Dag 12, Den Bosch naar Haaren, 21-03-2021

Vanmorgen eerst nog lekker thuis ontbeten en om kwart voor tien op stap om in Den Bosch te komen. De Tram was ruim 7 minuten te vroeg vertrokken en de volgende gaat pas een half uur later, in dit geval 37 minuten, dat is effe bale. Gelukkig heeft Adie mij naar het station gebracht en had ik mijn geplande trein. Om 10 over 11 stond ik op het stationsplein van Den Bosch.


Ik ben begonnen aan het tweede deel van het Pelgrimspad, dit keer van Den Bosch naar Heeze, weer in vier dagen. Vandaag is Haaren het doel om te halen. Helaas geen zon vandaag, in het begin van de route was het aangenaam, maar later ging het harder waaien en werd het wat fris. De wind gaat morgen draaien van Noord naar Noord-West en daarna naar Zuid-West, de temperatuur gaat oplopen het wordt beter.

Het is wat vreemd maar de eerste 9 km heb ik de laatste keer gelopen maar dan in de andere richting, ben wel verbaasd dat het waarschijnlijk niet mogelijk is een andere route te maken. Maar ik weet dat er mooie stukken in zitten die altijd de moeite waard zijn. Ik ben ook weer door Den Bosch gelopen, het zijn zulke mooie straatjes met de Dieze meanderend door Den Bosch. Bij de basiliek ben ik wat anders gelopen om een ander stukje Den Bosch te zien. Hieronder dan ook de andere zijde van de Sint-Jan Basiliek.


Daarna richting de stadswallen van Den Bosch om weer op mijn route te komen, Den Bosch wordt goed beschermd, de kanonnen staan gericht op de vijand.


Nu verder lopen richting fort Isabella, weer langs het Drongelse afwatering kanaal en weer langs de Vughtse Lunetten van en bij voormalig kamp Vught. (Vandaag was de herdenking 70 jaar Molukken in Nederland, daat heb ik daar niets van meegekregen). Uiteindelijk kom ik aan vlak bij de plas De IJzeren Man en gaat de route een nieuwe kant op. De bewegwijzering, de rood-witte LAW strepen, wordt ineens geweldig goed weer gegeven en daarnaast is vanaf dit punt concurrentie van de Sint Jacobsroute naar Santiago de Compostella. Die tekens staan nog vaker aangegeven dan de rood-witte strepen.


Inmiddels merk je wel dat je in een katholieker stuk van Nederland bent aangekomen, op de route meer uitingen van Maria verering, een mooi schuurtje voor hooiopslag en op de kop een mooi Mariabeeld, let op de Jacobsschelp in de hoek, Iets verder een hoeve met de naam Antonius hoeve met ook een mooi Mariabeeld in de gevel, opvallend gele hekken met de naam Kapellebos. Of er een kapel is is mij niet bekend.
In de omschrijving van de route staat dan het volgende:

Tussen Esch en Haaren gaat de route over een mooie onverharde weg door de hooilanden van de Essche Stroom. Rondom de Escche Stroom bruit het van de activiteiten. Waterschap de Dommel werkt aan de bescherming van hoog water, het verbeteren van de waterkwaliteit, natuurontwikkeling en extra recreatie activiteiten.

Die onverharde weg was vandaag een racebaan voor quads en crossmotoren, zand hoog opspuitend, onverharde weg mul gereden, stank en herrie. Onvoorstelbaar dat dit in dit natuur ontwikkeling gebied kan. Gelukkig is er af een toe een bankje waar je op de tribune kan zitten. Na dit pad van ca.4 km kom je bijna in Haaren, de eindbestemming van vandaag. Ik zit dit keer bij Truus die achter haar mooie huis een oude deel heeft omgebouwd tot een mooie B&B. Ze ontvangt veel wandelaars van het Pelgrimspad.

Conclusie van de dag, het nieuwe deel van vandaag niet spectaculair, helaas weinig ontmoetingen maar weer een nieuw stuk Nederland ontdekt. Gelukkig herinnert de Jacobsschelp je aan het doel, een pelgrim mag soms best eens afzien.


Morgen gaat de route naar Middelbeers, maar overnacht ik in Oostelbeers. Hopende op beter weer en geen quads.