Dag 11, Vught naar den Bosch, 8-03-2021

Alweer de laatste dag van deze serie van 4 dagen op het Pelgrimspad. Het eerste deel van Amsterdam naar Den Bosch zit erop. Ik vond het een mooie route, geen spijt dat ik deze ook ben gaan lopen. Nu op voor het tweede deel van Den Bosch naar Maastricht of Visé. Vanmorgen in mijn knusse huisje het ontbijt van Yolanda gehad, ook dat was weer goed. Vandaag niet zoveel zon maar de temperatuur is hoger en er is geen wind. Als je B&B verlaat kom je langs een wens van Yolanda. "graag strooi vandaag wat extra liefde op je pad" Dat is een goed begin van deze dag. Dank je wel Yolanda!


Weer even op de route komen bij de punt van de plas "De IJzeren Man" daar pak ik de route weer op. De route gaat over een militair oefenterrein met een kazerne, de streng beveiligde gevangenis van Vught en kamp Vught. Wel door een prachtig natuurgebied. " De Vughtse Heide". Al redelijk snel loop je langs 3 Lunetten.

Een lunet is een klein vestingwerk als onderdeel van een grotere linie. De Vughtse lunetten is een verzameling van acht verdedigingswerken rondom Vught. De lunetten werden gebouwd tussen 1844 en 1848 als voorposten voor Fort Isabella vanuit defensiepolitiek van koning Willem II. Deze defensiepolitiek werd binnen twintig jaar na voltooiing van de lunetten weer gestopt.

De middelste overgebleven lunet heeft een verschrikkelijke geschiedenis, daar zijn in 1944 en 1945 als onderdeel van concentratiekamp Vught 326 mensen om het leven gebracht. Op de plek van de fusilladeplaats is in 1946 een monument onthult door koningin Wilhelmina. Het is een indrukwekkende plek.


Ik ben ook nog even gelopen naar de herdenkingsplaats van het voormalige concentratiekamp, kamp Vught. Er staan 3 wachttorens en nog een paar oude gebouwen, dat rond twee hekken met daartussen een gracht. Strak achter deze plek staat de gevangenis van Vught, met daaromheen een hoge muur can ca. 5 meter. Een raar gezicht op zo'n gedenkplaats.


Na deze historische punten gaat de tocht verder langs het Drongelse Kanaal richting fort Isabella, fort Isabella is rond 1618 aangelegd toen Den Bosch in Spaanse handen was. in 1914 is alles gesloopt behalve de toegangspoort waar later in 1703 een huisje op is gebouwd. In 1917 werd er een kazerne gebouwd op die plek voor het beroemde regiment Wielrijders die er tot 1940 daar hun kazerne hadden. Nu is het een moeras van veel kleine bedrijfjes, horeca en worden op dit moment een aantal gebouwen getransformeerd naar appartementen, met zelfs wat nieuwbouw erbij. Het was nu ook een grote bouwput. Maar de oude poort met het huisje kon ik op de foto zetten. Zelfs vanaf twee kanten.


De brem bloeit !!


Na het verlaten van dit fort klim je verderop over een hoge brug over een drukke weg en de spoorlijn en loop je richting en langs De Dommel die dwars door Den Bosch stroomt. Aan de Dommel staat zie je de contouren van Den Bosch met de Sint Jans kathedraal. Net als onze domtoren in Utrecht staat ook de toren van de kathedraal in de steigers.


De route gaat verder langs de Dommel over de vestingsmuren van Den Bosch. Rechts van je zie je een mooi natuurgebied liggen, zo pal tegen Den Bosch aan. Het is de Bossche Broek een gebied dat als overloop dient bij hoog water in de Dommel of de Aa. Als je aan deze rand van Den Bosch woont heb je altijd een mooi vrijblijvend uitzicht. Na een behoorlijk stuk langs de vestingsmuren loop je uiteindelijk de stad in en ben je snel op het plein de Parade bij de Sint Jan. Het is maandag morgen ca. 11:30, heel rustig. Natuurlijk mede doordat alle winkels en terrasjes t.g.v. Corona gesloten zijn.


En dan natuurlijk even een kaarsje aansteken bij de Zoete Lieve Vrouw in de kapel van de Sint Jan, daar nog even wat rond gelopen. Dit was geen nieuwe plek voor mij, ik heb hier eerder een rondleiding gehad op een ledendag van de organisatie "Pelgrimsroute naar Rome" en ben er een jaar terug nog met Adie geweest. Op het priesterkoor zie je de parasol staan, het kenmerk van iedere Basiliek.


Den Bosch is een mooie stad met vooral die gezichten op de Dieze die door Den Bosch stroomt. Ik heb daar nog nooit een rondvaart gehad, dat moet er nog eens van komen.


Ben inmiddels bijna bij het station, maar ik moet eerst op advies van mijn tante Truus langs bakker de Groot voor de enige echte Bossche bollen, die heb ik gekocht en met beleid meegenomen naar Nieuwegein. Nu nog even bij mijn tante langs om haar er ook een te geven. Het zit er weer even op maar ik kijk nu al uit naar het vervolg.