Dag 10, Eindhoven naar Vessem

Ik merk wel dat deze training werkt, het lopen gaat vandaag weer perfect. Dan nog wel een paar keer een training van meerdere dagen achter elkaar. Het Kloosterpad heeft nog 5 etappes die ik kan lopen en dan is dat pad afgerond. Dat ga ik weer even plannen. Vanaf maandag kan ik me ook weer inschrijven voor de Vierdaagse Nijmegen, eindelijk weer (mits er niets fout gaat) Inmiddels heb ik mijn canping besproken, daar was vorige week een run op. Wel een andere camping want mijn geliefde camping werd mij wat te commercieel. Nu ziet ik op een camping in Groesbeek zelf, camping de Lubert, dichter bij Nijmegen.

Maar nu de dag van Eindhoven naar Vessem. Ik heb nu Eindhoven van Noord tot Zuid doorgelopen, je leert zo'n stad dan altijd wat beter kennen dan in de auto. Eindhoven is een stad met een moderne structuur, heel veel erfgoed vanuit de middeleeuwen zie je niet. Eindhoven maakte in de eerste helft en het midden van de twintigste eeuw een explosieve groei door. Allesbepalend voor deze ontwikkeling was de groei van het Philips-concern. Inmiddels is Eindhoven de 5de grote stad van Nederland. Eindhoven ontstond in een moerasdelta van vijf riviertjes: de Dommel, de Gender, de Laak, de Tongelreep en de Rungraaf, en dat heb ik gisteren gemerkt, dat moeras. Eindhoven kreeg al in 1242 stadsrechten, was een ommuurde nederzetting en had een middeleeuwese kerk, daar is allemaal niets meer van te zien. Het is zeker geen Utrecht of Amsterdam.

Mijn dag begon droog in het centrum van de stad. al snel kwam ik bij het stadhuis en het van Abbemuseum. Daar loopt weer de Dommel die ik als leidraad had om de stad zuidelijk uit te komen.


Lang de Dommel, die ontspringt in Belgie en uitmondt in de Maas bij Den Bosch, leid het pad naar de snelwegen rond Eindhoven. Je loopt achter de Hogh Tech Campus van Eidhoven. Het lawaai van de snelwegen wordt steeds hoorbaarder. Het is een indrukwekkend gezicht om onder de vele flyovers van knooppunt de Hogt door te lopen.


Ik loop nog lang langs de snelweg richting Eersel (B) met aan de andere zijde het indrukwekkende complex van ASML, wat is dat groot geworden. Onder de snelweg door en onderlangs Veldhoven kom ik aan bij het plaatsje Zandoerle wat ook bij Veldhoven hoort. Zandoerle heeft een brink van gras met bomen voor de vroegere veemarkt. Aan de Brink ligt de kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand. In de 13e eeuw stond hier al een kapel. Deze dateert van 1807.Het is vandaag wel wat regenachtig, niet hard, maar je wordt er wel nat van. de route gaat verder naar de gehuchten Toterfout en Halve Mijl, de bossen hiertussen staan bekend om de vele prehistorische grafheuvels uit de bronstijd. Veel aandacht wordt er niet aan besteed lijkt mij, er staan wat stoffige verwijzings bordjes met "Grafheuvels" en een aantal heuvels zijn omringd met houten palen.


Daarna over zandwegen verder naar Vessem met de Lambertuskerk en het Kafarnaüm, de pelgrimsherberg. In Vessem ben ik ook geweest met het lopen van het Pelgrimspad, een klein stuk van de route was hetzelfde. Met onderstaande link kom je op de pagina van dat bezoek en beschrijving.

/blog-pelgrimspad/dag-14-middelbeers-naar-riethovenHieronder nog foto's van nu van de Lambertuskerk en het Kafarnaüm, de pelgrimsherberg. De herberg wordt nu uitgebreid lijkt het.Vanaf hier ben ik met het openbaar vervoer naar Huis gegaan, met de buurtbus naar Veldhoven, met de bus naar station Eindhoven, met de trein naar Utrecht en met de tram naar Nieuwegein, reistijd 2 uur en 39 minuten. Niet echt vervelend hoor, in de buurtbus heb ik de hele rit een busje voor mij alleen gehad.

Wanneer de overige 5 dagen weet ik nog niet even zien wanneer ik dat kan plannen. Dank weer voor de reacties.