in een B&B boven een koffiezaak, je moet door de koffiezaak naar boven, de zaak gaat om 17:30 dicht. Je mag niet achter de bar komen na sluitingstijd, wel apart hoor. Ontbijten kan echter in de zaak tussen 9 en 12 uur, dat is uniek voor een B&B. Maar ik ga direct om 9 uur.

Vandaag in een grote stad een film gepakt, een echte klassieker, Murder in de Oriënt expres, toch leuk. Toen nog iets eenvoudigs gegeten en nu het verslag van de dag maken, hieronder nog een mooi plaatje van Venlo by night, het renaissancestadhuis uit 1600 in kerstsfeer..


Morgen naar Swalmen, 23 km en dan met de trein weer naar Nieuwegein, nog 4 etappes naar de Sint Pietersberg.Etappe 20  Vierlingsbeek naar Swolgen 22 km, 07-12-2017


Vandaag weer verder, goed geslapen, goed ontbeten, dus gaan weer.vandaag naar Swolgen,maar ik stop net daarvoor in Tienray waar ik mijn B&B heb. Nu je in Limburg loopt zie je wel het contract met het calvinistische noorden. Maria, Jozef en Christus overal aanwezig, veel kapelletjes en zowaar twee pelgrims en/of bedevaartplekken, Smakt met de Sint Jozef kapel en Tienray met de Lourdesgrot. In de Sint Jozef heb ik twee kaarsjes op gestoken voor mijn moeder en schoonmoeder en in de Lourdesgrot voor Adie omdat ze de sleutel van Ellen haar huis kwijt was. Direct daarna heeft ze die gevonden, Maria heeft haar helpen zoeken, mooi toch....


De Sint Jozef kapel, met een biddende non,2 kaartjes aangestoken. Moet goed komen.En bij Maria in Tienray de kaars voor hulp voor Adie.

Zelfs in mijn B&B in Vierlingsbeek kerst met veel kerststallen, een hele grote onder het tv scherm.


Als met al weer een mooie dag ondanks de voorspelling van storm en veel regen, geen drup gehad.

We schieten op, morgen naar Venlo.


Etappe 18 en 19 Groesbeek naar Vierlingsbeek 33km, 06-12-2017


Vandaag vroeg op, van plan 2 etappes te lopen, samen 33 km. Dan moet je op tijd starten zodat je voor het donker op de plaats van bestemming bent. In het donker door het bos gaat echt niet. Om 7:15 de tram naar Utrecht  en dan net voor 9:30 in Groesbeek mijn startplek van vandaag. Sinds augustus niet meer het Pieterpad gelopen maar wel veel andere tochten, zoals de dam tot dam wandeltocht, de Amsterdam city walk, de pegasustocht vanuit Ede, en veel ns wandelingen en tochten in België. De kilometers zitten wel in de benen.


Nu in de herberg in Vierlingsbeek, tussen hele grote, kleine kerststallen en heel, heel veel kerstversiering. Net op tijd hier, om 17:10 uur, het was al donker maar ik was op tijd het bos uit. Zin in te eten, onderweg in Afferden even bij een bakker een kop koffie gedronken, had ik even nodig. Daarna op voor de laatste 6 km.

 

Tussendoor wel af en toe een bankje met wat water in crackers. Lekker hoor die hoed,  heerlijk, bevalt goed.


De tocht was best heuvelachtig en heel veel smalle bospaadjes, onbegrijpelijk dat ze dat kunnen bewegwijzeren. En de boswachter en een vrijwilliger waren volop aan het controleren of de aanwijzingen goed stonden en eventueel te corrigiren.Met de pont over de Maas bij Afferden, en in de provincie Limburg aangekomen


En gelukkig net voor het donker in Vierlingsbeek, het was een mooie lange tocht. Morgen naar Swolgen, maar net daarvoor in Tienray


 Op naar de Sint Pietersberg.Etappe 17 Millingen a/d Rijn naar Groesbeek 20 km, 11-08-2017

Na goed geslapen en ontbeten te hebben op naar Groesbeek. Een voor mij bekende plek met de Vierdaagse en andere wandelingen in die regio zoals de Marieke van Nimwegen tocht. Wat mij wel opvalt ik kom vaak in die regio maar iedere wandeling kruist wel een keer een pad maar is echt weer anders met een andere route.

Millingen weer verlaten en de landerijen in door de Ooijpolder via Leuth naar Beek om vanaf dat punt weer de bossen in te duiken.

Kwam twee oudere mensen tegen op hun E-bikes die vroegen of ik het Pieterpad liep. En de reden? hun dochter had die ook gelopen en zij wilde die wel eens nafietsen. Helaas kun je op veel plekken niet met de fiets komen, maar toch... Ze wiseten wel de etappeplaatsen maar niet precies de route, hun dochter had hun niet de route boekjes meegegeven. Gelukkig kon ik ze uitleggen dat ik op de route zat en dat de Rood witte tekens de route aanduidingen zijn (zelfs dat was hen niet duidelijk) even later bij Zyfflich fietsen zij zwaaiend en bellend lang mij.

Onderweg kwam ik een geweldige spreuk tegen van Goëthe;

"alleen waar je te voet gaat, was je werkelijk" (vertaling) 

Het stond op een woning in Duitsland geschreven. Deze route gaat herhaaldelijk net over de Duitse grens heen.En helemaal mee eens, mijnheer Goëthe!!!!!

Maar spreuken en kreten genoeg onderweg.


En ook de route naar Santiago zie je redelijk vaak.
De boer is aan het mesten en twee ooievaars volgens hem.


Bij Beek even stevig klimmen de Duivelsberg op en via mooie paden en de Zevenheuvelenweg overstekend naar Groesbeek. In het centrum weer de bus naar Nijmegen en weer naar huis, twee heellijke dagen.Etappe 16 Braamt naar Millingen a/d Rijn 26 km, 10-08-2017


Na de vakantie even 2 dagen op stap, heerlijk. Vandaag met het openbaar vervoer naar Braamt voor de etappe naar Milingen aan de Rijn, een bekende stek voor velen van de familie met goede herineringenn aan opa en oma Jeuriens en niet te vergeten de kermis van Millingen.


De tocht loopt over en via het prachtige Hoog Elten, dat is ook het mooiste stuk van de route. met klimmen en dalen en mooie uitzichten.

Even een pauze genomen in Elten en wat gedronken en gegeten bij de plaatselijk midgetgolfbaan boven op de top.Als je Elten uit bent begint het vlakke werk, op naar Spijk het eerste dorpje langs de Boven Rijn, een niet erg mooi dorpje maar uieindelijk kom je op de dijk en heb je uitzicht op de rivier.
Maar nog steeds met de echte Parlevinker, met zelfs een vaste drijvende supermarkt

En nu verder de dijk maar volgen via Tolkamer, langs de Bijland langs allemaal verlaten steenfabrieken, vervallen en saai. De glorietijd is daar echt voorbij. Maar uiteindelijk aangekomen bij het veerpontje wat de oversteek maakt naar Millingen aan de Riijn, dat niet aan de Rijn ligt maar aan het Bijlandschkanaal voor het geval je dat niet weet.
Aangekomen in Millingen eerst even  bij het restauarant de Gelders Poort wat gedronken en dan, op naar mijn slaapplaats voor vannacht. Een geweldige plek, de oude woning van het hoofd van de Jongensschool vlak naast de kerk, een heel oude woning nu bewoond door een oude mevrouw van in de zeventig, samen met haar dochter en gezin. Ze verhuurd in haar B&B 2 kamers die beiden bezet waren door Pieterpadlopers. Ik de voorkamer zeer luxe en voor mij plek zat, en dat voor € 25,00 inclusief ontbijt!!!!  Een vrouw was mijn medeloper maar had wat moeite met de wandelingen. De volgende dag heb ik haar ook niet meer gezien.


De volgende dag op naar Groebeek


Etappe 15 Zelhem naar Braamt 18 km, 14-04-2017De brandstapel voor het Paasvuur heb ik verschillende keren gezien en erg veel graszodenkweek in deze streek.Een erg mooi kasteel in het eerste deel van de route was het kasteel Slangenburg. Al na 1 uur lopen en ze hadden daar koffie met appeltaart (dit voor Ellen, maar heb ik toch maar niet genomen)

Als je in de buurt van Gaanderen komt begint het vlakke land, maar eerst moet je een sluis oversteken daar waar de Oude Ijssel begint, die wordt daar gevoed door de Akkermansbeek en de Bielheimer, en samen wordt het een grote rivier de Oude Ijssel. Het verval van de sluis is ca 4 meter en daarom heeft men over een heel lange lengte een watertrap voor de vissen gemaakt, echt een kolkende beek is dat geworden.


Gisteren zag ik een foto van mooie sculptuten in Rome !!! maar ook bij de sluis staan die.


En het laatste deel bij de sluis gaat het Pieterpad over dit plateau.


De volgende etappe gaat weer wel over een heuvel en wel de berg van Elten over Hoch Elten naar Millingen aan de Rijn, een plek waar velen van mijn familie nog mooie herineringen aan hebben.


Maar dat wordt waarschijnlijk ergens in September, tussendoor nog even Oerol, Nijmeegse Vierdagase en nog wat werken.

Vanuit Braamt weer met het openbaar vervoer naar huis en even met Pasen bijkomen.Etappe 14 Vorden naar Zelhem 17 km, 13-04-2017

Vandaag weer verder in de Achterhoek, en vandaag weer een enthousiaste medewandelaar, Ellen. Lekker geslapen en na het ontbijt arriveerde Ellen op het station van Vorden recht tegenover mijn slaapplek en op de route van het Pieterpad., na nog een kopje koffie samen op weg gegaan naar Zelhem, weer droog weer 12 graden, perfect wandelweer.

Net uit Vorden langs het mooie kasteel Vorden.


En direct daarn in de voetsporen van Toos Goorhuiss en Bertje  Jens, hier hebben zij de officiële aftrap van het Pieterpad gegeven, je ziet mijn poot staat erop!!!Let vooral op mijn mascotte, nieuw.


Net voorbij Vorden nog maar 256 km, deze week kom ik ruim over de helft van de 492 km.

Ellen moest even wennen aan het vele gras, en was echt toe aan koffie met appeltaart.


Maar helaas, in het zelfbediening Uutbloashuuske, Senseo en verpakte koeken, geld in het trommeltje, dus vandaag Senseo en geen appeltaart, afzien, appeltaart stond wel op het briefje maar niet te vinden.Vandaag geen fotowaardige bijzonderheden, wel dwars over het boerenerf, vlak, bospaden en wat asfalt. Nog twee lopers tegengekomen die deze week in Groesbeek waren gestart en via Millingen, Braamt en Zelhem op weg waren naar Vorden. En, een van de twee heeft vorig jaar de camino gelopen, dezelfde route als mijn plan, hij zou morgen zo weer willen.


De bewegwijzering tussen de schuren door op het boerenerf.Aangekomen in Zelhem, inde WO ll zwaar beschadigd, nu met een gemoderniseerde gezellige dorpskern , en tegenover de 15e eeuwse Lambertikerk het " Smoks-Hanne".

Het verhaal over Smoks Hanne In Zelhem woonde ‘s ’n heks. Eur name was Smoks-Hanne. Umdat ze altied rondsmokste met völs te grote klompen an. Bi-j ‘Lemkes Beumken’ in ’t bos, door woonde ze in ’n hut. Ze was veur raegen en veur wind, er taam’lek goed beschut. En op ’n bessem vlaog ze rond, maor nimmer aoverdag; Allenig in de ‘Oelenvlog’ en midden in de nacht. Ze zweefde aover ’t Zelhems darp en aover ‘Polheers Gracht’. Ze was ook stik zo ni’j niet meer en van een stark geslacht. En zakte ze op ’t land ’s neer en stond door wat te blujen, Dan kon i’j der vaste van op an, dan wol der niks meer grujen. ’n Jonge boer die lotten mos, was liever geen saldoat. Die ging gewoon naor Hanne hen en vreug eur um eur raod. Ze zei: ‘Nei in ow ni-jste hemd, ’n Klaverblad van vier. Dan lot i-j ow der vast niet in. De road van Hanne, die was best. De boer hef eur als dank, toen ’t net zoo uut kwam, op ’n keer der ’n ni-je bessem veur elangd. Door vloag ze joren nog op rond, die was niet te verslieten. Totdat ze op ’n zeek’re dag ‘de klompen achteruit ging smieten’ De klompen vielen in ’t darp, tegen de Zelhemse toren, zodat ze door twee gaten deurhen ‘boorden’. Die gaten zitten der nog in en wordt gebruukt deur doeven. Soms kump de geest van Hanne der nog wel ’s deurstoeven. Op ’t laatst, toen was ze bi-jnao dood alleen ‘op ’t starven nao’, Dri-j dage lei ze door al hen, ze was onmundig tao. ‘Dat ik niet kan starven, ligt verdreid’ zei ze, ‘allenig in mien hemd. Dat is ’s zondags in mekare eneid, dat is mien alleen bekend’. Toen trokken ze eur ’t hemd van de rug en gaf ze meteen de laatste zucht. Dit is Smoks-Hanne eur verhaal. Ze gaf raod an armen en an rieken. En as i-j der meer van wetten wilt, mot i-j in Zelhem maor is kieken.

Morgen weer alleen naar Braamt, voorlopig even de laatste etappe.

Etappe 12 en 13 Holten via Laren naar Vorden 28 km,12-04-2017


Vandaag weer alleen op stap, om 8 uur al ontbeten met 2 damess die vandaag maar naar Laren gingen, 2 oude collega's nu samen in de WW. De eigenaar van de B&B heeft een stukadoors bedrijf, fokt paarden, wordt dit jaar 65 en denkt aan stoppen met stukadoren, heeee.

Het Pieterpad loopt langs hun boerderij en direct daarna ga je rechtsaf, dichterbij kan niet. Vandaag een totaal andere beleving dan gisteren, veel asfalt, lange recht stukken, maar desondanks wel veel te zien. Maar af en toe gewoon de blik vooruit, even doorzetten. Het lopen ging vandaag prima.


Toch wel direct na de start mooie plekken. De schipbeek.
allemaal mooie kastelen en landhuizen


Ondanks het vele asfalt, is de achterhoek (we zijn nu in Gelderland) bezaaid met dit soort kastelen en landhuizen. Ik zit nu in Vorden en daar barst het er echt van, met daar het grote kasteel Vorden.

De afstand was toch niet lang genoeg dus heb ik nog een uitstapje gemaakt van 2,2 km extra naar de Staringkoepel aan de Berkel. Die moest je wel nog met een zelfbediening pont oversteken.

   

De graskaas komt eraan, maar erg geïnteresseerd in mij waren de dames niet, ze kijken je met de kont aan of blijven gewoon liggen .

KUNST, wat zou deze vereniging nu doen?Onderweg nog gezwaaid naar twee dames die op een bult op een bankje zaten te eten en alles te bekijken, veel later kom ik hen nog in het dorp Vorden tegen, twee vriendinnen, de ene uit Leeuwarden en de andere uit Maarsbergen, lopen telkens als ze samen tijd hebben 1 dag, en met het openbaar vervoer naar de startplek, een hele onderneming, maar het kan dus.

Het eerste deel van het Pieterpad zit erop, morgen verder met het tweede deel van Vorden naar Maastricht. Morgen naar Zelhem, en verrassing Ellen wil nog een keer mee, dapper.


Etappe 10 Ommen naar Hellendoorn 21 km, 10-04-2017

Met bus en trein naar Ommen om weer een week Pieterpad te gaan lopen, deze week naar Braamt, de 2e etappe van het tweede deel van het Pieterpad. Afgelopen week wel een blessure opgelopen aan de Patella , de pees van het bovenbeen naar het kniegewricht. Met een patellabrace maar proberen.

Om ca. half twaalf was ik in Ommen, gaat perfect met de trein. De route van het Pieterpad loopt langs het station.


Na een warme zondag uitstekend wandelweer, niet koud, niet heet en droog.  Nu nog even wennen aan het heuvellandschap, goede training voor de camino.

Ales eerste de Besthemmerberg, voor de scouts onder ons een bekende plek van de vele Scout-inns. Daarna over de Archemerberg 75 meter hoog, de Lemelerberg en de Eelerberg. Vooral bij de Archemerberg mooie uitzichten tot ver. Toch ook hier veel oorlogsherinneringen, op de Besthhemmerberg een Duits kamp en op de Eelerberg een afvuurplaats van Duitse V2 raketten.

De Archemerberg

monument kamp Erika Besthemeerberg                                                             en afvuurplaats V2 op de Eelerberg.

 Ondanks de blessure na 21 km goed aangekomen in Hellendooorn met nog een heel bijzondere plek gemaakt door de natuur. Een knots van een steen.


Hellendoorn, mooie B&B, heel grote kamer en WiFi om dit te maken. Morgen naar Holten, en als het goed is loopt Ellen mee, het is maar 16 km.

Etappe 9 Hardenberg naar Ommen 21 km, 17-03-2017

De laatste etappe voor deze week, 5 dagen achter elkaar gelopen.

De route loopt veel langs de vecht in het Vechtdal (bergen heb ik niet echt gezien). Hier zie je een aftakking van de Vecht.

Deze dag wel droog maar wat frisser, dus toch de jas maar aan.Erg mooie boerenschuren gezien met vlechtwerk riet op de gevel.
Een mooie route wel veel asfalt maar dat deed er niets aan af.

De eindbestemming voor deze week gehaald, door de vele bomenkap waren veel paden slecht te belopen, dat heb je in deze tijd van het jaar.

Met de trein weer naar Utrecht en de bus naar Nieuwegein er zitten nu totaal 168 km op.

De week van 10 april weer 6 etappes naar Braamt in Gelderland, net de etappe voor Millingen aan de Rijn. Wil je mee dat kan. De etappe van dinsdag van Hellendoorn naar Holten gaat Ellen al mee (16km)


Etappe 8 Coevorden naar Hardenberg 19 km, 16-03-2017

Coevorden na het museum bezoek verlaten en op naar Hardenberg, je verlaat na Coevorden Drenthe om in Overijssel verder te gaan.

Midden op het Pieterpad staat het kunstwerk "Poort van Drenthe" heel toepasselijk voor de hunnebed provincie.

Hardenberg is een meer levendiger stad dan Coervorden, met een theater, met een bioscoop en een groot winkelbestand, liggend aan de Overijsselde Vecht.

Via Gramsbergen gelopen, de Sint Pietersberg is al weer dichterbij. En een mooie brink met meiboom.

In Hardenberg aangekomen over de Vecht in de stad bij het beeld van de Klepperman, waarom die daar staat weet ik niet.In Coervorden nog even gekeken wat er speelde in de bioscoop van Hardenberg, niet veel maar wel een natuurfilm over Drenthe. Leek mij een leuke afsluiting van die provincie. Gereserveerd, je weet maar nooit. Aangekomen bij de Bios wist de man mijn naam, ik hoefde niets te laten zien. Ik was de enige bezoeker van die film. Privévoorstelling met ook de vraag of ik nog een pauze wilde. Niet gedaan.


Het was desondanks een mooie film over Drenthe. Foto's maken mocht niet maar wie ziet mij???

Etappe 7 Sleen naar Coevorden 21 km, 15-03-2017

De dag van de verkiezingen naar Coevorden, staat bekend als een minder mooie route, veel asfalt, maar achteraf vond ik het wel meevallen.

Fietsers met het stembiljet in de hand.

In Daalerveen een klen dorp stond bij een herberg het bordje stembureau, ik dacht die is open tijd voor een uitsmijter, die ik dinsdag niet had gegeten bij Jannie, andere sport dit keer. En samen met de 4 leden van het stembureau en de herbergier heerlijk gegeten, tussendoor stemmers maar dat was mijn zorg niet.

Maar Coervorden maakte de tocht ook weer goed, door het van Heutzpark, het enige deel van de oude vesting wat nog zichtbaar is naar de markt, het beled van de ganzenhoedster.
Coevorden is wel een stad met veel verval in het centrum, veel lege winkels, erg veel leegstand en verval. Maar in de avond de verkiezingsavond volgen, helaas mijn tv op de kamer deed het niet, geklaagd, andere kamer gekregen dus kunnen volgen.

De volgende dag eerst nog even naar het stedelijk museum van Coevorden geweeest, klein maar leuk, en het geeft de lange geschiedenis van Coevorden weer als toegang naar Groningen waar de bisschop zijn tol kon heffen, vele oorlogen, 4 a 5 maal verwoest maar Coevorden bestaat nog. Leuk, dit was een aanrader van de B&B eigenaresse in Sleen.

Etappe 6 Schoonloo naar Sleen 24 km, 14-03-2017

Lekker ontbeten met zijn vieren in de woonkamer van de boer en boerin en weer op pad, vandaag een lange tocht voor de boeg. Het bijzondere van vandaag is dat deze tocht 95% door de bossen liep. Alleen bomen, hei, waters en veel natuur met Schotse Hooglanders als grazers.

En weer zon


En dan kom je langs het monument voor de bedenkers van het Pieterpad, Toos Goorhuis heeft met haar vriendin Bertje Jens deze tocht uitgezet en natuurlijk gelopen. Daarna aangeboden ana het NIVON om dit pad als LAW route te bestempelen. Die waren nog niet tevreden en ze moesten ook de Zuid-Noord route lopen en beschrijven. Pas toen werd dit pad officieel als langste LAW pad van Nederland erkent.Het monument met als titel "blick in den Stein" staat op een grote open vlakte.Op naar Sleen, een schitterend boerderij dorp, maar met een AH, Gall en Gall en 6 restaurants. De dag voor de tweede kamer verkiezingen, aan alle lantaarnpalen VVD posters, dat wil wat zeggen over dit dorp. En wat geweldig als je het dorp inloopt kom je bij het kleinste café, niet aan de haven maar in Sleen, zelfbediening, koffie, thee, fris, koek en doe het geld maar in het open geldkistje. Koffiekopje uitzoeken en als je het mooi vindt koop jet het voor € 1.


Maar net op dinsdag zijn er 5 van de 6 restauarnts gesloten dus op naar de Italiaan, overigens heerlijk gegeten. Daar ontmoette ik een vrouw die in een andere B&B zat en 2 dagen van Zuid naar Noord liep. Gezellg bijgepraat. Ik had een B&B zo luxe, een knots van een kamer en een ontbijt, super. En dit in een van de mooiste boerderijen midden in het dorp. De dag van de verkiezingen voor de tweede kamer, de eigenaresse gaf mij nog aan dat ze hoopte dat Rutte verder kon!!!

Vertrokken voor de tocht naar Coevorden, en midden in het dorp kwam ik mijn gesprekspartner van gisteren nog tegen die ook vertrok we hebben elkaar nog even uitgezwaaid.


Etappe 5 Rolde naar Schoonloo 18 km, 13-03-2017

Met het openbaar vervoer naar Rolde, trein naar Assen en bus naar Rolde, ging perfect. In Rolde weer op de Brink uitgestapt en het Pieterpad opgezocht. Hier loop je een lang stuk over een trace van een oude spoorlijn. Rolde is het dorp van Bartje, maar bruine bonen heb ik hier niet gegeten.

Dit zal een week met veel mooi weer worden, geen regen en veel zon, heerlijk. Rolde uit en de bossen in naar Schoonloo, geen wandelaars onderweg gezien.

Onderweg kom je telkens van deze mooie banken tegen, op één lag een man te slapen, hondje mee en rugzak ernaast, dat gaat mij iets te ver. Maar Sint Pietersberg nog maar 402 km.

Aangekomen in Schoonloo, een plaats met 2 herbergen, maar even wat gaan drinken bij Hegeman de enige die die dag open was, Spa'tje en koffie. En zowaar hier ontmoette ik 3 lopers, maar die liepen van Zuid naar Noord, de eigenaresse van de herberg had het Pieterpad ook gelopen. Uitgebreid haar fotoboek bekeken. De 3 andere wandelaars en ik sliepen in dezelfde B&B en na ons opgefrist te hebben zijn we gaan eten in dezelfde herberg.


Etappe 4 Zuidlaren naar Rolde 18 km, 02-02-2017

Na weer een lekker ontbijt in een B&B in Zuidlaren en weer uitgerust op weg gegaan naar Rolde, de eindbestemming voor deze week. in Zuidlaren heb je maar liefst 3 brinken die eigenlijk tegen elkaar aanliggen, bekend van de grote paardenmarkt.

De paarden markt

Nu erg stil maar het zal in de zomer hier wel behoorlijk druk zijn. Veel restaurants, dus je komt niets te kort.

Na Zuidlaren uitgelopen te hebben loop je dwars over het inmens grote terrein van Psychiatrisch centrum Denneoord, een oase van rust (in ieder geval buiten)

Mooie natuur maar niemand gesproken, het was schijbaar geen wandeldag. Maar mooie paden, veel natuur, en al meer op het Pieterpad gericht. Je ziet steeds meer bakens en bordjes van het Pieterpad. Wel blijven speuren naar de roodwitte aanwijzingen voor de route en bij twijfel het boek raadplegen, dat is het advies.

In Rolde aangekomen de bushalte opgezocht en met de bus naar station Assen en met de auto weer naar huis.

De eerste 4 etappes zitten erop, 71 km.


Etappe 3 Groningen naar Zuidlaren 21 km, 01-02-2017

Een mooie dag, de kou was weg, en de zon kwam erdoor. De jas kon uit en de zweetdoek in de zak. De omgeving werd totaal anders geen vlak land maar echt natuur.
De paden werden ook "Pieterpaden" met veel minder asfalt. In Groningen nog wel een mooie ervaring in het Jeugdhotel Simplon aan het Boterdiep, eenvoudig, veel reizigers en ik voelde me als 64 jarige daar best wel thuis. Net buiten Groningen wel een half uur met een man gelopen die gewerkt had bij het UWV, maar door reorganisatie op straat kwam. Beviel hem best met zijn 59 jaar. En zo hebben we onze ervaringen uitgewisseld. Nog in de provincie Groningen de eerste Hunebedden gezien.


Etappe 2 Winsum naar Groningen 20 km, 31-01-2017

Heerlijk geslapen in een B&B met een zeer uitgebreid ontbijt.

En wat een vervelende dag, althans een zeer koude wind, vlak land, veel over asfalt, niet de mooiste etappe. Wat was ik blij in Groningen aan te komen eindelijk een bak koffie, daar was ik aan toe. Omdat ik in een ruk heb doorgelopen was ik al om 13 uur in Groningen, erg vroeg voor mijn slaapplek. Gelukkig kon ik op tijd al terecht op mijn kamer en was ik om 15:30 uur weer fris, warm en vrolijk. Groningen is een gezellige stad, nog even goed het mooie station bestudeerd en het Groninger museum. Helaas was dat nog maar drie kwartier open dus alleen de shop bezocht. Darana lekker gegeten bij de Drie Gezusteres op de Grote Markt en toen nog een film gepakt.Demain Tou Commence, komisch en mooi om de avond door te komen.


Etappe 1 Pieterburen naar Winsum 12 km, 30-01-2017

Vandaag een korte wandeling om te starten. De start was ook pas om 15:00 uur, omdat ik pas om 12 uur uit Utrecht ben vertrokken. Met de auto naar Assen en met trein en bus naar Pieterburen. Eeen tocht door vlak land. Even zoeken in Pieterburen, geen kip te bekennen, waar moet ik heen. Gelukkig twee mannen zand aan het kruien die aangaven dat ik bij de Petruskerk stond ook wel de Pieterskerk genoemd en dat is de start plek.