Dag 9, Aarle Rixtel naar Eindhoven

Ik merk dat de kop afbeelding op telefoon niet goed naar voren komt dat komt omdat ik iets anders gedaan heb dan gebruikelijk, ik moet dit even aanpassen maar dat kan ik pas thuis. Ik kan er wel een tweede afbeelding bij zetten die wel goed is op alle apparaten.

Maar vandaag weer op pad voor een lange etappe naar Eindhoven, lekker ontbeten bij de Brabantse kluis, rugzak achterop en daar gaan we weer. Na een half uur lopen kwam ik pas bij de plaats Aarle-Rixtel aan, die ligt niet naast het klooster.Aarle-Rixtel. Is een mooi plaatsje echt Brabants. Vergane glorie in de kloosters hier, want je hebt daar huize Angela en het voormalig klooster onze Lieve vrouwe visitatie. Beiden zijn niet meer als klooster in gebruik. Naast huis Angela staat de onze Lieve vrouwe presentatie kerk met de deuren wijd open. Eerst loop ik nog door het Biggenbos. Waarom die naam????


In aarle-Rixtel kom ik eerst langs een oude klokkengieterij. Nu zitten we allemaal bedrijven in waaronder twee brouwerijen en de distilleerderij. Aarle-Rixtel ligt overigens aan de Aa een meanderend riviertje. De naam Aarle zal daar wel mee te maken hebben.

Hier onder een foto van de onze Lieve vrouwe presentatie kerk. Ik had er nog nooit van gehoord, maar deze kerk is een zogenaamde waterstaatskerk.In 1798 werd het katholicisme weer toegestaan, de katholieken in Aarle-Rixtel hadden geen kerk meer en nieuwe kerken moesten gebouwd worden met goedkeuring van het Ministerie van Waterstaat vandaar de naam waterstaatskerk. Tussen Huize Angela en de kerk staat een standbeeld van Eustachius van Lieshout, zo te zien een oud priester.


Van het voormalige klooster onze Lieve vrouw visitatie heb ik geen foto gemaakt. Het gebouw ziet er ook niet geweldig uit. Wat er mooi uitziet is een soort brink voor het klooster met huisjes in het rond gebouwd het lijkt wel op een hofje.


Na Aarle-Rixtel loop ik door de weilanden en kom ik uit bij kasteel Croy. Een prachtig kasteel volledig in gebruik door allerlei bedrijven maar het is een plaatje. Van dit kasteel niet bekend wanneer het gebouwd is. Wat wel bekend is dat in 1477 Rutger van Erp de grond verkoopt aan Jacob van kooi, lid van de beroemde familie van kooi en van adel.


Dus toch gaat verder door een natuurgebied, dus Geeneinscheheide. Een mooi gebied maar wel in de bomen kap periode. Meestal is dat een voorbode van slechte paden. Het laatste stuk van dit gebied is voor de wijk geluidjes. Overal in het bos grote vila's, automatische hekken, bewaking, etcetera, onvoorstelbaar hoeveel van deze huizen hier staan. De bossen behoren bij de gemeente Helmond maar de huizen staan dichterbij Nuenen.Verderop kom ik bij Nederwetten, een oud plaatsje uit ca. 1300. Je had hier in de omgeving priorij van Hooijdonk. Door de priorij is de Kerk van Nederwetten gebouwd in 1442. In 1648 werd de kerk protestants. De kerk is ook nog even gebruikt als raadhuis, maar in 1899 afgebroken. De toren is blijven staan om de klokken te kunnen luiden. Dat lukt nu niet meer zelfs de spits is van de toren gewaaid. In het huidige Nederwetten staat nu een grote katholieke kerk met klokken.


Na deze toren begint het avontuur richting Eindhoven. Met het Pelgrimspad liep ik ook onder Eindhoven, je merkt dat rond Eindhoven het erg nat is. En dat was het ook vandaag modder, modder en modder. De paarden op de foto hierboven hebben daar al last van ook zij zal af en toe tot aan hun knieën in de modder.Ik heb mijn schoenen van binnen, gelukkig droog gehouden, en ik was blij dat ik de bebouwing van Eindhoven zag. Vanaf dat punt ging de route af en toe nog door het drassige gebied maar dat heb ik vermeden, ik ben er over een mooi geasfalteerd fietspad gelopen.

ik loop Eindhoven vanaf de Noord Oost kant binnen, het is nog een aardige tippel naar het centrum van de stad. Ik loop dwars over het universiteitsterrein en kom uiteindelijk uit bij het station. Net voor het station stroomt het riviertje de Dommel. Aan de kracht van het stromende water zie je dat het flink wat water te verwerken heeft.


Door de binnenstad op zoek naar een slaapplaats. Morgen de laatste wandeldag van deze serie naar Vessem.