Dag 21, Spaubeek naar Voerendaal, 31 mei 2021

De laatste 3 dagen gepland van het Pelgrimspad, niet dat die dagen geteld zijn maar dan zitten alle etappes er op. Ik zou nog door kunnen gaan naar Visé, maar Maastricht is voor mij een mooi eindpunt. Dit keer op een iets andere wijze, waarbij ik normaal van overnachtingsplek naar overnachtingsplek loop heb ik nu gekozen voor alles vanuit één plek te doen. Ik zit nu op een camping in Schin op Geul. Een echt kleine tent heb ik niet dus ik heb mijn hele hebben en houwen bij me. Auto, fiets, tent en wat niet meer. Vanuit Schin op Geul kan ik met de trein komen waar ik wil. Vandaag met de trein naar Spaubeek, gelopen tot Voerendaal en weer terug met de trein naar Schin op Geul.. Ik had dit een paar weken geleden bedacht, boeken van overnachtingen ging moeizaam of was erg prijzig. Maar wie had kunnen denken wat een prachtig weer het nu is.

Hieronder even een blijk om mijn stekje voor 4 nachten.


Vandaag alles klaar voor de tocht, even wat wennen want ik heb mijn kleine dagrugzak bij me, dat is een voordeel met dragen en gewicht maar als je alles moet overpakken blijkt dat je wat kan vergeten. Ik ben mijn hoedje vergeten tegen de zon en dat is essentieel met dit weer. Ik moest met de trein een overstap doen in Heerlen, ben even de stad ingelopen waar bijna alles dicht zat op maandagmorgen. Maar gelukkig was de HEMA open en die hadden een petje, gekocht en weer terug naar het station. Ik was nog nooit in Heerlen geweest maar wat ligt dat station mooi. Als je vanuit de stad komt aanlopen zie je dit, het Maankwartier genoemd. Op het dak staat een astronomisch uurwerk. Oud en nieuw met elkaar verweven, prachtig. Onder de poort door zie je het station.


Mooi om gezien te hebben maar ik ben onderweg naar Spaubeek om 16 km van het Pelgrimspad te lopen. Aangekomen op het station van Spaubeek weet ik de weg al weer, ik loop hier nu voor de derde keer, twee maal Pieterpad en het Pelgrimspad. Weer over de holle weg helemaal uitgsleten door het water. Wat mij opvalt is dat het na een lange natte moeson periode weer overal droog is, geen plassen geen modder, zo snel gaat dat. De Holle weg is een natuurverschijnsel, met hevige regen is het meer een beek die het pad steeds holler maakt, zie de uitleg hieronder.


Net voorbij dit holle pad kom je op een hoogvlakte, daar splits zich het Pelgrimspad van het Pieterpad af. Even verder zit een echtpaar op een bankje, beiden met een E-Bike. Raak met ze aan de praat en geef aan dat ik het Pelgrimspad loop. Zij zijn controleurs en herstellers van de aanwijzingen van de route van het Pelgrimspad. Wat is toeval? Zij hebben in hun jonge leven erg veel gelopen, het Pelgrimspad al in 1997. Nu het lopen wat minder gaat vinden ze dit een leuke klus. Met rood witte stickers en plaatjes die je kan vastschroeven controleren zij een deel van het pad en passen zonodig de bewegwijzering aan. Ze haalden mij telkens in en zijn mij gevolgd tot voorbij Nuth.


Ik kom langs allerlei plaatsjes waar ik nog nooit van heb gehooird; Hunecum, Wijnadsrade, Swier, Weustenrade, Retersbeek, enz. Maar het pad is erg mooi, het gaat behoorlijk heuvel op en heuvel af. Met mijn petje van de Hema op kan ik de zon trotseren. In Wijnadsrade loop je ongemerkt achter kasteel Wijnadsrade langs, vanaf het pad is het ook niet goed te zien. Als je van verder komt aanlopen zie je een mooie hoeve die voor het kasteel staat. Bij Swier kom je aanlopen bij een molen die weer een mooi kiekje oplevert.


Aan weerszijden van de Molenweg in Swier zijn resten van Romeinse nederzettingen gevonden. Dichtbij Swier lag de Heerweg Keulen-Heerlen-Maastricht.

Wat het weer meebrengt is dat de boeren actief zijn geworden met maaien van het gras en het drogen en opladen. Overal beleef je de geur van vers gemaaid gras en later hooi. De tractoren rijden af en aan.Het is eindelijk droog, hooitijd.


De route gaat weer over prachtige paden. Persoonlijk vind ik dit deel van de route mooier dan het Pieterpad, van beide is het eindpunt Maastricht maar met het Pelgrimspad beleef je meer het echte Limburg met heuvels en dalen.
Ik heb een collage gemaakt van de vele tekens van het Katholieke leven in Limburg. Het wiite vierkante kapelletje Is pas 20 jaar oud, de kosten zijn ingezameld door de verschillende biuurtschappen, het bestaat nog. en let op het kruisbeeld wat ingeklemd wordt door de boom.


In Voerendaal aangekomen en de trein naar Schin op Geul genomen, twee haltes. Morgen weer met de trein naar Voerendaal en dan via Ubachsberg en Gulpen naar Schin op Geul. In Wijlre loop ik langs de Brand Brouwerij!!!!. Morgen weer volop zon en 24 graden, top.