Onderaan iedere subpagina kan je met de knoppen onder de tekst door naar de volgende dag, naar de vorige dag of naar deze pagina van de Via Francigena, start vanaf Reims.

Ook hieronder in het hoofdmenu van Via Francigena vindt je de subpagina's deel 1, 2 en 3, de mogelijkheid is om de link aan te klikken van de bladzijde die je wilt zien.

Veel leesplezier, Chris.

Hieronder de links per dag van het beoogde wandelschema deel 1, 2 en 3.

Deel 1 heb ik gelopen van Reims naar Vercelli van 18 mei tot en met 22 juni 2019

Deel 2 heb ik gelopen van Vercelli naar Lucca van 20 september tot en met 8 oktober 2021

Deel 3 gaat van Lucca naar Rome van 13 april tot en met 6 mei 2022

Ieder nieuw te lopen deel start weer met dag 1.


Klik hieronder op de link voor de laatst bijgewerkte dag

Laatst bijgewerkte dag deel 3: Rome dag 2





HOOFDMENU links naar pagina's (onder de film)

Via Francigena

Omnes viae Romam per ducunt



Via Francigena


Omnes viae Romam per ducunt

(Alle wegen leiden naar Rome)

De Via Francigena is een middeleeuws netwerk van wegen dat reizigers uit de Britse eilanden, de Lage Landen en Frankrijk, in de middeleeuwen naar Rome leidde. Historici, en ook de Association International Via Francigena (AIVF) laten de Via Francigena beginnen in Canterbury, vanwaar bisschop Sigeric in het jaar 990 Rome bezocht. Van zijn reis hield hij een dagboek van de route op zijn terugreis uit Rome bij. Dit boek werd in juli 1985 ontdekt door de antropoloog Giovanni Caselli en vormt de basis om een moderne pelgrimsweg naar Rome uit te zetten. In 2004 is de Via Francigena ook als belangrijke historische weg erkend door de Raad van Europa.

De Via Francigena verkiest de vlakte boven de bergen. Het is geen saaie route, maar een weg vol betekenis, schoonheden en uitdagingen. Je trekt door een gebied met meer dan drieduizend jaar geschiedenis, je pelgrimeert door drie landen en drie taalgebieden. Onvermijdelijk moet ik drie bergruggen over: de Jura, Alpen en Apennijnen. En vlakte is daarbij een relatief begrip. Ontelbare heuvels, dalen en rivieren kom je langs de weg tegen. De Grote Sint Bernhardpas, op 2469 meter hoogte, ligt op de grens tussen Zwitserland en Italië en is onder voorbehoud van uitzonderlijke weersomstandigheden van begin juni tot eind oktober begaanbaar. Ik kwam daar volgens plan op 18 juni 2019, en heb de Sint Bernard bedwongen, geslapen in het klooster op de top van de pas. Het eerste deel was een pittige tocht, ik kreeg behoorlijk, na de Sint Bernard last van mijn knieën en tot overmaat van ramp gleed ik uit en verrekte mijn enkelband van mijn rechter voet. Ik moest een paar dagen eerder stoppen. Ik heb nu besloten de volgende 800 km in twee delen te lopen, eerst van Vercelli naar Lucca en later van Lucca naar Rome. Iemand die goed oplet ziet dat ik een stuk oversla van ca 100 km, (Chatillion naar Vercelli) dat is van een latere zorg en haal ik misschien ooit nog eens in.

De Via Francigena is ongeveer 2200 kilometer lang. Ik loop de tocht van Reims naar Rome ca. 1600 km, nu in drie stappen. 18 mei 2019 vertrok ik voor de tocht van Reims (Frankrijk) naar de rijstvelden van de Po vlakte (Italië). En op 20 september 2021 vertrek ik vanuit Vercelli naar Lucca ca. 430 km.


Bronnen: de hoogte kaartjes op iedere subpagina van deel 2 en 3 komen uit de boeken Weg der Franken deel 2 en 3 van Ben Teunissen, een mooie handleiding voor de pelgrimstocht.