Via Francigena del Sud

Laatst bijgewerkte dag:

(tik de link hieronder aan)

Dag 27, Santa Maria di Leuca

 

 

De Via Francigena del Sud....

Eerder ben ik van Reims naar Rome gelopen. Het kriebelt weer om verder te gaan in Italië, en dat ga ik doen, naar de hak van de laars, Santa Maria di Leuca.

 

Vanaf de Middeleeuwen hebben duizenden pelgrims hun weg naar Rome gevonden. Voor velen was Rome evenwel niet het einddoel, maar slechts een halte op weg naar het pelgrimeren naar het Heilige Land, La Terra Santa en de stad Gerusalemme. Zo trok men naar het zuiden, naar de kuststeden van Puglia: Bari en Brindisi, waar men zich inscheepte om met de boot naar Albanië, Griekenland of Cyprus te gaan.

 

Het is een zeer oude route, aangelegd door de Romeinen, zij liepen de route naar Bari over de Via Appia, de Via Traiana en Via Latina. De Romeinen hebben vanaf de vierde eeuw voor Christus deze wegen aangelegd. De route is door veel pelgrims vanaf Rome gelopen op weg naar het Heilige Land met de Heilige stad Jeruzalem.

 

En zo ontstond de Via Francigena del Sud, of de Via Gerolosomitane of de Via Romea wanneer men in tegengestelde richting liep. Er werd hierbij gebruik gemaakt van nog oudere wegen: de Via Appia Antica en de Via Traianea, twee varianten van de weg van Rome naar Brindisi.

 

 

Vanaf Rome zal de ervaring anders worden, de route aanduidingen zijn slechter, soms wordt de weg naar Jeruzalem gewezen, soms gemarkeerd met het vissymbool in de vorm van het Ichtus-teken, maar net als je gewend bent aan de markering is die opeens weer weg, dit gelezen in het boek Wvdf IV van Ben Teunissen.

 

 

 

Gelukkig zijn er van de route goede GPX-bestanden voor op je telefoon zodat je niet hoeft te verdwalen.

Er is een onderlangs route en een bovenlangs route. De onderlangs route loopt naar de Middellandse zee. Ik loop de bovenlangs route.

De bovenlangs route naar Benevento is van ‘jongere’ datum (100 v Chr) en gaat langs de oude Via Latina en Via Casilina bovenlangs het Lago Albano, via Marino, Anagni, (Monte)Cassino, Aquino en Alife naar Benevento.

 

Er zullen ook veel eenzame stukken zijn waar je weinig mensen tegenkomt. Het zal toch een geweldige pelgrims ervaring opleveren en ik hoop toch echt mensen te ontmoeten, dat moet lukken.

Ik moet op tijd terug zijn voor een bruiloft en zal dan ook vanaf Bari een stuk met de trein gaan, anders kom ik dagen tekort.

 

Ik heb een schema gemaakt hoe ik wil lopen en naar welke plekken, het is een beoogd schema. Dit schema zo maken is makkelijker om de dagen in mijn blog voor te bereiden. Dat scheelt veel werk op mijn I-pad waarop ik het blog onderweg maak.

 

Hieronder het beoogde schema met links naar iedere dag: