Via Francigena

Omnes viae Romam per ducunt


Even voor de trouwe lezers, voor de Via Francigena heb ik mijn blog wat anders vorm gegeven. Opmerkingen die ik ontvangen heb zoals een kaart erbij zodat we weten waar je bent, video's laten zien, niet veel hoeven te scrollen met het teruglezen, etc. zijn nu verwerkt. Voor de blogs per dag, zie nu de subpagina's. Hieronder staan de dagen die een link zijn naar die dag.

Onderaan iedere subpagina kan je met de eerste knop door naar de volgende dag, of met de volgende knop terug naar deze pagina.

Veel leesplezier, Chris.

Hieronder de links per dag van het beoogde wandelschema

Laatst bijgewerkte dag: Dag 36, Nus - Nieuwegein

22 juni 2019


Via Francigena

Omnes viae Romam per ducunt
(Alle wegen leiden naar Rome)

De Via Francigena is een middeleeuws netwerk van wegen dat reizigers uit de Britse eilanden, de Lage Landen en Frankrijk, in de middeleeuwen naar Rome leidde. Historici, en ook de Association International Via Francigena (AIVF) laten de Via Francigena beginnen in Canterbury, vanwaar bisschop Sigeric in het jaar 990 Rome bezocht. Van zijn reis hield hij een dagboek van de route op zijn terugreis uit Rome bij. Dit boek werd in juli 1985 ontdekt door de antropoloog Giovanni Caselli en vormt de basis om een moderne pelgrimsweg naar Rome uit te zetten. In 2004 is de Via Francigena ook als belangrijke historische weg erkend door de Raad van Europa.

De Via Francigena verkiest de vlakte boven de bergen. Het is geen saaie route, maar een weg vol betekenis, schoonheden en uitdagingen. Je trekt door een gebied met meer dan drieduizend jaar geschiedenis, je pelgrimeert door drie landen en drie taalgebieden. Onvermijdelijk moet ik drie bergruggen over: de Jura, Alpen en Apennijnen. En vlakte is daarbij een relatief begrip. Ontelbare heuvels, dalen en rivieren kom je langs de weg tegen. De Grote Sint Bernhardpas, op 2469 meter hoogte, ligt op de grens tussen Zwitserland en Italië en is onder voorbehoud van uitzonderlijke weersomstandigheden van begin juni tot eind oktober begaanbaar. Ik kom daar volgens mijn plan op 18 juni, duimen.

De Via Francigena is ongeveer 2200 kilometer lang. Maar ik loop de tocht van Reims naar Rome ca. 1600 km in twee stappen. 18 mei vertrek ik voor de tocht van Reims (Frankrijk) naar de rijstvelden van de Po vlakte (Italië).