Dag 16, Montefiascone naar Viterbo

28 april 2022

Gisterenavond nog even natuurlijk een lekker restaurantje opgezocht. Bij het eten wilde ik graag de wijn van Est! Est!! Est!!!. Gisteren schreef ik over deze wijn met het verhaal van bisschop Fuggert. De wijn is alleen in witte wijn verkrijgbaar, ondanks dat als Je de fles ziet denk je dat het rode wijn is. Ik heb een glas genomen en gevraagd of ik even het etiket mocht fotograferen. Het klopt allemaal precies met het verhaal over de bisschop die op de fles nu kardinaal heet. En waar ik ook achter kwam is dat achter iedere Est eerst een uitroepteken moet en daarna twee respectievelijk drie. De wijn was zeker niet verkeerd, lekker.


Vanmorgen bij het ontbijt kwam ik de andere Engelse vrouw tegen waarmee ik niet zoveel contact mee heb, zij herkende mij wel, zij wist mij ook te vertellen dat Petra de andere Engelse vrouw en dag achter ons loopt. Naast mij zat een Iers echtpaar, zij beginnen vandaag met lopen en gaan naar Rome. Zij kiezen ervoor om maar een paar dagen te lopen.

Het wordt tijd om weer op pad te gaan de tocht is vandaag niet zo heel ver. Eerst klim ik weer de berg op naar de Torra met het paleis van de pauzen. Daarvoor moet ik eerst weer de trap opklimmen en kom ik in een mooi park met een mooi uitzicht over de vlakte richting Viterbo. Viterbo kun je in de verte zien liggen, als je het weet. Het is maar 19 km. De route gaat eerst stijl omlaag, voorzichtig lopen om de knieën heel te houden. En natuurlijk even weer terug gekeken van waar ik vandaan kwam.
Je ziet hier hoe mooi blauw de lucht is vandaag. Er staat wel een iets hardere wind maar goed wandelweer. Niet veel verder gaat de route over op een minstens 1500 jaar oude weg. Dan denk je een klein stukje, nee dit gaat een paar kilometer lang door. Als ze in Nederland een stukje weg vinden uit de Romeinse tijd zijn we ontzettend blij, maar hier in het land van de Romeinen liggen die wegen er gewoon en worden zelfs gebruikt. Ik heb er een aantal in een collage gezet. Ik heb zoveel foto's genomen, eigenlijk teveel. Het is wat, dat je op een wegloop 1500 jaar geleden ook al mensen liepen.


Af en toe is er wel een stukje van die weg weg, waarschijnlijk in de loop der tijd hebben mensen stenen nodig gehad en die daar weggehaald. Waar deze weg stopt en krijgen we weer de bekende grindwegen, weer een beetje omhoog uitkomend bij een bankje.

In de verte zag ik al het wat oudere Italiaanse echtpaar lopen. Bij het bankje kwamen we elkaar echt tegen. Een leuk moment van ontmoeting omdat we het vandaag hun laatste wandeldag is. Hij trakteerde op paaseitjes. Jan maakte de opmerking dat ik elke keer over oudere mensen schrijf en wees me erop even naar mezelf te kijken. Voor de zekerheid heb ik maar even naar leeftijd gevraagd hij is 79 en zij is 76 jaar. Toch echt wel wat ouder. Ze hebben toch maar even zeven dagen gelopen, ruim 130 km, gewoon dezelfde route als ik ook heb gelopen, ik heb ze dan ook terecht compliment gemaakt dat het geweldig is dat je dat op die leeftijd nog kan. Het grootste probleem wat zij hadden zij de knieën. Met het afscheid nemen heb ik nog even gevraagd of ik ze ook op de foto mag zetten. En Jan, jij met je bijna 76 zou dit toch ook kunnen?


Het zou vandaag de mooiste dagtocht van de Via Francigena worden. Tot dit moment wel, maar daarna was het gewoon een saaie tocht. Over lange rechte grindwegen, wel langs mooie velden vol met klaprozen en langs Mariabeelden vol gehangen met rozenkransen.
De grootste afleiding was een parkeerplaats vol met auto's en een aantal campers. Wat is hier aan de hand? Hier is de "Terme del Bagnaccio Viterbo" een kalkhoudende thermale warm waterbron. Het is een private bron?? wat je ook wel kan merken, het ziet er allemaal wat eenvoudig uit, er zijn allemaal mooie bakken met het thermaal water. Ik wilde wel even binnenkijken in het park, ik liep langs de entree deur, nou met een rugzak op dan word ik niet tegenhouden, maar er kwam gelijk iemand naar buiten, hé hé wat wil je? Ik zou wel koffie willen. Dat was geen probleem ik mag wel koffie uit de automaat gaan halen want meer was er niet. (Heb ik ook niet gedaan, wel een flesje water) Maar ik heb toch mooi even een foto gemaakt van de mensen in het bad. Het schijnt erg gewild te zijn want het was erg druk.


Na nog lang doorlopen over grindwegen kom ik onder de snelweg door net voor Viterbo. In de tunnel onder de snelweg aan beide zijden begroetingen voor de pelgrims.Viterbo is een grote plaats. Het eerste gedeelte na de snelweg gaat allemaal over nieuw aangelegde wegen met links grote commerciële centra's. Als je die voorbij bent dan zie je rechts een soort fabriek. Dat is geen fabriek, dat is een onderdeel van een hele grote begraafplaats dat is de plek voor de urnen, het "cimetro di Viterbo". Er staan wel vier of vijf van die hallen.Voor de verschillende entrees van de begraafplaats, staan allemaal bloemenstalletjes, ik denk wel een stuk of zes. Je kan hier bloemen kopen en die bij het graf van je bekende gaan zetten. Ook een wagen met grote potten waar bloemen in kunnen. Buiten het kerkhof is het gewoon een commercieel toko'tje.

En uiteindelijk kom ik met druk verkeer naast mij, eindelijk pas bij de oude stad Viterbo. Ook deze stad is bekend als verblijfplaats van pauzen. Hier kwamen in de 15e eeuw de kardinalen bijeen om een nieuwe paus uit hun midden te kiezen. Dit is wat nu nog steeds gebeurd in de sixtijnse kapel, maar hier begonnen is.

De oude stad is ommuurt en negen poorten geven toegang tot de stad. Ik heb mijn slaapplek weer binnen de muren gevonden.

Viterbo is bekend om zijn warmwaterbronnen, die werden al door de Romeinen gebruikt en die wisten de bronnen om te vormen tot een ware wellness cultuur. Goed voor lichaam, geest en ziel. Vanaf de 13e eeuw werden de bronnen pas voor therapeutische doeleinden gebruikt. Dante de dichter heeft in de 14e eeuw al een bezoek aan de thermen gebracht en over geschreven in zijn goddelijke komedie, La Divina Commedia. Ook Michelangelo schijnt deze bonnen verschillende keren bezocht te hebben er zijn prenten van hem bekend waar de bronnen opstaan.


Vanmiddag nog even rond gebanjerd in het oude stadsdeel, wat een geweldige middeleeuwse ervaring is dat. Echt een prachtige stad en doet ook erg gezellig aan. Ik heb heel veel foto's gemaakt. Bij het pauselijkpalwis mijn stempel voor het paspoort gehaald. Daar waren niet de wereld jongerendagen aan de gang maar ik denk de Viterbo jongerendagen. Aangemoedigd en opgezweept door geestelijken die er ook volop omheen staan.Van mijn middeleeuwse ervaring heb ik weer een collage gemaakt.


Morgen gaat de tocht naar het Vetralla. Ook een stad bewoond door de Etrusken. Het weer lijkt morgen hetzelfde te zijn als vandaag zonnig en lekker wandelweer.