Dag 7, Hardinxveld-Giessendam naar Gorinchem,

24-02-2021

De laatste wandeldag op het Pelgrimspad van deze serie. Margreet van B&B de Giessenhoeve had vanmorgen een heerlijk uitgebreid ontbijt gemaakt, van alles erop en eraan. Goed geslapen en weer met goede moed op stap. Op zoek naar de komende belevenissen op dit Pelgrimspad. De zon scheen al lekker, nog wel een fris windje maar het was zonning in Hardinxvel-Giessendam.


Net voor de spoorwegovergang ga je een smal pad naast het spoor op, je krijgt dan een route met tuintjes en heel veel zomeroptrekjes langs de Wijde Giessen, een breed water wat in de Nieuwe Merwerde uitkomt. het beginstuk is iets minder, daar zat wat oude industrie maar verderop is het prachtig. Een mooi groen pad met ook aan twee zijden water met de mooiste optrekjes. En gelukkig weer een pelgrimsteken, het Pelgrimsbankje.


Weinig tot geen ontmoeteingen vandaag, ondanks het mooie weer was deze woensdag geen drukke wandeldag. Aan het eind van dit pad, ca. 3 km, kom je aan bij weer de betuwespoorlijn en de lokale spoorlijn. In de verte hoor je het geluid van de snelweg A 15 van Gorinchem naar Ridderkerk. Ik heb dagen gehad met alleen het geluid van de weidevogels maar dat is nu over, wat een herrie hier van de spoorlijnen en de snelweg en later ook nog van de scheepvaart op de Boven Merwede. Hier wonen, is het nooit stil???? Als je de spoorlijn, de snelweg en het kanaal van Steenenhoek over bent gegaan kom je aan in Boven-Hardinxveld. Redelijk snel sla je linksaf en hoe heet die weg? De Tiendweg. Ja weer een pad tussen twee wateren en recht toe recht aan over ca 2 km. Dit pad is wel anders dan de andere Tiendpaden of wegen die ik heb gelopen. Het is breed en redelijk verhard.


Het pad eindigt net voor de dijk van de Boven-Merwede in een pad van 1 meter breed met trappen de dijk op tussen twee huizen door. Als je op de dijk staat zie je voor je het natuurgebied De Avelingen. Het gebied is door de werking van eb en vloed opgeslibd met nu grasland, bos en riet. Een gedeelte van dit gebied heeft echt onder water gestaan bij de hoge waterstand van laatst. Dat kun je zien aan het rondslingerende riet dat precies is blijven liggen op de waterrand. je loopt over een dijkje die goed beloopbaar is maar ga je van dat dijkje af dan loop je in het water. Tegen het eind van de route moest ik ook anders lopen omdat er nog een stuk land onder water stond. Het is wel een prachtig gebied met weer veel kolganzen.


Maar..... als je bij de Boven-Merwede aankomt dan zie je in de verte de contouren van Gorinchem liggen, de bekende boogbrug over de rivier.


Het lijkt dichtbij, maar Gonrinchem is nog bijna 6 km lopen. Uiteindelijk kom je weer op de dijk uit bij het kanaal van Steenenhoek. Dit kanaal is in 1818 gegraven om de afwatering van de Linge te verbeteren. Over het kanaal heen gaat de route verder over een dijk, langs dit kanaal tot aan Gorinchem, even doorstappen en geen andere wandelaars ontmoet. Je loopt achter saaie industriehallen. Op de dijk toch wel wat natuurschoon zoals Kolganzen en een paar vreemde eenden, groen en wit.


Aan het eind loop je Gorinchem in en ben je direct bij het station. Hier vetrok mijn bus richting Nieuwegein. Het eerder door mij gelopen Waterliniepad loopt ook dwars door Gorinchem heen, die mooie stad heb ik al twee keer bewonderd. Voor nu even genoeg, weer ca. 80 km verder op het Pelgrimspad.

De volgende keer start ik in Gorinchem, met de veerboot de Merwede over naar Woudrichem. Mijn plan is dan om in 4 dagen naar Den Bosch te lopen. Mijn ervaringen op het Pelgrimspad zijn goed, mooie routes. Er zitten altijd wat stukken bij die minder zijn maar dat is bij alle Pelgrimsroutes en LAW paden. Je aflaat moet je verdienen. Ik heb alleen de aflaat van de Camino Santiago en die van Rome staat op de planning. Geen nijmeegse Vierdaagse dit jaar, in die week ga ik de Walk of Wisdom lopen, een Pelgrimsroute van 139 km rond Nijmegen.