Dag 8, Gorinchem naar Aalst, 5-03-2021

Weer 4 dagen genieten van het Pelgrimspad, in 4 dagen van Gorinchem naar Den Bosch. Vandaag met de bus naar Gorinchem op weg naar de veerpont naar Woudrichem. Die vaart maar 1 keer per uur, even goed plannen. In de bus van Nieuwegein naar Gorinchem was ik de enige passagier, en op de boot waren maar 3 passagiers.

Het is vandaag een zonnige dag, wel wat winderig en maar 7 graden. In de schaduw was het best fris. Laagjes kleding dat werkt. Het gezicht op de rivier, waar ik even moest wachten op de boot is prachtig.


Gorinchem heb ik niet speciaal bekeken, dat had ik al gedaan met het lopen van het Waterlinie pad. Dit stuk heb ik in Juli 2020 gelopen. Ook in Woudrichem was ik met het waterliniepad, de route vanaf Woudrichem tot aan de afgedamde Maas 7,6 km heb ik toen ook gelopen maar dan in de andere richting. Gorinchem en Woudrichem zijn en blijven twee mooie oude vestingstadjes. En ook in Woudrichem scheen de zon. Met zicht op de Gotische Kruiskerk die plaatselijk de bijnaam "Mosterdpot" heeft, die aanvankelijk na de reformatie katholiek bleef, wat in 1572 toch een hervormde kerk werd.


Bij de Wilhelmina of Andelse sluis is de Maas afgedampt, de Maas en de Waal zijn hier van elkaar gescheiden in 1904, deze mooie gedenksteen aan dat feit is daar de getuige van.


Voorbij het gehucht Poederoijensehoek (wat een naam!) kom je bij een pad dat langdurig afgesloten is, het was handig als hier een omleiding bij stond, helaas niet. Turend op mijn telefoon zelf het alternatief bedacht waarbij ik geen meter om hoefde te lopen.


Na door de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard te hebben gelopen loop ik nu in de Bommelerwaard, het gebied tussen Maas en Waal. De rivierenloop is hier ooit veranderd en het bleef daardoor een gebied met overstromingen. Er zijn veel extra dijken aangelegd om stukken land te beschermen tegen het water, een voorbeeld is de Meidijk waar een groot deel van de route over loopt. Een dijk met aan twee kanten dijkhuizen, vreemd gezicht. De dijk langs de Waal is verbreed en versterkt, met name bij Brakel zijn daar voor heel veel oude woningen gesloopt.

In Brakel wilde ik boodschappen doen voor het avondeten, maar helaas geen supermarkt. Wat dwalend door Brakel kwam ik weer op de route en laat nu juist daar een marktje te zijn. Ik heb daar bij de poelier twee wraps voor vanavond gekocht. En de markt staat voor een mooi kerkje en huis.


Lopend op de Meidijk zie je de voortekenen van het voorjaar, de ooievaars. Je ziet ze tegenwoordig op veel plekken, en door hun geklapper kun je ze niet missen.


Vanaf dit punt is het nog een 2 km naar mijn overnachtingsplek in Aalst. Ik heb daar een compleet zomerhuisje met alles erop en eraan. Vandaag wel heel veel hartelijk begroetingen maar geen echte ontmoetingen, dat is wel jammer dat dat niet altijd lukt. Morgen steek ik de Maas over, twee keer met een pont oversteken, ik stop morgen in Drunen.

Hieronder mijn vakantiehuisje van vandaag.