Dag 2, Groesbeek naar Milsbeek, 18 juli 2021

Weer uitgerust op pad voor dag 2 van de Walk of Wisdom, geen ceremonie vandaag maar gewoon na het ontbijt op stap. Nog even terugkijkend via de oprijlaan naar B&B mijn weg vervolgen naar het Duitse Kranenburg. Het is al warm en goed zonnig. Tot net voorbij Kranenburg loop ik echt in de zon, petje op.


Ondanks het vreemde weer deze zomer, natte dagen en zon dagen staat de natuur echt goed in kleur, langs paden en wegen een en al kleurenpracht.


Na een goed uur lopen aangekomen in Kranenburg, vandaag op het station, bahnhof. Niet dat hier een trein rijdt maar je kan met de railbike over de oude spoorbaan naar Groesbeek fietsen en weer terug. Ook vanochtend was daar veel belangstelling voor. Bij het station is ook de VVV, wel gesloten maar wel een ringetje van de gemeente Kranenburg kunnen krijgen, in een bakje lagen ze en kon je ze zelf pakken.


Na Kranenburg gaat de tocht naar het Reichswald, een saai productiebos. Maar de route door het bos is wel 8,5 km en totaal niet bewegwijzerd omdat de Duitsers dat niet willen in het Reichswald. Er zitten mooie stukken bij maar sommige paden zijn lang en recht en natuurlijk gaat het weer omhoog en omlaag. Het hoogste punt is 90 meter hoog, de Brandenberg. Het uitzicht is wel mooi maar heb ik niet op de foto gezet.


Er komt geen einde aan lijkt het en je komt nagenoeg niemand tegen, je kan echt nadenken over van alles, goed zweten vandaag en veel water drinken. Er zitten best wel wat mooie stukken tussen, maar ik was blij weer de Nederlandse grens over te gaan.


En net over de grens tijd voor de lunch, inmiddels bijna drie uur. Pannenkoekenrestaurant De Diepen kende ik al van vorig jaar van het Pieterpad waar ik toen ook geluncht heb. Hier weer een ringetje gevraagd van de gemeente Gennep, ringetje 3. Lekker geluncht weer twee Spa rood en mijn waterzak gevuld met een nieuwe voorraad koud water. Grappig, je ziet hier mensen komen met het Pieterpad boekje in de hand en mensen met het Walk of Wisdom boekje.

Vanaf hier is het nog ca. 4,5 km naar Plasmolen waar ik overnacht, iets verder dan Milsbeek maar wel mooi op de route. De route gaat verder over de Sint Jansberg waar het Pieterpad ook loopt. Niet erg om dit voor de derde keer te lopen want het is een prachtig gebied met veel vennen op de berg en veel diepe dalen die vaak prachtig zijn begroeid.


Moet je onderin in het dal kijken, daar groeit een plant die als een groen dekbed over de grond ligt, een prachtig gezicht.


Net in de buurt van dit dal splitst het Pieterpad en de Walk of Wisdom, en loop ik een stuk Sint Jansberg dat ik niet eerder heb gelopen. Weer een bijzonder stuk, links het dal en rechts de berg en naast het pad een stromend klein beekje. Dit pad meandert helemaal door naar Plasmolen. Op een plek kon water onder het pad door stromen, dat water liep in een boomstam, een apart gezicht.


Bij Plasmolen komen wat van die beekjes in een kleine waterval uit. Ik heb me daar even lekker opgefrist met dat koude water en dat onder het toeziend oog van zowaar een pelgrim van de WoW. Een vrouw die gisteren achter mij heeft gelopen maar wel wist van twee andere pelgrims met wie ik gelopen had. Die twee andere vrouwen zaten gisteren iedere keer op de verkeerde route. Dan kwam ik ze weer tegen en wees ze weer de juiste weg. Bij een weiland waar het onduidelijk stond aangegeven hebben ze mij niet gevolgd. Zo kwamen de drie vrouwen samen tot de ontdekking dat ze niet op de weg naar Persingen zaten. En dat hoorde ik vandaag. Ik was ze ook wel kwijt maar dacht dat ze even tijd voor zich zelf maakten. Grappig omdat achteraf te horen.

Nu op naar mijn B&B voor vandaag. Daar goed ontvangen met een biertje in de tuin. Straks even wat eten in Plasmolen waar het barst van de restaurants. Morgen naar Malden waar ik een Vrienden op de Fiets plek heb.