17 maart 2020

Helaas gaat de komende tocht van de Via Francigena, van Vercelli naar Lucca niet door. Het zou onverantwoord zijn nu te gaan. Het is op dit moment ook onmogelijk te pelgrimmeren in heel Europa.
10 maart 2020


Beste pelgrim, lid van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome,

De afgelopen week zijn we door diverse instanties geïnformeerd over de genomen maatregelen en dringende adviezen rondom het coronavirus. Met name natuurlijk voor de situatie in Italië.

Als bestuur vinden we het erg belangrijk dat al onze leden zich goed kunnen voorbereiden op het maken of staken van een tocht naar Italië in deze tijd. Voor je eigen gezondheid en die van je familie en vrienden, maar ook om de situatie in Italië zelf niet tegen te werken. Onze Italiaanse collega verenigingen hebben een oproep verspreid om pas weer te komen pelgrimeren wanneer de situatie verbeterd is. Beweging tussen de steden en dorpen in, wat wij natuurlijk steeds doen, moet zo veel mogelijk beperkt worden. Wij onderschrijven deze oproep van harte.

Over het Coronavirus en hoe te handelen, hebben we sedert een week een bericht op de homepage van onze website staan met links naar relevante expert bronnen. En deze houden we regelmatig bij.

Nu de Italiaanse regering vrijwel het hele noorden van het land heeft afgesloten is in ieder geval pelgrimeren in dat deel van het land onmogelijk. Ook zullen de meeste pelgrimonderkomens, hotels en b&b’s gesloten zijn. Voor andere delen van Italië geldt om daar met terughoudendheid naar toe te gaan. De verwachting is dat het coronavirus zich verder door het land zal verspreiden.

Hoe lang deze situatie zal duren is onbekend. Daarom is het van belang om, voordat je op reis wilt gaan, je goed te oriënteren op de situatie in de landen waar je doorheen reist. Dat geldt dus ook voor België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

En kun je niet naar Italië, dan is een gedegen trainingstrip elders ook de moeite waard, indachtig de slogan: ”Waar ik loop of fiets, is mijn weg”. Kijk voor inspiratie nog eens op onze website.

We wensen jullie veel gezondheid en wijsheid in deze onzeker tijden.

Vriendelijke groet, Roel Kamerling

Voorzitter Bestuur Pelgrimswegen naar Rome


9 maart 2020

ITALIAANSE PILGRIM ROUTEN ZIJN GESLOTEN TOT 3 APRIL
Lieve vriend ~
We kregen dit bericht van de Association of the Way in Italië:

Beste wayfarer, pelgrim vriend
In dit moment van coronavirus-nood hebben jouw keuzes uiteindelijk gevolgen voor anderen. Daarom is uw verantwoordelijkheid bij het volgen van de richtlijnen van het Eerste Ministerieel besluit van 8 maart (art. 3, lid 1, letter c) belangrijk: " Het wordt aanbevolen om het verkeer van personen te beperken tot strikt noodzakelijke zaken ".
Juist omdat je van de weg houdt, moet je vermijden dat je ongewild een besmetting verspreidt die de toegang tot plaatsen gedurende vele maanden (met rampzalige gevolgen voor onze dorpen) in gevaar kan brengen, en de gezondheid van de mensen die daar wonen in gevaar brengen.
Wat te doen: blijf thuis tot 3 april; voor latere data, voordat je vertrekt, wacht op aanwijzingen van de overheid en raadpleeg de sites en sociale kanalen van de deelnemende paden.
Voor alle updates, raadpleeg de website www.salute.gov.it
Hoe de dingen zullen verlopen hangt ook van jou af: ieders samenwerking zal je in staat stellen om zo snel mogelijk terug te keren naar de prachtige Italiaanse paden.
Ultreya!
De paden hebben het getekend:
De weg van hier passeerde Francesco
Weg van St. Benedict
Weg van Sint Franciscus van Paola
Moederlijke manier
Ik loop in het veranderde land
Via van Francesco
Via Romea Germanica
Via Francigena
Via Francigene van Sicilië
Met vleugels aan je voeten
Italië kust aan kust
De verenigingen hebben het ondertekend:
Conbroederschap San Jacopo van Perugia
Way of solidariteit 2020
Mediterraid
Dialoog bruggen
Via Francigena Viterbo-Rome
Doorlopend
Puglia wandelen
We nodigen alle verenigingen van de weg in Italië uit om mee te doen en zich te verspreiden.


24 februari 2020

Bericht van de officile website van de Via Francigena

CORONA VIRUS

Helaas, eerst niet in april naar China i.v.m. het Coronavirus, en nu problemen in Italië. Ik loop twee dagen door Lombardije en kom redelijk in de buurt van de brandhaard , Codogno. Maar duimen dat het hier snel stopt.

De Europese Vereniging van de Via Francigena-manieren verspreidt het EAVF informatie over de voorzorgsmaatregelen die de regio Lombardije op 21 februari 2020 heeft genomen met betrekking tot de Coronavirus-gevallen in het gebied van Lodi, waar enkele personen virus-positief zijn getest.

Er zijn tien Lodi-gemeenten die de regio Lombardije je wil vermijden: Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Terranova dei Passerini, Somaglia, San Fiorano. Uit voorzorg is het daarom raadzaam om niet de twee etappes van de Via Francigena te reizen: 1. Santa Cristina - Orio Litta; 2. Orio Litta - Piacenza, omdat ze in de quarantaineperimeter zijn opgenomen voor de door de gezondheidsautoriteiten voorgestelde voorzorgsmaatregelen. Dit zijn mijn dagen op 10 en 11 april 2020
Let op de volgende voorzorgsmaatregelen om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken:
-    onderhoud van handhygiëne: was uw handen vaak met zeep en water of alcoholische oplossingen;
-    onderhoud van de luchtwegen: niezen of hoesten in een zakdoek of met gebogen elleboog;
-    gebruik een masker en gooi de gebruikte tissues onmiddellijk na gebruik in een gesloten mandje en was je handen;
-    veilige voedselpraktijken: vermijd rauw of onvoldoende gekookt vlees, ongewassen fruit of groenten en ongeopende dranken;
-    vermijd zoveel mogelijk nauw contact met iedereen die symptomen vertoont van ademhalingsziekten zoals hoesten en niezen.
-    We informeren u ook dat iedereen die griepsymptomen en / of ademhalingsproblemen heeft, niet de indicatie is om naar de eerste hulp te gaan, maar rechtstreeks contact op te nemen             met het 112-nummer, die elke situatie zal evalueren en een specifiek protocol voor transport naar de zorginstellingen in opladen of eventueel uitvoeren van de nodige tests.

De president van de regio, Attilio Fontana, onderstreepte dat "de regionale coördinatietabel altijd open is, we staan klaar om te reageren op elke mogelijkheid. We hebben maatregelen genomen die niet moeten worden opgevat als iets dat kan beangstigen, maar als iets dat de epidemie".
"De maatregelen die we nemen - vervolgde de president - zijn het enige middel om de verspreiding van de infectie te voorkomen en moeten niet worden gezien als iets dramatisch en verontrustends. Het is aangetoond dat dit systeem op een permanente manier bijdraagt aan het blokkeren van de verspreiding. We moeten niet de paniek verspreiden, echter, de maatregelen, die we na de ontmoeting met minister Speranza opnieuw zullen kunnen evalueren, zijn fundamenteel voor het welzijn van de gemeenschap ".